Talent uit Gent: Felix van Groeningen

Films | Hij wordt beschouwd als een pionier van de Belgische Nouvelle Vague. In het rijtje van talenten van het witte doek mag deze regisseur dus niet ontbreken: Felix van Groeningen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hij wordt beschouwd als een pionier van de Belgische Nouvelle Vague. In het rijtje van talenten van het witte doek mag deze regisseur dus niet ontbreken: Felix van Groeningen.

Felix van Groeningen werd in 1977 geboren in Gent. Als kind wilde hij acteur worden. Hij schreef en regisseerde enkele theaterstukken voor theatercollectief Kung Fu, dat hij oprichtte met regisseur Pol Heyvaert en acteur Titus De Voogdt. Hij acteerde ook, maar koos uiteindelijk resoluut voor de film.

In 2000 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent af als Meester in de Audiovisuele Kunsten, met de kortfilm 50 CC. Zijn eigenzinnig talent viel toen al op. Het Amerikaanse vakblad Variety verkoos hem in 2013 tot een van de ‘10 Euro Directors to Watch’: een lijst van filmmakers voor wie een beloftevolle carrière in het verschiet ligt.

Felix heeft intussen vijf langspeelfilms geregisseerd. Zijn films hebben een herkenbare stijl en tonen een fascinerende kijk op mensen in diverse milieus. Een overzicht!

Kortfilms

Felix maakte tijdens zijn studie aan het KASK een aantal kortfilms. In het derde jaar maakte hij ‘Truth or Dare’ (1999), en een jaar later studeerde hij af met ‘50 cc’, een ambitieuze kortfilm van bijna een uur, over een groep jongeren met hun brommertjes (2000).

Weetje: in beide kortfilms zien we Lenny van Wesemael, die inmiddels zelf ook in de regisseursstoel zit.

In 2001 maakte hij samen met Pol Heyvaert ‘Bonjour maman’ (2001): een persoonlijke, ontboezemende videobrief op de grens tussen leven en dood.

Steve + Sky (2004)

‘Steve + Sky’ is de eerste langspeelfilm van Felix van Groeningen. Hij regisseerde de film niet alleen, maar schreef ook het script.

In de hoofdrollen zien we voormalig topmodel Delfine Bafort (destijds zijn vriendin), Titus De Voogdt en Johan Heldenbergh.

Sky is een bloedmooi hoertje. Ze heeft haar werkterrein aan de Kortrijksesteenweg tussen Gent en Sint-Martens-Latem. Steve is een kleine XTC-dealer die met de verkeerde dosis op zak door de politie wordt opgepakt. Ze ontmoeten elkaar in de nachtclub van Jean-Claude, een gemeenschappelijke vriend. Het klikt tussen Steve en Sky en ze beginnen een passionele relatie.

De soundtrack van de film werd samengesteld door David en Stephen Dewaele, ook bekend als Soulwax. Voor deze soundtrack namen ze de naam Kawazaki aan en kozen ze onder meer voor ‘Dromen zijn bedrog’ van Marco Borsato, de culthit 'Putain Putain' van TC Matic en 'Beats of Love' van Nacht und Nebel om de film zijn speciale sfeertje te geven.

De film won de Plateauprijs voor Beste Belgische film en Beste soundtrack in 2004.

Steve + Sky is beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV! Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening.



Dagen zonder lief (2007)

Felix Van Groeningen schreef het script voor zijn tweede langspeelfilm samen met Arne Sierens. ‘Dagen zonder Lief’ werd in 2008 geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam.

De film vertelt het verhaal van vijf vrienden van vroeger: zwarte Kelly, blonde Kelly, Frederic, Kurt en Niek. Zwarte Kelly keert terug van een lang verblijf in het buitenland. Ze moet haar moeder iets vragen. Frederic verhuist binnenkort met zijn rijk lief naar Brussel. Hij gaat er werken bij zijn schoonvader. Kurt , de beste vriend van Frederic, is samen met Blonde Kelly . Ze hebben een tuin, een hond en een kindje. Kurt zit met iets in zijn hoofd. Niek heeft nog altijd zijn café en nestelt zich in de jonge meisjes.

De vrienden weer bij elkaar: plooien en buigen, trekken en duwen, praten en zwijgen. Vroeger een veelvoud aan vriendschap, maar nu, bijna onzichtbaar, vrienden van vroeger. Want nieuwe verf pakt niet op oude verf.

Met Koen De Graeve, Charlotte Vandermeersch, Wine Dierickx, Jeroen Perceval, An Miller en Pieter Genard.

Dagen zonder lief is beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV! Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening.


De Helaasheid der Dingen (2009)

De Helaasheid Der Dingen is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Dimitri Verhulst. Een meesterwerk!

Op het Filmfestival van Cannes 2009 werd 'De helaasheid der dingen' geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs. De film kreeg in Cannes de Prix Art et Essai. In september 2009 maakte het Vlaams Audiovisueel Fonds bekend dat de film geselecteerd was als Belgische inzending voor de Academy Award voor beste niet-Engelstalige film.

De dertienjarige Gunther Strobbe woont samen met zijn vader en drie nonkels bij zijn grootmoeder. De Strobbes zijn na een reeks mislukte huwelijken terug ingetrokken in hun ouderlijk huis. Ze leven er in het smerigste kot van het onooglijke Reetveerdegem onder het motto "God schiep de dag en wij feesten er ons vrolijk doorheen". Gunther wordt er dagelijks geconfronteerd met enorme hoeveelheden alcohol, rokkenjagen en nietsdoen. Maar deze routine wordt doorbroken wanneer hij probeert zijn lot in eigen handen te nemen en te ontsnappen aan de helaasheid der dingen.

Met Kenneth Vanbaeden, Koen De Graeve, Gilda De Bal, Johan Heldenberg, Wouter Hendrickx, Bert Haelvoet en Valentijn Dhaenens.

De helaasheid der dingen is beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV! Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening.



The Broken Circle Breakdown (2012)

'The Broken Circle Breakdown' is van Groeningens vierde langspeelfim. De film is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh. Prachtig!

De film vertelt de love story van Elise en Didier. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht, al zijn de verschillen groot. Hij praat, zij luistert. Hij is overtuigd atheïst, tegelijk ook een naïeve romanticus. In haar nek staat een kruis getatoeëerd, toch is ze de nuchterheid zelve.

Wanneer dochtertje Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet. Maar als Maybelle zes is, wordt ze ernstig ziek. Didier en Elise reageren totaal verschillend, Maybelle laat hun echter geen keuze: Didier en Elise moeten samen voor haar vechten. Raak je daar samen door als je zo verschillend bent? Of laat de liefde je in de steek als je ze het meest nodig hebt?
'The Broken Circle Breakdown' is een intens melodrama, vol passie en muziek. Over hoe liefde het noodlot overwint, en soms ook niet.

In de hoofdrollen zien we Veerle Baetens en Johan Heldenbergh. De Broken Circle Breakdown werd vorig jaar terecht genomineerd voor een Oscar, maar moest het beeldje aan zich laten voorbijgaan ten voordele van de Italiaanse film La Grande Bellezza’.

The Broken Circle Breakdown is beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV! Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening.


Belgica (2016)

Het volgende project van Felix van Groeningen is ‘Belgica’, zijn vijfde langspeelfilm.

Met Tom Vermeir, Stef Aerts, Charlotte Vandermeersch, Sam Louwyck, Marijke Pinoy, Johan Heldenbergh, Titus De Voogdt, enz. De muziek is van Soulwax.

Voor het verhaal inspireerde Van Groeningen zich op de Charlatan, een danscafé in Gent dat vroeger van zijn vader was. Felix stond er zelf ooit achter de bar! Voor het scenario werkt hij opnieuw samen met theatermaker Arne Sierens.

Twee broers, Frank en Jo, zijn elkaar uit het oog verloren… tot wanneer Frank begint te werken in het café van Jo. Een gouden zet, want binnen de kortste keren wordt Belgica dé hotspot van het nachtleven. Een zelfverklaard oord van verderf, waar de rock-'n-roll van de bezwete muren spat. The sky lijkt the limit, voor even toch, want het nachtleven is een verslavende trip en de wereld staat nooit stil.

Belgica gaat in wereldpremière op het Sundance Film Festival in januari 2016. Cool!


Hollywood lonkt!

Belgica moet nog in première gaan, maar het is nu al zeker dat Felix van Groeningen zijn volgende film in Hollywood zal draaien.
Felix tekende een contract met New Regency en Plan B Entertainment, het productiehuis van Brad Pitt, om de film ‘Beautiful Boy’ te regisseren.

‘Beautiful boy’ is gebaseerd op twee boeken van New York Times-journalist David Sheff: ‘Beautiful boy: A father's journey through his son's addiction’ en ‘Tweak: Growing up on methamphetamines’. De boeken vertellen het verhaal van de verslaving van een man, gezien door de ogen van een vader.

Over de cast van de film is nog niets bekend. ‘Daar zal ik in theorie over kunnen beslissen, maar dat is niet zo evident. Veel hangt af van het budget voor de film en de beschikbaarheid van mogelijke acteurs’, aldus Van Groeningen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top