In een min of meer nabije toekomst zullen orthopedische chirurgen eenvoudigweg nieuw kraakbeen kunnen tekenen in de knie van de patiënt, dankzij de zogenaamde “BioPen”, een pen die print in 3D en die cellen produceert. Dit project bevindt zich nog in de onderzoeksfase, maar toont aan dat de 3D-printtechnologieën de weg zouden kunnen vrijmaken voor nieuwe manieren om algemene menselijke ziekten te behandelen.

Het bioprinten haalt zijn verdienste op gebied van kraakbeenreconstructies, in het bijzonder om implantaten aan te passen aan de specifieke behoeften van de patiënten. Bij kraakbeenchirurgie moet echter vaak beschadigd weefsel verwijderd worden, wat het niet mogelijk maakt om op voorhand te printen. De BioPen biedt het voordeel dat de biofabricatie in situ uitgevoerd kan worden. Het zou ervoor zorgen dat menselijke levensvatbare stamcellen op een efficiënte manier in de beschadigde gewrichten geprint kunnen worden om zo het kraakbeen opnieuw te doen groeien.

De chirurg geeft de materie met andere woorden de vorm die hij tekent. Het gebruik van een zakcomputer houdt eveneens in dat hij cellen kan plaatsen via twee kanalen en een titaniumpunt in zones die een voorafdruk niet zou kunnen dekken.
De ontwikkelaars van de BioPen, twee Australische wetenschappers, geven aan dat hun BioPen minder duur en efficiënter zal zijn dan de conventionele bioprinters. Op voorwaarde dat er bio-inkt gebruikt wordt.