De leukste weetjes over Queen Elizabeth

Nieuws | De Britse Queen Elizabeth viert op 21 april haar negentigste verjaardag. De langst regerende Britse vorst lijkt soms een wereldvreemde ijskoningin, maar heeft ook heel wat verrassingen in petto. Wij zetten enkele leuke weetjes uit Knack over de Queen op een rij!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Britse Queen Elizabeth viert op 21 april haar negentigste verjaardag. De langst regerende Britse vorst lijkt soms een wereldvreemde ijskoningin, maar heeft ook heel wat verrassingen in petto. Wij zetten enkele leuke weetjes uit Knack over de Queen op een rij!

Haar humor

Volgens kleinzoon prins William kan de Queen goed lachen met Ali G, het typetje van komiek Sacha Baron Cohen. Zelf zou ze een droog gevoel voor humor hebben, zoals het een echte Britse betaamt. Dat demonstreerde ze tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen in 2012. In een filmfragment, opgenomen in haar werkkamer op Buckingham Palace, werd ze opgewacht door James Bond en met een helikopter boven het Olympisch Park gedropt.

Haar hondjes

Elizabeth heeft vier honden: Holly en Willow zijn twee corgi’s. Daarnaast heeft ze ook twee dorgi’s, een kruising tussen een corgi en een teckel, met de namen Candy en Vulcan. Of die laatste genoemd is naar het volk uit Star Wars en de Queen een grote fan is van de filmreeks is niet bekend.

Koninklijke geschenken

Toen ze in 1947 als kroonprinses trouwde met Philip Mountbatten, kreeg ze als huwelijkscadeaus onder andere een gouden tiara van de keizer van Ethiopië, een porseleinen servies van 175 stuks van Tsjiang Kai-Sjek en een kastanjebruin veulen van de Aga Khan.

Als de Queen dieren cadeau krijgt, gaan die meestal naar een dierentuin. Zo kreeg ze tijdens een staatsbezoek aan Brazilië in 1968 twee luiaards cadeau. Een paard dat ze kreeg van de Nederlandse koningin Beatrix ging naar de stallen van de Royal Mews bij Buckingham Palace.

Haar paarden

Elizabeth was amper vier toen ze haar eerste pony kreeg van haar grootvader koning George V. Zelf fokt ze volbloedpaarden en klimt nog altijd in het zadel op haar domeinen in Balmoral, Windsor en Sandringham.

De liefde voor paarden zit trouwens in de familie: haar dochter prinses Anne nam deel aan de Olympische Spelen als ruiter, kleindochter Zara Phillips zal dit jaar van de partij zijn in Rio.

Haar hobby’s

De Queen is dol op paardenrennen en de jacht. Haar eerste hert schoot ze dood toen ze twaalf was. Fazanten draait ze zelf de nek om.

Elizabeth geeft jaarlijks 45 euro uit aan een bibliotheek, waar ze legpuzzels leent. Ook scrabble is een hobby. Boeken leest ze niet volgens koninklijk biograaf Sarah Bradford, behalve "als ze over paarden gaan".

Te gast bij de Queen

Wie te gast is op een van de acht officiële residenties van de Queen mag pas naar bed als de gastvrouw zich naar haar slaapkamer begeven heeft. Tijdens de zomervakanties op kasteel Balmoral doet ze zelf de afwas: van gasten wordt verwacht dat ze afdrogen.

Geen documenten

Hoewel ze heel veel buitenlandse reizen afgewerkt heeft in haar 64-jarige loopbaan, heeft de Queen geen paspoort. Ze is ook de enige persoon in Groot-Brittannië die zonder rijbewijs en nummerplaat mag rijden. Elizabeth leerde rijden in het Britse leger.

Haar rijgedrag

Toen ze kroonprins Abdullah van Saudi-Arabië in 1998 haar Schotse landgoed wilde tonen, joeg ze hem de stuipen op het lijf door zelf achter het stuur van haar Landrover te kruipen. De prins was het sowieso niet gewoon om door een vrouw te worden rondgereden maar bovendien zat de Queen volop te praten en reed ze aan het behoorlijke snelheid over de landweggetjes. Via zijn tolk op de achterbank vroeg hij of het staatshoofd wat minder gas kon geven en zich concentreren op de weg.

Geheime boodschappen

Als de Queen binnen de vijf minuten ergens wil vertrekken, zet ze haar handtas op tafel als boodschap voor haar hofdames. Als ze haar handtas op een bepaalde manier op haar arm houdt, verveelt ze zich.

Haar koosnaampje

Van haar man, de hertog van Edinburgh, kreeg Elizabeth het koosnaampje "sausage". Jawel, worst!

Het protocol

Volgens het protocol geldt dat de Queen moet aangesproken worden als "ma’am", maar wel pas nadat ze zelf het woord tot de ander heeft gericht. Het is ook de regel dat de vorstin niet aangeraakt mag worden, al wordt dat tegenwoordig niet meer als een grove belediging gezien. Zo kon Michelle Obama, die een hand op haar schouder legde, het land verlaten zonder dat haar iets ten laste werd gelegd. F1-coureur Lewis Hamilton ondervond dan weer dat je aan tafel eerst met de gast links van je moet praten volgens de victoriaanse tafeletiquette.

Koninklijk bezit

Dankzij een wet die uit de middeleeuwen stamt, mag de Queen alle knobbelzwanen in het land tot haar bezit rekenen. Elizabeth is ook de enige in het Verenigd Koninkrijk die zwaan mag eten. Schildpadden, walvissen, dolfijnen en steur zijn 'koninklijke vissen'. Indien ze gevangen worden binnen vijf kilometer van de Britse kustlijn, zijn ze officieel bezit van de Britse majesteit.

Mee met haar tijd

Elizabeth stuurde haar eerste e-mail in 1976 vanaf een legerbasis. In 2010 werd ze lid van Facebook: op de pagina The British Monarchy wordt koninklijk nieuws gepubliceerd door paleismedewerkers, aangevuld met foto’s, video’s en toespraken. Het koninklijk Twitteraccount is zeven jaar oud. Momenteel zoekt het koningshuis trouwens een nieuwe social media manager!

Haar eet- en drankgewoonten

Door een foto van een verslaggever die het paleis binnendrong als medewerker weten we wat de koningin eet als ontbijt: cornflakes en havermoutvlokken, yoghurt en twee soorten marmelade. Haar drankinname is volgens nicht Margaret Rhodes redelijk indrukwekkend: voor de lunch gin en Dubonnet als aperitief, tijdens de lunch wijn en ’s avonds een droge martini en een glas champagne. Met die zes eenheden per dag zit ze volgens de richtlijnen van haar regering in de categorie 'comazuipen'.

Haar slaap- en badgewoonten

Elizabeth en Philip slapen in aparte slaapkamers. Dat weten we sinds een inbreker in de jaren tachtig haar slaapkamer in Buckingham Palace binnendrong en de koningin in nachthemd tegen het lijf liep. In haar bad heeft ze volgens insiders een plastic eend én miniatuurnamaakkroontje.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top