Woody Allen: een fenomeen van tachtig

Films | Op 1 december viert Woody Allen zijn tachtigste verjaardag. Ondanks zijn hoge leeftijd blijft de regisseur elk jaar een film afleveren. Allen is dan ook niets meer of niets minder dan een fenomeen in de cinema.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 1 december viert Woody Allen zijn tachtigste verjaardag. Ondanks zijn hoge leeftijd blijft de regisseur elk jaar een film afleveren. Allen is dan ook niets meer of niets minder dan een fenomeen in de cinema.

Door de jaren heen creëerde hij zijn eigen stijl, die zo herkenbaar is. Veel voorkomende thema’s in zijn vaak tragikomische films zijn: relatieproblemen, zijn joodse achtergrond, filosofie en zijn stad, New York. Vooral in het verleden vertolkte hij in zijn films zelf de hoofdrol van neurotische intellectueel. Wij pikken enkele hoogtepunten uit zijn indrukwekkende carrière, van de jaren zeventig tot nu.

Take the Money and Run

Take the Money and Run uit 1969 is een van de eerste mockumentary’s, waarin zogenaamd het leven van de blunderende dief Virgil Starwell verteld wordt. Je ziet hoe hij op jeugdige leeftijd in het criminele circuit belandt, zijn eerste misdaden pleegt, voor het eerst in de gevangenis terechtkomt maar ontsnapt, … Allen speelt in deze film zelf de hoofdrol, andere rollen zijn voor Janet Margolin en Louise Lasser.

Annie Hall

Annie Hall uit 1977 wordt door velen als de allerbeste Woody Allen beschouwd. In de hoofdrol zien we Diane Keaton, de ex van Woody Allen met wie hij in totaal zeven keer zou samenwerken. Keaton won voor haar rol de Oscar voor beste actrice, Woody Allen won voor de film de Oscar als beste regisseur en voor het beste scenario.

Alvy Singer is een Joodse komiek die terugblikt op zijn jarenlange problematische zoektocht naar de liefde van zijn leven. Wanneer hij uiteindelijk de zangeres Annie Hall tegen het lijf loopt, lijkt hij het geluk aan zijn zijde te hebben. Maar Annie maakt al snel kennis met Alvy's depressieve neigingen. Het duurt niet lang voor de prille relatie op de helling staat, maar Alvy is bereid om offers te brengen ...

Manhattan

In Manhattan uit 1979 werkte Allen opnieuw samen met Diane Keaton. De film is een ode aan zijn geboortestad New York. Hoewel de film een commercieel succes werd en genomineerd was voor de Oscars voor beste scenario verklaarde Allen na de opnames dat het zijn minst favoriete film was.

De film gaat over de 42- jarige Isaac die de kost verdient als succesvol schrijver van komedies op TV. Hij is al twee keer gescheiden en heeft een verhouding met Tracy, die maar 17 is.

Broadway Danny Rose

In 1980 begon Woody Allen een relatie met Mia Farrow, met haar zou hij maar liefst twaalf films maken. Onder andere de komedie Broadway Danny Rose uit 1984, waar de chemie tussen Farrow en Allen van het scherm spat. De film gaat over een weinig succesvol impresario die de carrière van een op een zijspoor geraakte zanger vleugels probeert te geven. Woody Allen werd voor de film genomineerd voor de Oscars als beste regisseur en voor het beste scenario.

Hannah and her Sisters

Ook in Hannah and her Sisters uit 1986 speelt Mia Farrow een van de hoofdrollen. De vrouwelijke hoofdrollen in de film zijn zowat de beste die uit de pen van Allen kwamen. De film is bovendien andermaal een mooi portret van New York. Allen won voor Hannah and her Sisters de Oscar voor beste scenario en was ook genomineerd als beste regisseur.

Hannah is de perfecte TV huisvrouw die haar veelbelovende acteercarrière opgeeft om bij haar gezin te kunnen zijn. Maar als haar hypochondrische ex opeens ten tonele verschijnt, lopen de zaken heel anders dan verwacht.

Crimes and Misdemeanors

In 1989 kwam hij met Crimes and Misdemeanors nogmaals met een alom geprezen meesterwerk. Allen vindt hier het perfecte evenwicht tussen komische en dramatische elementen. De film is beïnvloed door het boek Misdaad en Straf van Dostojevski en blijft verbazend actueel. Woody Allen werd hiervoor genomineerd voor de Oscars als beste regisseur en beste scenario.

De film volgt twee mannen die worden geconfronteerd met een crisis op moreel gebied. Zo raakt Judah Rosenthal, een oogspecialist, steeds verder betrokken bij de gevolgen van zijn overspel, terwijl Cliff Stern, een briljante maar arme documentairemaker voor het geld een documentaire moet maken over een man die hij minacht en haat.

Husbands and Wives

De komedie Husbands and Wives uit 1992 was vooral veelbesproken omdat Woody Allen net op dat moment een relatie was begonnen met de adoptiedochter van zijn ex Mia Farrow. De film werd genomineerd op de Oscars voor beste scenario.

Gabe en Judy Roth zijn geschokt: hun beste vrienden Jack en Sally gaan scheiden. Hun verontwaardiging is des te groter, omdat ook hun huwelijk eigenlijk niet zo goed loopt. Bovendien gaan de twee echtelieden erg verschillend met de breuk om: Jack heeft al een andere vrouw versierd, terwijl Sally de ene hysterische huilbui na de andere krijgt.

Sweet and Lowdown

In Sweet and Lowdown uit 1999 is de hoofdrol weggelegd voor Sean Penn, die voor zijn rol genomineerd werd voor de Oscars. De film gaat over een jazzmuzikant in de jaren dertig, niet toevallig een van de andere passies van Woody Allen.  Het verhaal wordt op een unieke manier afgewisseld met interviewstukjes zodat het lijkt alsof de personages echt bestaan hebben.

Match Point

Match Point uit 2005 was voor het grote publiek de grote comeback van Woody Allen. De regisseur noemde het zelf een van zijn beste films ooit en werd voor het script genomineerd voor de Oscars. De hoofdrollen waren voor Jonathan Rhys Meyers en Scarlett Johansson.

Chris Wilton werkt als tennisleraar in een exclusieve tennisclub in Londen. Daar leert hij Tom Hewett en diens zus Chloe kennen. Chris en Chloe krijgen al snel een relatie, maar Chris voelt zich eigenlijk aangetrokken tot Nola Rice, de verloofde van Tom. De gevoelens zijn wederzijds. Terwijl Chloe zwanger probeert te raken, blijven Chris en Nola elkaar zien en wat begint als een avontuurtje, groeit al snel uit tot een hartstochtelijke relatie...

Vicky Cristina Barcelona

In 2008 werkt Allen een derde keer samen met Scarlett Johansson voor Vicky Cristina Barcelona, een uiterst genietbare komedie.

De kalme, beheerste Vicky en de sensuele Cristina zijn beste vriendinnen. Samen brengen ze de zomer door in Barcelona. Daar ontmoeten ze de verleidelijke schilder Juan Antonio. Cristina is meteen weg van hem, maar Vicky houdt vol dat ze hem kan weerstaan. Na een tijdje zwichten beide dames voor Juans charmes en allebei beleven ze zwoele avontuurtjes met hem. Maar dan duikt plots zijn jaloerse ex-vrouw op...

Midnight in Paris

In 2011 was er opnieuw succes met de nostalgische romantische komedie Midnight in Paris met Owen Wilson, Rachel McAdams en Marion Cotillard in de hoofdrollen. Woody Allen won voor het scenario nogmaals een Oscar en was ook genomineerd als beste regisseur.

Gil, een schrijver zonder inspiratie, trekt met zijn verloofde Inez naar Parijs. Hij hoopt er een ingeving te krijgen over hoe hij zijn boek moet afmaken. Terwijl Inez optrekt met een ander stel, maakt Gil een wandeling door de Franse hoofdstad. Wanneer het middernacht is, wordt hij als bij toverslag naar het Parijs van de jaren twintig getransporteerd. Hij ontmoet onder anderen Salvador Dalí en Ernest Hemingway en zij veranderen zijn levensvisie compleet...

Blue Jasmine

Twee jaar later leverde Allen met Blue Jasmine opnieuw een pareltje af. Ook voor dit script kreeg hij een Oscarnominatie achter zijn naam. Hoofdrolspeelster Cate Blanchett kreeg voor haar vertolking terecht de Oscar als beste actrice.

Jasmine leidt een fantastisch en luxueus leven in New York, maar door een plotse crisis raakt ze van de ene op de andere dag al haar geld kwijt. Ze verhuist naar San Francisco om hij haar zus in te trekken. Door alle ellende krijgt Jasmine een zenuwinzinking. Onder die allesbehalve optimale omstandigheden ontmoet ze een man die er warmpjes bij zit. Jasmine hoopt dat hij haar financiële zekerheid kan bieden en haar vroegere levensstijl weer mogelijk kan maken.

Irrational Man

De Woody Allen van dit jaar heet Irrational Man, waarin hij voor het tweede jaar op rij samenwerkte met Emma Stone. De film ontving gemende reacties van zowel pers als publiek.

Abe Lucas is een hoogleraar filosofie die les geeft aan de hogeschool in een klein dorpje. Hij bevindt zich in een existentiële crisis in zijn leven. Op een dag krijgt hij een vriendschappelijke relatie met een van zijn leerlingen, Jill, waardoor hij eindelijk een nieuw doel in zijn leven gevonden heeft. Maar Jill begint al snel gevoelens voor de professor te krijgen.

Relatie met stiefdochter

Woody Allen is zeker niet onbesproken in Hollywood. Toen hij in 1992 zijn levensgezellin Mia Farrow aan de kant schoof en een relatie begon met haar adoptiedochter Soon-Yi Previn barstte de bom. Soon-Yi was toen 21, Allen 56. Ondanks de felle tegenkanting is het koppel ondertussen wel nog steeds samen.

Jazz

Naast scenarist, acteur en regisseur is Woody Allen ook een begenadigd muzikant. Hij is leider en klarinettist van de Woody Allen New Orleans Jazzband waarmee hij redelijk succesvol internationaal optreedt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top