Vrouwen in de regisseursstoel

Films | De grote filmindustrie blijft toch vooral een mannenwereld, toch als het over de regisseursstoel gaat. De grote filmindustrie blijft toch vooral een mannenwereld, toch als het over de regisseursstoel gaat.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De grote filmindustrie blijft toch vooral een mannenwereld, toch als het over de regisseursstoel gaat. Vrouwelijke filmregisseurs schitteren nog steeds door afwezigheid. Dat komt door hardnekkige stereotypes, blijkt uit een onderzoek van Sundance. Vrouwelijke regisseurs zijn er wel, maar vooral actief in de wereld van televisie en onafhankelijke films. Toch komt er stilaan verandering in deze tendens. Een selectie.

Jodie Foster

Een vrouwelijke regisseur die we allemaal kennen is Jodie Foster. Zij vindt het ongelooflijk belangrijk dat vrouwen achter de camera aan de slag gaan, ook in grotere producties.

Als regisseur kennen we haar bijvoorbeeld van ‘Little Man Tate’. Het afgelopen jaar regisseerde ze twee afleveringen van ‘Orange is the New Black’ en een van ‘House of Cards’. Ze verzorgt ook de regie van ‘Money Monster’, over een tv-persoonlijkheid die aan de hand van tips de geldgoeroe van Wall Street is geworden, totdat hij al het geld van zijn familie verliest door een foute tip.

Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow gooide hoge ogen met haar film ‘The Hurt Locker’ (2008). Met deze film won ze in 2010 de Oscar voor Beste Regisseur. Het was de eerste keer dat een vrouwelijke regisseur met deze award naar huis ging.

Ook haar film ‘Zero Dark Thirty’ (2012) leverde haar verscheidene nominaties op, zowel bij de Oscars als bij de Golden Globes en de BAFTA Awards. Ook Point Break, met de inmiddels overleden Patrick Swayze, is van haar hand.

Sofia Coppola

Sofia Coppola is een Amerikaanse actrice en filmregisseur, en de dochter van regisseur Francis Ford Coppola. We kennen haar onder meer van ‘The Virgin Suicides’, ‘Lost in Translation’ en ‘Somewhere’. Met ‘Lost in Translation’ won ze een Oscar.

Het afgelopen jaar werkte ze aan ‘A Very Murray Christmas’, een muzikale comedy met een resem sterren, waaronder Bill Murray, George Clooney en Miley Cyrus. De Amerikaanse release is voorzien voor begin december.

Angelina Jolie

Een andere actrice die naast acteren ook eens graag plaatsneemt op de regisseursstoel is Angelina Jolie. Ze heeft in 2014 zelfs eens laten horen dat ze het acteren op termijn liever vaarwel zegt, om zich verder toe te leggen op regisseren. Voorlopig is dat nog niet het geval.

Als regisseur zien we haar bijvoorbeeld aan het werk in ‘In The Land of Blood and Honey’ (2011) en ‘Unbroken’ (2014). In ‘By The Sea’ (2015) staat ze zowel voor als achter de camera. Ze speelt hierin aan de zijde van haar man, Brad Pitt. De film is hier nog niet in de zalen.

Jane Campion

Jane Campion is geboren in Nieuw-Zeeland. Ze studeerde antropologie en deed later de Australian School of Film and Television. Haar eerste kortfilm, Peel, won de Gouden Palm in Cannes.

In 1993 won ze de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes voor de film ‘The Piano’. Die film werd in datzelfde jaar genomineerd voor acht Academy Awards en won er uiteindelijk drie, waaronder de prijs voor beste originele screenplay, beste actrice (Holly Hunter) en beste ondersteunende actrice (Anna Paquin).

Ze werkte ook mee aan de regie van de miniserie Top of The Lake, die genomineerd werd voor vijf Emmy’s en vorig jaar bij ons op de buis was.

Susanne Bier

Susanne Bier is een Deense filmregisseur. Ze groeide op in een joods gezin in Kopenhagen. Haar grote doorbraak was de film ‘The One and Only’ uit 1999, met Sidse Babett Knudsen, die we kennen uit Borgen. In 2002 maakte ze ‘Open Hearts’, in 2004 gevolgd door ‘Brothers’.

In 2006 werd ze met de prachtige film ‘After The Wedding’ genomineerd voor een Oscar (beste niet-Engelstalige film). In 2011 won ze een Golden Globe én de Oscar voor beste buitenlandse film met de film ‘In a Better World’. Ook de romantische komedie ‘Love is All You Need’ (2012), met Pierce Brosnan, is van Susanne Bier.

Lenny Van Wesemael

Vrouwelijke regisseurs vinden we niet alleen buiten de landsgrenzen, ook bij ons gaan de dames achter de camera aan het werk. Lenny Van Wesemael kwam onlangs met haar langspeeldebuut, Café Derby. De film ging in première op de eerste avond van het filmfestival in Oostende. Voor het verhaal baseerde ze zich op haar eigen bijzondere familie.

In de hoofdrol zien we Wim Opbrouck, die in de huid kruipt van George, een commerçant in hart en nieren. Wanneer hij hoort dat de paus naar België komt, ruikt hij zijn kans. Naast het terrein waar tienduizenden gelovigen een openluchtmis zullen bijwonen, staat Café Derby te huur. Georges weet zeker dat hier een klein fortuin te verdienen valt.

Op de foto zien we haar met haar man, acteur Ben Segers.

Fien Troch

Fien Troch studeerde in 2000 af aan de Brusselse Sint-Lukas Hogeschool, waar ze ook doceert. Ze schreef en regisseerde een aantal kortfilms die de aandacht trokken.

Haar eerste langspeelfilm, ‘Een ander zijn geluk’ vertelt over de reacties in een dorp na een verkeersongeluk waarin een kind het leven laat. Haar tweede langspeelfilm, het liefdesdrama ‘Unspoken’, over de plotse verdwijning van een jong meisje, ging in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Toronto en werd ook vertoond op de festivals van San Sebastián en Gent. De film kwam in 2009 in de Vlaamse zalen.

Hilde Van Mieghem

Hilde Van Mieghem is bekend als actrice in diverse films en tv-series. Momenteel is ze te zien in de series ‘The Team’ en ‘De Bunker’.

Maar ook als regisseur heeft ze dus haar sporen verdiend. Haar films ‘De Kus’ (met dochter Marie Vinck in een van de hoofdrollen) en ‘Dennis van Rita’ scoorden heel goed bij het publiek. Ze maakte ook een Vlaamse (2010) én een Nederlandse versie (2013) van ‘Smoorverliefd’, een romantische komedie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top