10 legendarische filmrollen bedoeld voor iemand anders

Films | Zij waren niet de eerste keuze voor de rol

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is bijna onvoorstelbaar, maar heel wat filmrollen die nu legendarisch zijn hadden heel anders kunnen uitpakken wanneer ze door een andere acteur werden vertolkt. Kun je je voorstellen dat Sean Connery de rol van Gandalf had gespeeld in Lord of the Rings? Of Will Smith de titelrol in Django Unchained ? En toch had het gekund. Deze rollen waren oorspronkelijk bedoeld voor iemand anders...

Aragorn in Lord of the Rings

Viggo Mortensen kennen we allemaal als Aragorn, de 'King of Men' uit de Lord of the Rings-trilogie. Maar eigenlijk kwam hij pas in het vizier nadat Stuart Townsend, de acteur die oorspronkelijk deze rol had moeten spelen, ontslagen werd. Townsend was alleszins niet heel gelukkig met zijn ontslag.

Gandalf in Lord of the Rings

Met een andere Aragorn zou de Lord of the Rings-trilogie er al heel anders uitgezien hebben. Maar Sean Connery als Gandalf? Dat zou pas helemaal te gek geweest zijn. Toch was Sean Connery de eerste die de rol van Gandalf aangeboden kreeg, alleen vond hij de opnametijd  (18 maanden) wat te lang. Tweede keus Ian McKellan zal het zich niet beklagen.

Scarface

Al Pacino IS gewoon Scarface. Maar toch had Brian de Palma initieel Robert de Niro voor ogen voor de rol van Tony Montana in deze legendarische gangsterfilm.

Dr. Gillian Taylor in Star Trek IV: The Voyage Home

In Star Trek IV: The Voyage Home doet Captain Kirk een beroep op de assistentie van deze bevallige walvisexperte, die ook nog eens zijn hart steelt. Voor deze rol hadden de schrijvers oospronkelijk superster Eddie Murphy voor ogen. Murphy zag dat echter anders : hij wilde liever een alien of een starfleetofficier spelen in de serie. En daar zijn wij niet rouwig om.

Captain Janeway in Star Trek: Voyager

En nu we het toch over Star Trek hebben, de rol van Captain Janeway in Voyager werd oorspronkelijk gespeeld door filmactrice Geneviève Bujold. Maar het filmen van de pilootaflevering van de serie liep niet van een leien dakje en uiteindelijk ging de rol naar Kate Mulgrew.

Django in Django Unchained

Quentin Tarantino schreef de titelrol van Django Unchained oorspronkelijk voor Will Smith. Maar megaster Smith weigerde omdat deze film zijn imago zou kunnen schaden. De rol ging dan naar Jamie Foxx, en die kwijtte zich uitstekend van zijn taak.

Lt. Matt Kowalski in Gravity

Gravity is goed op weg om een van de meest memorabele films uit de filmgeschiedenis te worden. George Clooney speelt op meesterlijke wijze missiecommandant Matt Kowalski, maar hij was zeker niet eerste keus. De rol zou oorspronkelijk naar Robert Downey Jr. gaan, maar die had het te druk met het maken van Iron Man 3 en The Avengers.

Shrek

Oorspronkelijk zou de komiek Chris Farley de stem van Shrek voor zijn rekening nemen. Hij had ook alle stukken ingesproken, maar toen hij in 1997 op 33-jarige leeftijd aan een overdosis overleed, werd de hele klankband overgedaan met Mike Myers in de rol van de sympathieke groene reus.

Han Solo in Star Wars

Harrison Ford was timmerman op de set van George Lucas' eerste Star Wars-film toen de regisseur hem vroeg om stukjes tekst in te spreken tijdens audities van andere kanidaat-akteurs. De rest is filmgeschiedenis.

Vivian in Pretty Woman

Julia Roberts mocht uiteindelijk de show stelen in Pretty Woman, maar de rol was oorspronkelijk bedoeld voor Michelle Pfeifer. Pfeifer weigerde omdat het script haar niet beviel en waarschijnlijk beklaagt ze zich dat nog altijd. Voor Roberts betekende het haar grote doorbraak. Het leverde haar tevens een Golden Globe op.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top