De duurste gitaren ter wereld

Een gitaar is niet zomaar een gitaar, zouden Bob Marley, Stevie Ray Vaughan en George Harrison je vast vertellen, mochten ze nog leven. Bekende gitaristen spelen vaak op een instrument dat flink wat poen gekost heeft. Leo Fender – de oprichter van Fender, een legendarische Amerikaanse gitaarfabrikant – maakte de Telecaster, één van de eerste elektrische gitaren. Het prototype werd verkocht voor 375 000 dollar (291 458,36 euro). Da's behoorlijk wat geld, maar daarmee is de Telecaster nog lang niet de duurste gitaar ter wereld. Welke dan wel? Je leest het hier!

Gouden gitaar

In 1996 besloot Eric Clapton dat hij zijn gewone gitaar wilde vervangen door iets speciaals. Hij wilde dat het instrument een echt kunstwerk zou zijn en bestelde bij Fender een gitaar die ingelegd is met 23-karaats goud. Dat kostte hem 455 550 dollar (omgerekend 353 747,61 euro). Een aantal jaren geleden veilde Clapton trouwens niet minder dan 75 gitaren en 55 versterkers. De opbrengst ging naar een afkickkliniek die hij zelf heeft opgericht.

De favoriete gitaar van The Beatles

Deze Gibson SG 1964 was het geliefkoosde speeltje van The Beatles tussen 1966 en 1969. George Harrison gebruikte 'm voor het album Revolver en John Lennon bespeelde het instrument op The White Album. Prijs: 570 000 dollar (442 479 euro).

Stevie Ray Vaughan

De sticker SRV op deze Fender Composite Stratocaster staat voor Stevie Ray Vaughan, een overleden blueszanger en vermaard gitarist. Hij noemde het instrument Lenny. Da’s de naam van zijn vrouw die de gitaar voor hem kocht op z’n zesentwintigste verjaardag, in 1980. Het prijskaartje dat aan deze gitaar hangt: 484 228 euro.

De C.F Martin & Co van ... Eric Clapton

Ook deze gitaar is van Eric Clapton. Ze kost 791 500 dollar, 614 803,52 euro is dat. Clapton komt vaak voor in de lijst omdat hij een pak gitaren heeft laten veilen voor het goede doel. Jimmy Page heeft ongetwijfeld ook een verzameling dure gitaren, maar de waarde daarvan is een groot mysterie.

Een verzameling om u tegen te zeggen

Wat heeft Eric Clapton verder nog in z'n kast liggen? Wel, deze Gibson ES0335 TDC, die in 1964 werd gemaakt. Kostenplaatje: ongeveer 658 527 euro.

Blackie

En jawel, ook deze Blackie – ter waarde van 959 500 dollar (746 008,26 euro) is van Clapton. In 1970 besloot hij z’n tot dan toe favoriete merk Gibson links te laten liggen en voor Fender Stratocaster te kiezen. Hij gebruikte de beste onderdelen van drie verschillende gitaren om zo 'Blackie' te maken. Het koosnaampje komt uiteraard van de zwarte kleur. Hij had ook al een gitaar die hij Brownie doopte.

De gitaar van Bob Marley

Bob Marley veranderde niet graag van gitaar en speelde dus in z’n hele leven maar op zeven exemplaren. In 1971 gaf hij z’n 'Washburn 22 series Hawk' aan een technicus. 'Neem deze gitaar, later zul je begrijpen waarom', vertelde hij de man. Of hij begrepen heeft waarom, weten we niet, maar hij heeft de gitaar wel geveild voor het goede doel. Ze is meer dan 933 000 euro waard.

Jimi Hendrix' lievelingsgitaar

Hier zie je de gitaar waarmee Jimi Hendrix himself het publiek in Woodstock vergastte op een legendarisch concert. Het gerucht doet de ronde dat Paul Allen - een hoge pief bij Microsoft en wellicht één van de rijkste mensen ter wereld - de gitaar heeft gekocht. Prijskaartje van het hebbeding: 2 miljoen dollar ofte 1 555 828,37 euro.

De duurste

En hier komt dan de allerduurste: deze Fender Stratocaster werd in 2005 geveild om de slachtoffers van de tsunami in Azië te helpen. Ze is opgesmukt met handtekeningen van een pak legendarische gitaristen, zoals Jimmy Page, Eric Clapton, Mick Jagger, Bryan Adams, Keith Richards, Paul McCartney en Sting. Het idee kwam van Bryan Adams, die hoogstpersoonlijk negentien artiesten opbelde om te vragen of ze de gitaar wilden handtekenen. Ze is welgeteld 2 100 670 euro waard.

Muziek

Bekijk alles
Top