Stan & Ollie: een eerbetoon aan den dikke en den dunne

Films | Komieken Stan Laurel en Oliver Hardy krijgen binnenkort een mooi eerbetoon op het witte doek. De BBC werkt aan een biografische film over het duo, genaamd 'Stan & Ollie'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Stan & Ollie': een eerbetoon aan den dikke en den dunne

Komieken Stan Laurel en Oliver Hardy krijgen binnenkort een mooi eerbetoon op het witte doek. De BBC werkt aan een biografische film over het duo, genaamd 'Stan & Ollie'.

Acteurs Steve Coogan en John C. Reilly zullen de hoofdrollen vertolken. Dat meldde het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Variety gisteren. De opnames gaan binnenkort van start.

De filmmakers omschrijven het project als een "emotioneel eerbetoon aan twee van de grappigste mannen in de filmgeschiedenis".

Het verhaal concentreert zich op de pieken en dalen van de theatertoernee die de twee komieken maakten in het begin van de jaren vijftig, en op de gecompliceerde relatie tussen de twee. Laurel en Hardy maakten na het afsluiten van hun filmcarrière een theatertournee door Groot-Brittannië, en bij uitbreiding Europa. Die tournee trok in eerste instantie nauwelijks publiek, maar wist uiteindelijk toch volle zalen te trekken.

Oliver Hardy overleed in 1957 op 65-jarige leeftijd en Stan Laurel acht jaar later, op 74-jarige leeftijd. Het duo maakte samen meer dan honderd korte en lange films. Wij maakten een selectie van hun grappigste momenten. Kijk je mee?


"Well, that’s another nice mess you’ve gotten me into"

Stan Laurel en Oliver Hardy waren een bron van inspiratie voor generaties van komieken, onder wie John Cleese (“they’re wonderfully, wonderfully funny”), Steve Martin (“they’re hard to top”), Stephen Fry (“a constant joy”) en Steve Coogan, die het duo als komische genieën beschouwt en in ‘Stan & Ollie’ de rol van Stan Laurel zal spelen.

Wist je trouwens dat Homer Simpsons “D’oh” geïnspireerd is op een uitspraak van James Finlayson in de films van den dikke en den dunne? Finlayson speelde mee in drieëndertig films met het duo.

Een andere bekende catchphrase, deze keer van den dikke, is “Well, that's another nice mess you’ve gotten me into…”. De zin komt terug in talloze films en sketches.

De appel!

Een scène uit ‘The Hoose Gow’ uit 1929. Den dikke en den dunne proberen uit de gevangenis te ontsnappen door appels over de gevangenismuur te gooien. Daarmee geven ze een teken aan een groep die buiten staat om een ladder over de muur te gooien, zodat het duo kan ontsnappen. Natuurlijk gaat er het een en ander mis …

"I’m better now!"

Blockheads (1938). Stan en Oliver vinden elkaar weer terug na de Eerste Wereldoorlog. We zien waarom Oliver denkt dat Stan een been verloren is in de oorlog…

En iets verderop, nog een klassieker:

“Do you remember how dumb I used to be?”
“Yes?”
“Well, I'm better now!”

Wijn

Stan probeert wijn te bottelen. Niet gemakkelijk, en niet zonder gevolgen! Een fragment uit ‘Bohemian Girl’ (1929).

De houtzagerij

Laurel en Hardy op hun best, met een perfecte timing. Een fragment uit Busy Bodies (1933). Het duo werkt een dagje in een houtzagerij. Oliver krijgt het zwaar te verduren…

Straatmuzikanten

Een fragment uit ‘Below zero’, een kortfilm uit 1930, waarin voor het eerst achtergrondmuziek werd gebruikt in een deel van de film.

De jongens proberen wat te verdienen door muziek te maken, maar ze hebben niet veel succes…

“The War’s been over for 20 years”

De eerste scène uit Blockheads. Het is 1938, maar Stan weet niet dat de oorlog gedaan is …

“There’s going to be a fight”

Een scène uit Blockheads, met James Finlayson.
 
Oliver krijgt ruzie met een man in een trappenhal en Stan stelt voor dat ze het buiten gaan uitvechten. “Why don’t you take him outside?”

“What are you laughing at?”

Dit fragment komt uit Blotto, een kortfilm uit 1929. De film is alleen nog te bekijken in een gecensureerde versie van een re-release uit 1937.

In de periode van de drooglegging in Amerika maken Stan en Ollie plannen voor een wilde nacht in de Rainbow Club. Oliver belt Stan thuis op en stelt voor om diens vrouw wijs te maken dat ze voor het werk weg moeten. Stan is snel overtuigd, want zijn vrouw is "zo dom dat ze het nooit zal merken”… Hij zal een fles drank van thuis meesmokkelen.

Mevrouw Laurel heeft het gesprek echter afgeluisterd en vervangt de drank door koude thee. De mannen trekken dus met hun fles naar het café, worden ‘dronken’ en hebben de grootste lol. Tot Stans vrouw opdaagt met een geweer, hen de straat opjaagt en hun taxi vernielt met één welgemikt schot. Kostelijk.

“Tell the guy to move the truck”

De bekende truckscène uit Blockheads. Bazige Ollie geeft Stan de opdracht een vrachtwagen te verplaatsen. Als dat maar goedkomt…

De wolkenkrabber

Een bekend fragment uit Liberty, een kortfilm uit 1929 waarin Laurel en Hardy twee ontsnapte gevangenen spelen die in zeven haasten hun gevangenisplunje willen ruilen voor gewone kleren. Een agent zit hen op de hielen en ze belanden op de bouwsite van een wolkenkrabber, waar ze ontsnappen door de lift te nemen naar de bovenste verdieping…

Honolulu Baby

Laurel en Hardy maakten de overgang van de stomme film naar de gesproken film mee, en ook op dat terrein bleek het duo fantastisch goed te werken. Ze konden zelfs een aardig stukje zingen, zoals hier, waar Oliver op de ukelele speelt en ‘Honolulu Baby’ zingt.

Een fragmentje uit ‘Sons of the Desert’, een langspeelfilm uit 1933.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top