De erfenis van Kurt Cobain, 25 jaar later

Muziek | Toen Kurt Cobain ons in 1991 een paar lijntjes 'teen spirit' verkocht, werd grunge plots 'the talk of the town'. Op 5 april 1994 besloot hij echter dat 27 lentes oud genoeg was en blies hij zijn laatste adem uit. De hele wereld was in rouw, want de antiheld van een generatie jongeren was plots niet meer. Hoe staat het 25 jaar later met de erfenis van Kurt Cobain en zijn Nirvana?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Levendiger dan ooit

Jawel, wie dacht dat de jongeren van vandaag Cobain al lang vergeten waren, slaat de bal mis. Zijn albums circuleren nog altijd met ‘the speed of light’ op scholen en nog altijd gaan de jongelui graag compleet loos op Nirvana. Generation X, Y of Z, het maakt niks uit. Nirvana is wel degelijk bestand tegen de tand des tijds en blijft telkens nieuwe generaties aanspreken.

Een snuifje 'teen spirit'?

In StuBru’s Tijdloze Top 100 prijkte het nummer jarenlang op nummer 1 en het blijft natuurlijk een dijk van een song. 'Smells Like Teen Spirit' betekende de doorbraak voor Nirvana. Het rauwe geluid van de hoofdsingle uit hun tweede album 'Nevermind' zorgde ervoor dat de band ineens in het middelpunt van de belangstelling stond. Grunge kwam aan de oppervlakte en werd ineens gebombardeerd tot dominant genre op radio en tv. Ook andere grunge groepen zoals Pearl Jam, Alice In Chains en Soundgarden zagen hun populariteit toenemen. De 'teen spirit' verwees eigenlijk naar een deo die een liefje van Cobain gebruikte, maar Cobain zelf vatte het op als een soort revolutionaire slogan.

Het boegbeeld van Generation X

Iedereen had de mond vol over 'Generation X', die 'verloren generatie' die tussen 1961 en 1981 geboren werd. Met thema's zoals afstomping, verveling, vervreemding, depressie en identiteitsproblemen was het niet verwonderlijk dat Nirvana uitgeroepen werd tot officiële woordvoerder van Generation X. Cobain was daar niet zo gelukkig mee en voelde zich verkeerd begrepen. Hij concentreerde zich als reactie daarop vooral op zijn muziek en met het derde album 'In Utero' wilde hij het publiek dan ook uitdagen om hun visie over hen bij te schaven.
 
Bekijk hieronder een live-opname van 'Rape Me', een controversieel lied waarin hij vooral de manier waarop de media hem behandelde, wou aanklagen.

Laat ons met rust!

Als hevige tegenstander van seksisme, racisme en homofobie ging hij zelfs zo ver om in het begeleidend boekje van het compilatiealbum ‘Incesticide’ de volgende waarschuwing te schrijven: "If any of you in any way hate homosexuals, people of different color, or women, please do this one favor for us-leave us the fuck alone! Don't come to our shows and don't buy our records." Zijn politieke en sociale engagement leverde hem zelf doodsbedreigingen op van een groepje anti-abortusactivisten, toen hij meedeed aan Rock for Choice.

Drugs, depressies en andere kwelgeesten

Ook Kurt Cobain ontsnapte niet aan de verleidingen van de drugs. Op zijn dertiende gebruikte hij voor het eerst marihuana. Later begon hij met LSD en andere drugs te experimenteren.  In 1986 kwam hij voor het eerst in aanraking met heroïne, maar daar raakte hij pas in de laatste jaren van zijn leven zwaar aan verslaafd. Cobain had een zwakke gezondheid en leed aan een chronische vorm van bronchitis en een chronische maagaandoening die hem hevige pijnen bezorgde. Toen hij merkte dat heroïne de pijn deed ophouden, begon hij de drug te gebruiken om van zijn maagproblemen verlost te raken. Maar Cobain werd in die laatste jaren ook geplaagd door depressies. Hij worstelde met zijn roem (die hij moeilijk kon verzoenen met zijn underground roots) en zijn imago, met de professionele druk en met de persoonlijke problemen tussen hem en zijn vrouw Courtney Love.

Zijn zelfmoord

Op 8 april werd Cobain thuis dood aangetroffen. De officiële autopsie stelt dat hij op 5 april zelfmoord had gepleegd door een kogel door zijn hoofd te jagen. Zijn familie had een voorgeschiedenis wat betreft zelfmoorden. Twee ooms van hem waren zo ook al aan hun eind gekomen. Bovendien zou Love later stellen dat Cobain in de maanden voorafgaand aan zijn dood al een paar zelfmoordpogingen had ondernomen. Vlak voor zijn dood was hij nog begonnen aan een afkickkuur, maar een paar dagen later ontsnapte hij al uit het ziekenhuis. Bij zijn dood werd een afscheidsbrief aangetroffen, gericht aan zijn denkbeeldige kindervriend ‘Boddah’, waarin hij opbiechtte dat hij al in geen jaren nog plezier had beleefd aan het maken van muziek.

En vandaag?

De erfenis van Kurt Cobain en Nirvana is niet te onderschatten. In de jaren na zijn dood werd Cobain beschreven als een van de grootste rockiconen uit de alternatieve muziekgeschiedenis. Rolling Stone rangschikte hem als 12de beste gitarist en 45ste beste zanger aller tijden. MTV zette hem op 7 in hun lijst van ‘22 Greatest Voices in Music’. In zijn geboortestad Aberdeen werd in juli 2009 nog een monument opgericht ter ere van Cobain. En Gus Van Sant baseerde zijn film ‘Last Days’ (2005) op de laatste uren van Cobain. Elk jaar zakken fans op 5 april af naar het Viretta Park kortbij Cobains vroegere huis bij Lake Washington om zijn leven en zijn muziek te herdenken. Ook tal van bands, zoals Silverchair en Blink 182, zijn op de ene of andere manier beïnvloed door Nirvana.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top