10 horrorfilms gebaseerd op waar gebeurde feiten

Films | The Amityville Horror uit 1979 is waarschijnlijk de meest beroemde horrorfilm ooit gebaseerd op ware feiten

Door MediaForta

Deel dit nieuws

The Amityville Horror

The Amityville Horror uit 1979 is waarschijnlijk de meest beroemde horrorfilm ooit gebaseerd op ware feiten. Op 13 november 1974 schoot Ronald DeFeo Junior zes leden van zijn familie dood in hun huis op Ocean Avenue in de wijk Amityville in Long Island. Zijn ouders en vier van zijn broers en zussen werden liggend op hun buik teruggevonden met één of twee schotwonden. Ronald DeFeo werd veroordeeld voor de zesvoudige moord, waarna in december 1975 een nieuw gezin het huis introk. Door paranormale activiteit in het gebouw vertrokken George en Kathy Lutz met hun drie kinderen weer na amper 28 dagen. Zo werd de vader iedere dag om 3u15 klaarwakker - het uur waarop de moorden gebeurd waren - had de moeder levendige nachtmerries over de moorden en werd het huis geplaagd door zwermen vliegen, ondanks het koude winterweer.

De trailer:


The Serpent and the Rainbow

Wes Craven, bekend van Nightmare on Elm Street, regisseerde in 1988 The Serpent and the Rainbow, een horrorfilm die zich afspeelt in de jungle van Haïti. De film is gebaseerd op het vreemde verhaal van Clairvus Narcisse, een man die door voodookrachten in een zombie werd veranderd. Een onderzoek door Harvard-professor Wade Davi in 1985 stelde vast dat de Haïtiaan in zombietoestand werd gebracht door een combinatie van tetrodotoxine, een neurotoxine die je vindt in het vergif van de kogelvis, met een krachtige hallucinogene plant genaamd Datura. Het gif werd vermengd met de resten van een verbrijzelde kinderschedel.

De trailer:


The Hills Have Eyes

In 1977 bracht Wes Craven The Hills Have Eyes uit. De kannibalenprent is vaag gebaseerd op een Schots verhaal over een barbarenfamilie. Sawney Beane en zijn familie vormden de inspiratie voor een legende die in de 18de eeuw populair was in de Britse literatuur. Gedurende de regeerperiode van King James VI van Schotland raakten reizigers in de buurt van Ayreshire vaak op mysterieuze wijze vermist. In Ayreshire leefden de Beanes in een grot nabij de zee, zonder contact met de buitenwereld. Sawney, zijn vrouw, hun acht zonen, zes dochters en 32 kleinkinderen beroofden en vermoordden namelijk toevallige passanten. Meer zelfs, ze lieten niets van hun slachtoffers heel. Volgens 18de eeuwse bronnen heeft koning James zelf een expeditie geleid naar de grot van de Beane familie en ontdekte hij daar hopen gestolen goud en kledij, samen met menselijke armen en benen die ophingen als gedroogd vlees.

De trailer:


Wolf Creek

De low-budget Australische horrorfilm Wolf Creek uit 2005 begon als pure fictie. Maar toen schrijver en regisseur Greg McLean hoorde van een waar gebeurd verhaal dat een aantal gelijkenissen vertoonde met het zijne, paste hij zijn scenario aan tot de film en de werkelijkheid helemaal matchten. De echte gebeurtenissen vonden echter niet plaats in het nationale park van Wolf Creek, maar 2000 kilometer ten noorden daarvan. Op de nacht van 14 juli 2001 reisden twee Britse twintigers, Peter en Joanna, van Alice Springs naar Darwin. Hun auto werd gestopt door Bradley John Murdoch, die hen vertelde dat er vonken uit hun uitlaatpijp kwamen. Murdoch schoot Peter dood zodra hij uitstapte, bond vervolgens Joanna vast en sleepte haar naar zijn busje. Joanna kon ontsnappen richting wildernis, waar ze urenlang wachtte tot twee vrachtwagenchauffeurs haar verlosten. Het lichaam van Peter is nooit gevonden, maar Murdoch is uiteindelijk wel aangehouden en veroordeeld.

De trailer:


The Blob

De sci-fi horrorfilm The Blob uit 1959 werd oorspronkelijk gebaseerd op een bizar nieuwsartikel in de lokale krant. Het stuk had het over een gelatine-achtige, paarse massa die in 1950 neergestort was op een akker net buiten Philadelphia. Het mysterieuze ding was vanzelf verdwenen voordat wetenschappers de kans kregen om het te dissecteren. De film The Blob kent een behoorlijke cultstatus. Zo organiseert Phoenixville, het dorp in Pennsylvania waar de film is opgenomen, sinds 2000 een jaarlijks Blobfest. Een vast onderdeel van het feest is de re-enactment van de scène waarin cinemagangers schreeuwend weglopen uit de Colonial Theatre, doodsbang voor de gruwelen die een hoopje gelei.

De trailer:


Open Water

Wanneer een koppel achtergelaten wordt in het midden van de oceaan, stijgt de spanning aan sneltempo. Open Water verscheen in 2003 en is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Tom en Eileen Lonergan. Het Amerikaanse koppel was op wereldreis. Ze had eerder al samen gedoken en besloten om op duikexpeditie te gaan in The Great Barrier Reef in Australië, vooraleer ze weer huiswaarts keerden. De bemanning van de toeristenboot die hen terug naar het vasteland moest brengen, vertrok echter weer richting baai zonder de Lonergans aan boord. Experten denken dat het koppel de nacht in het water heeft overleefd maar waarschijnlijk de dag daarop zijn gesneuveld door dehydratie en de hitte van de tropische zon.

De trailer:

Annabelle

Annabelle, een film uit 2014, is een prequel van de film The Conjuring uit 2013 en vertelt hoe de pop Annabelle bezeten raakt. De pop is sinds 1970 in het bezit van Ed en Lorraine Warren, twee wereldberoemde duiveljagers. De Warrens claimen de pop te hebben gekregen van een studente verpleegkunde, die opmerkte dat Annabelle zich vreemd gedroeg voor een levenloos voorwerp. Ze verscheen namelijk op willekeurige plaatsen in het huis, werd soms gevonden met briefjes waar "Help" op te lezen stond en had nu en dan bloed op haar handen en rug. Een medium vertelde de studente dat haar pop bezeten werd door de geest van een dood meisje genaamd Annabelle Higgins. De pop bevindt zich sindsdien in een glazen kast in The Warrens' Occult Museum in Monroe, Connecticut.

De trailer:


The Exorcist

The Exorcist kwam uit in 1973 en was een gigantisch succes. De film won tien Academy Awards en ontketende een internationale discussie over het gebruik van duiveluitdrijvingen in de katholieke kerk. The Exorcist is gebaseerd op de duiveluitdrijving van een dertienjarige jongen in 1949. Zijn ouders merkten op dat er iets vreemd aan de hand was met hun zoon toen voorwerpen zich begonnen te roeren, geluiden uit het niets kwamen en een portret van Jezus onophoudelijk tegen de muur sloeg. 's Nachts werd alles nog vreemder: er verschenen onverklaarbare blauwe plekken en schrammen op het lichaam van de jongen. Dokters raakten er niet wijs uit en de ouders trokken uiteindelijk naar de kerk met de vraag om hulp. Priester Albert Hughes voerde een duiveluitdrijving uit en verloste de jongen van meerdere demonen na een helse strijd die meer dan zes weken duurde. Het arme schaap kon zich niets van de gruwelijke gebeurtenissen herinneren.

De trailer:

The Texas Chainsaw Massacre

Leatherface, de dolgedraaide seriemoordenaar uit The Texas Chainsaw Massacre, is losjes gebaseerd op Ed Gein. Nee, Gein zat geen tienermeisjes achterna met een razende kettingzaag. Ja, Gein droeg wel een masker van vrouwenhuid. Niet omdat hij een gênante huidziekte zou hebben, zoals in de film geopperd werd, maar wel omdat Gein zichzelf vrouwelijker wou maken. De man heeft verschillende moorden gepleegd tussen 1954 en 1957, waaronder die op zijn broer en twee vrouwen genaamd Mary Hogan en Bernice Worden. Bernice werd door de politie teruggevonden in een schuur achter het huis van de moordenaar. Haar ingewanden waren verwijderd, net als haar hoofd. De zaak Ed Gein was zo gruwelijk, dat ze als inspiratie diende voor verschillende iconische horrorfilms. Norman Bates uit Psycho en Buffallo Bill uit The Silence of the Lambs vertonen namelijk ook grote gelijkenissen met de griezel.

De trailer:


The Fourth Kind

The Fourth Kind is een film vernoemd naar de classificatie van J. Allen Hynek. Hynek was een ufologist die ontmoetingen met buitenaardse wezens onderzocht: de zogenoemde "vierde soort". De film uit 2009 zou gebaseerd zijn op een onderzoek uitgevoerd in Nome, Alaska in 2000. Dr. Abigail Emily Tyler bracht voor haar onderzoek patiënten onder hypnose om zo verdrongen herinneringen naar boven te halen die erop konden duiden dat ze ooit waren ontvoerd door aliens. Het onderzoek leverde Dr. Tyler echer ook onverwacht bewijs dat zijzelf slachtoffer was geweest van een gelijkaardige ervaring. In de film zijn overigens echte beelden van deze hypnosesessies gebruikt.

De trailer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top