10 bekende gevallen van muzikaal plagiaat

Muziek | 10 bekende gevallen van muzikaal plagiaat

Door

Deel dit nieuws

The Verve had een wereldhit te pakken met hun 'Bitter Sweet Symphony', daar bestaat geen twijfel over. Maar er schuilde een addertje onder het gras want Richard Ashcroft en zijn band hadden net iets te gretig geput uit een al bestaand nummer. De kenmerkende vioolpartijen uit het nummer werden namelijk volledig uit 'The Last Time' genomen, een symfonische cover van een oud Rolling Stones nummer. Hierdoor werden Keith Richards en Mick Jagger eigenaars van de rechten van 'Bitter Sweet Symphony', dat recent nog gesampled werd door boysband One Direction.

Black Eyed Peas met 'My Humps'

Een vreemd geval dit: de wereldwijde hit van 'My Humps' lijkt eigenlijk helemaal niet zo sterk op 'I Need A Freak' van Sexual Harrasment (1983), maar doordat bepaalde elementen van de melodie zo sterk overeen komen, kreeg de originele artiest toch gelijk. Zo kwam het dat Lynn Tolliver, voormalig radio-DJ, gelijk kreeg in de rechtbank en 1,2 miljoen dollar mocht opstrijken.

Johnny Cash met 'Folsom Prison Blues'

De country troubadour met als bijnaam 'The Man In Black' scoorde een enorme hit met zijn 'Folsom Prison Blues'. Helaas was dat nummer uit 1955 niet volstrekt origineel. Het leek tekstueel nogal sterk op het liedje 'Crescent City Blues', van Gordon Jenkins. Later moest Cash dit plagiaat toegeven en betaalde hij songwriter Jenkins een mooie som uit. In cash natuurlijk!

Madonna met 'Frozen'

Tot op de dag van vandaag vind je geen albums van Madonna in Belgische rekken waar haar hitsingle 'Frozen' op staat. In 2005 oordeelde een rechter in Bergen namelijk dat het nummer plagiaat pleegde op werk van Salvatore Acquaviva genaamd 'Ma Vie Fout Le Camp'. Het nummer 'Frozen' mag sindsdien niet meer verkocht worden in ons land, als speelt Madge het nummer zeker nog live in België.

Oasis met 'Step Out'

Het nummer 'Step Out' staat tegen alle verwachtingen in niet op Oasis' klassieke album '(What's The Story) Morning Glory?'. Dat was nochtans het plan. Toen Stevie Wonder 10% eiste van de opbrengsten besloten de Gallaghers het nummer te verwijderen en op een B-kantje te plaatsen. De reden? Het nummer leende zijn refrein wel heel sterk van Wonders hitsingle 'Uptight (Everything's Alright)'.

Vanilla Ice met 'Ice, Ice, Baby'

Wie 'Ice, Ice Baby' voor het eerst hoort, kan bijna niet anders dan meteen horen dat de bekende beat en baslijn grotendeels gestolen is van 'Under Pressure'. Die wereldhit van David Bowie en Queen kon Vanilla Ice natuurlijk niet zomaar onbestraft recycleren. Ook al kwam het nooit tot een rechtszaak, toch weten insiders dat er flinke sommen zijn uitbetaald aan de originele artiesten, wegens het zonder toelating gebruiken van muziekfragmenten.

Nirvana met 'Come As You Are'

Lichtjes controversieel, want over de (rock)doden niets dan goed. Maar dat Kurt Cobain goed geluisterd had naar het nummer 'Eighties' van Killing Joke, toen hij 'Come As You Are' schreef, dat valt bijna niet te ontkennen. Het leek er even op dat het geval voor de rechtbank zou beslecht worden maar door het overlijden van Cobain besloten de leden van Killing Joke respectvol hun klacht in te trekken.

Usher met 'OMG'

Misschien is dit puur toeval, of misschien heeft Usher al dan niet bewust een nummer gebaseerd op een fragment van animatiereeks The Simpsons. Ushers 'OMG' lijkt wel heel sterk op Homer Simpsons geïmproviseerde liedje 'Christmas In December' uit een aflevering van de wereldberoemde tekenfilms. Het is hoevdanvook pure kolder, zeker wanneer je de twee liedjes naast elkaar afspeelt... en beseft dat Homers versie gewoon leuker is.

Radiohead met 'Creep'

Ook rond Radioheads doorbraaksingle hangt er helaas een geurtje van plagiaat. Volledig hetzelfde klinken de twee liedjes niet maar Radioheads 'Creep' deed toch wel sterk denken aan een nummer van The Hollies genaamd 'The Air That I Breahe' uit 1973. De originele auteurs kregen gelijk en worden sindsdien steeds vermeld als co-auteurs van de Radiohead hit.

George Harrison met 'My Sweet Lord'

Een onvergetelijke klassieker is absoluut hitsingle 'My Sweet Lord' (1971) van ex-Beatle George Harrison. Toch konden muziekkenners onmogelijk naast de sterke gelijkenissen luisteren tussen dat nummer en 'He's So Fine' van The Chiffons. Het werd een lange, juridische strijd. Uiteindelijk kon de Beatlegitarist niet anders dan zijn ongelijk toegeven en een schikking regelen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top