5 tips voor een sterk wachtwoord

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Er zijn nog altijd veel te veel mensen slachtoffer van internetfraude. De belangrijkste reden? Een zwak wachtwoord. De meest gebruikte wachtwoorden zijn helaas nog altijd 123456, password, wachtwoord en azerty.Een geboortedatum, eigennaam of woord dat uit het woordenboek komt, is in no time te kraken. Kies daarom een sterk wachtwoord dat bestaat uit minimaal acht kleine letters, hoofdletters, één of meerdere cijfers en eventueel zelfs nog een leesteken of symbool. Liever BaTmAn24! dan batman24 dus.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Leestekens en cijfers als letters

Met een simpel trucje kun je het hackers een stuk moeilijker maken.Door bepaalde letters uit je wachtwoord te vervangen door cijfers, bijvoorbeeld. Verander een e in een 3 of een a in een @. Dat kun je gemakkelijk onthouden en je creëert een onbestaand woord. superman zou je dan bijvoorbeeld kunnen vervangen door Sup3rM@n!.

Altijd anders

Een andere veelgemaakte fout is dat je telkens hetzelfde wachtwoord gebruikt voor tig verschillende diensten.Niet slim. Vind je het moeilijk om allemaal verschillende wachtwoorden te gebruiken? Maak dan gebruik van dit trucje: kies één sterk wachtwoord, bijvoorbeeld Sup3rM@n! en zet er telkens de eerste letter van dienst waarvoor je het wachtwoord gebruikt voor of achter. Je wachtwoord voor Facebook is dan FSup3rM@n!, voor Twitter gebruik je TSup3rM@n!.

Nergens opschrijven

Een wachtwoord opschrijven? Dat is echt het domste wat je kunt doen.Probeer dan liever één wachtwoord te onthouden en zet er zoals in de vorige tip telkens de eerste letter van de desbetreffende dienst voor. Wil je het toch ergens neerpennen? Schrijf het dan bijvoorbeeld in omgekeerde volgorde, bewaar het in een kluisje of maak gebruik van software zoals 1Password.

Dubbele authenticatie

De meeste grote diensten – zoals Dropbox, LinkedIn, Gmail, … - bieden de mogelijkheid om met dubbele authenticatie of authenticatie in twee stappen te werken. Dankzij deze extra bescherming kan een hacker niks doen als hij je wachtwoord in handen krijgt. Na het instellen van dubbele authenticatie, vraagt de toepassing immers na het invoeren van een wachtwoord ook naar een verificatiecode. Die code krijg je gratis per sms of telefoon en is slechts een beperkt aantal seconden geldig. Op die manier moet een kwaadwillige dus niet enkel je wachtwoord hebben maar ook over je telefoon beschikken om aan je data te geraken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top