10 creepy feiten over spinnen

Nieuws | Krijg jij ook de kriebels als je een spin ziet ? Spinnen zijn inderdaad niet de meest appetijtelijke beestjes, en het is al helemaal niet leuk als er zo'n groot harig exemplaar uit de afvoer van je bad komt gekropen of een wandeling maakt over je plafond. Ook al krijg je instant moordneigingen bij het aanschouwen van zo'n achtpotig stuk ongedierte, spinnen zijn wel degelijk hele nuttige en bovendien interessante en fascinerende beesten. Wij gingen op zoek naar de leukste, gekste en grappigste weetjes over d

Door Pickx

Deel dit nieuws

Krijg jij ook de kriebels als je een spin ziet ? Spinnen zijn inderdaad niet de meest appetijtelijke beestjes, en het is al helemaal niet leuk als er zo'n groot harig exemplaar uit de afvoer van je bad komt gekropen of een wandeling maakt over je plafond. Ook al krijg je instant moordneigingen bij het aanschouwen van zo'n achtpotig stuk ongedierte, spinnen zijn wel degelijk hele nuttige en bovendien interessante en fascinerende beesten. Wij gingen op zoek naar de leukste, gekste en grappigste weetjes over deze best wel coole diersoort.

Griekse mythologie

Een andere, meer geleerde naam voor spinachtigen is Arachnida. In de Griekse mythologie is er een legende over hoe deze geleedpotigen aan hun naam kwamen. Volgens het verhaal was er in het oude Griekenland een Lydische prinses  met de naam Arachne, die heel beroemd was om haar weefkunst. Maar de godin Athena werd jaloers op Arachne en uit afgunst veranderde ze Arachne in een spin die er afschrikwekkend uitzag maar wel prachtig kon weven. Vandaar de naam Arachnida.

Sterker dan vliegtuig

Spinrag is elastisch en taai. De veerkracht ervan is zelfs tot 5 maal sterker dan die van een stalen draad van gelijke dikte. Wetenschappers proberen spinrag na te bootsen in de hoop het te kunnen gebruiken in kogelvrije vesten, superlichte kabels voor bruggen etc. Maar spinrag is ook heel sterk. Een spindraad met de straal van 3 cm zou zelfs een Boeing 747 in volle vlucht zou kunnen stoppen. Al en geluk dat spinnen geen vliegtuigen lusten.

Luchtballon

Om een web te spinnen tussen twee ver uit elkaar staande objecten, bv. twee takken, moet een spin wel erg vindingrijk zijn. Sommigen beweren dat de beestjes 'vliegen', maar dat klopt niet echt. De spin gebruiken eerder de 'ballontechniek' om zich over een langere afstand door de lucht te bewegen. Daarbij blaast ze haar onderbuik op, maakt ze een extra lange draad aan en laat die met de luchtstroming of de wind meevoeren. Daarbij wordt dan ook de spin in de lucht getild. Knap gevonden, niet ?

Onzichtbaar

Omdat ze zo klein zijn, zijn babyspinnetjes een gemakkelijke prooi voor andere insecten. Gelukkig voor hen worden spinnen bijna kleurloos geboren, waardoor ze haast onzichtbaar zijn voor mogelijke belagers.

Sokken

In de 18de eeuw maakte men sokken en handschoenen van spinrag. François Xavier Bon de Saint Hilaire demonstreerde in 1709 dat het mogelijk was om stof te maken van spindraad. Hij verzamelde spinnencocons, kookte en waste ze en kamde ze om er draad van te maken. Deze methode zou vandaag alleszins niet meer rendabel zijn, want er zijn maar liefst 1,3 miljoen spinnencocons nodig voor amper 1 kilo zijde.

Spinnenbeten zijn niet gevaarlijk

Alhoewel 6 op 10 Belgen zeggen schrik te hebben van spinnen, zijn er maar een paar spinnen die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens, zoals de zwarte weduwe, de hobospin, de Australische Roodrugspin en de bruine kluizenaar. Maar die komen bij ons niet voor. En spinnen die als verstekeling tussen scheeps- of vliegtuigladingen of in meubels meereizen, kunnen in ons klimaat niet overleven. Een beet van deze 'gevaarlijke spinnen' is bovendien zelden dodelijk. Trouwens, spinnen bijten zelden mensen, dus er is geen enkele reden om bang te zijn voor die dieren.

Reuzenweb

Het grootste web ter wereld is dat van de Darwin's Bark spin (Caerostris darwini) in Magadaskar. Dat beest construeert met het grootste gemak spinnenwebben met een grootte van bijna drie vierkante meter, met draden langer dan 25 meter. De kunstwerkjes zijn niet alleen groot, ze zijn ook nog eens bijzonder stevig. Uit onderzoek blijkt  dat het spinrag in het reuzenweb kan worden beschouwd als het sterkste biomateriaal op aarde.

Springende spinnen

Niet alle spinnen gebruiken hun web om insecten te vangen. Springende spinnen jagen overdag met behulp van twee grote, naar voren gerichte ogen. Ze besluipen hun prooi en gebruiken vervolgens hun sterke achterpoten om hun maaltijd te bespringen en te vangen.

WO II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten soldaten de draden van bepaalde spinnen in hun meetapparatuur. Amerikaanse soldaten  gebruiken dan weer de het spinrag van de zwarte weduwe spin voor hun telescopische geweren.

Recyclage

Het spinnen van een groot, ingewikkeld web vergt veel energie van zo'n kleine beestjes. Heel wat spinnen 'recycleren' dan ook hun web door het spinrag, dat vol proteïne zit, op te eten. Enkel de hoofddraad laten ze hangen om van daaruit een nieuw web starten de volgende dag.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top