Veilig op het internet met je kids? Onze tips!

Nieuws | Internet is een fantastisch tool die deel uitmaakt van het dagelijkse leven van de jongeren, maar die ook bepaalde risico’s inhoudt en dus een verantwoord gedrag vereist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Internet is een fantastisch tool die deel uitmaakt van het dagelijkse leven van de jongeren, maar die ook bepaalde risico’s inhoudt en dus een verantwoord gedrag vereist. De vraag die zich opdringt is bijgevolg: « Hoe kan je je in alle veiligheid amuseren op het internet?» Het doel van dit dossier is dan ook tips te geven voor een verantwoord gedrag op het net.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Een veilig e-mailadres en paswoord

Wil je een e-mailadres creëren om mails uit te wisselen met je vrienden, gebruik dan niet je echte naam en voornaam of je woonplaats, want zo ben je makkelijk op te sporen voor mensen die het minder goed met je voorhebben.

Zorg er ook voor dat je paswoord niet te vanzelfsprekend is, zoals je verjaardag of je naam en leeftijd. Verschillende grote e-maildiensten trekken automatisch de veiligheid van je paswoord na wanneer je een nieuw adres creëert, hieruit kan je opmaken of je account wel voldoende beveiligd is. Gebruik ook niet hetzelfde paswoord voor al je accounts.

Als je een moeilijk paswoord wil kan je er altijd een geheugensteuntje voor gebruiken. Neem bijvoorbeeld Mijn broer Jan is 12 jaar = MbJi12j

Een gouden regel: je paswoord is als je tandenborstel, het is persoonlijk en je moet het om de 3-4 maanden vervangen.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Spam

Wat is spam? Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten. Meestal wordt ongewenste e-mail bedoeld, maar ook ongewenste reclameboodschappen op websites, zoals fora, vallen onder spam.

- Spam wordt vaak gestuurd aan een grote groep mensen, soms zelfs duizenden tegelijk.

- Spammen heeft een commercieel doel: meestal bevatten de berichten een verwijzing naar een product of website.

- En het belangrijkste kenmerk: de berichten worden verstuurd of geplaatst zonder toestemming of medeweten van de website of de ontvanger.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Phishing en hoax

Er bestaan verschillende soorten spam, maar de gevaarlijkste zijn phishing en hoax.

‘Phishing’ is hetzelfde als oplichting. Als bepaalde personen contact met je opnemen en persoonlijke informatie vragen, zoals paswoorden of persoonlijke gegevens, wees dan op je hoede. Als je bijvoorbeeld een mail krijgt dat je het groot lot gewonnen hebt, vul dan zeker niet je gegevens in: de kans dat je echt iets krijgt is zeer klein, maar je gegevens zullen ongetwijfeld verkocht worden voor commerciële doeleinden.

Overigens, banken, bedrijven of overheidsinstellingen vragen nooit gevoelige inlichtingen (zoals paswoorden) via mail. Antwoord dus niet op dit soort van vragen.

Een hoax daarentegen gaat vaak over een onderwerp dat een positieve of negatieve reactie bij de ontvanger kan oproepen: een viruswaarschuwing, een verdwijning van een kind, een geluksmail, een petitie... Ze bestaan voornamelijk in geschreven vorm (mail, bericht op een forum) en zetten de internaut aan om het bericht door te sturen naar al zijn contacten, wat voor een kettingreactie zorgt.

Een hoax is dus een foute informatie die spontaan door internauten doorgestuurd wordt. Het doel is de server of mailbox te verzadigen: als 5 mensen elk de mail doorsturen, die op hun beurt de mail naar 5 mensen doorsturen, krijg je al snel een hele stroom van mails...

Een hoax is dus minder ernstig dan phishing en vooral ongevaarlijk.

Op internet bestaan er sites met lijsten van hoaxen waar het mogelijk is te verifiëren of een info of hoax al dan niet juist is: http://www.virusalert.nl


Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

 

 

 

Let op voor spam

Ongewenste mail of spam in je mailbox kan zeer vervelend zijn. Maar met deze regels kan je het aantal al fors verminderen:

- Zet je e-mailadressen niet overal op het internet. Met andere woorden: schrijf je niet in voor allerlei newsletters of mailing lijsten of creëer verschillende e-mailadressen, bijvoorbeeld een voor school en een ander voor de fun.

- Reageer niet op e-mails van mensen die je niet kent. Als je dat wel doet zullen de verzenders weten dat je hun mails leest en blijven sturen.

- Klik niet op links en download geen bijlagen van onbekende verzenders.

- Gebruik een goede e-maildienst die over een anti-spamfilter beschikt, zoals Belgacom e-mail.

- Blokkeer spamverzenders.

Opgelet, want soms kunnen spamberichten doorgestuurd worden via contactpersonen en dus onschuldig lijken. Ze nodigen je meestal uit om op een link te klikken (Ik moet je dringend iets vertellen, klik op de link hieronder of Heb je deze foto van ons al gezien? Klik op de link!). Deze mails zijn evengoed spam en we raden je dan ook aan hier niet op te klikken.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Tip om spam op je gsm te vermijden

Ook op je gsm kan je berichten ontvangen met commerciële inhoud die vaak meer kosten dan een gewoon bericht. Deze worden vaak onder de vorm van spelletjes verstuurd waarbij het versturen van een antwoord veel duurder is dan bij een gewoon tekstbericht. Het volstaat om « STOP » (in hoofdletters) te sturen per sms naar het nummer, waarna het bedrijf verplicht is te stoppen met het versturen van sms’en.
Indien het versturen van STOP niet helpt, neem dan contact op met je operator.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Veilig chatten

Ga je chatten, hou dan volgende regels in acht:

- Creëer een nickname die niet teveel persoonlijke informatie prijsgeeft. Zet er niets in over je leeftijd, woonplaats, of je een jongen of meisje bent en gebruik zeker niet je echte naam.

- Aanvaard alleen vrienden die je ook echt kent en stel je profiel ook enkel op voor deze mensen. Vraag je ouders eventueel om hulp om je profiel te creëren.

- Laat je door niemand onder druk zetten. Je kan altijd de webcam gebruiken om zekerheid te krijgen of je iemand kent wanneer je e-mailadres bijvoorbeeld via een vriend van jou bij iemand terecht gekomen is en die persoon je toegevoegd heeft op Messenger. Maar het beste is nog steeds om de webcam niet te gebruiken.

- Spreek nooit af met iemand die je via de chat hebt leren kennen. En gebruik GEEN webcam met onbekenden.

- Sluit je Messenger of chat af wanneer je stopt met chatten, zo kan niemand misbruik maken van jouw account. Dit geldt trouwens ook voor je mailaccount.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Virtuele wereld versus echte leven

In de virtuele wereld kan je « vrienden » hebben die je nog nooit in het echt gezien hebt. Ze kunnen dan wel supercool zijn, je weet nog niet hoe ze echt zijn. Een “tof meisje op de chat” kan in werkelijkheid een vervelende oude man zijn. Ook al hebben jullie al urenlang en verschillende keren gepraat, het is en blijft een onbekende aan wie je nooit vertrouwelijke info moet geven, zoals je telefoonnummer, je adres of foto’s van jezelf.

Wil je toch afspreken met een virtuele vriend, vraag je ouders (of een andere volwassen vertrouwenspersoon) om mee te gaan.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Jouw imago op het internet

Gebruik je webcam niet bij onbekende mensen en doe voor de webcam ook nooit wat je niet in publiek zou doen (bijvoorbeeld voor je grootmoeder).

Verspreid je foto’s of gegevens niet via je blog of via je profiel:

- sommige foto’s kunnen meer informatie over jou bevatten dan je denkt.

- eens op het internet, altijd op het internet: een gepubliceerde foto verspreidt zich snel en is achteraf nog moeilijk van het internet te halen. Denk daarom goed na alvorens je een foto op het net zet.

- heb je een leuke foto van een vriend(in) en je wil ze op je blog zetten? Vraag zijn of haar toestemming voor je de foto op het internet zet.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Sociale netwerksites

Gebruik je sociale netwerksites? Laat je ouders dan weten welke, zo kunnen ze ingrijpen wanneer er zich moeilijkheden voordoen.

Ook voor sociale netwerksites geldt trouwens dat het gebruik van foto’s snel fout kan lopen. Daarom enkele tips om je in alle veiligheid te amuseren:

- Netlog en Facebook zijn toegankelijk voor kinderen vanaf 13 jaar, maar onthoud dat je profielfoto de enige is die niet beschermd is door de veiligheidsparameters.  Je kan dus beter een tekening kiezen of een foto die jou symboliseert (bijvoorbeeld je favoriete voetbalspeler of een dier waar je gek van bent).

- Zet je privacyinstellingen op Facebook op “Vrienden”, zo kunnen alleen mensen die je echt kent je profiel bekijken. “Openbaar” betekent dat alle informatie zichtbaar is voor iedereen en “Aangepast” is ingewikkelder om in te stellen, want je moet er zeker van zijn dat alle parameters correct ingesteld werden.

- Aanvaard alleen echte vrienden, dat betekent dus mensen die je in het echt kent.

- Respecteer andere mensen op sociale netwerksite en in chatrooms, net als in het echte leven. Post geen informatie die anderen zou kunnen kwetsen en verspreid geen roddels.

En ten slotte, geloof niet alles wat je op het internet leest.

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Wat als je lastig gevallen wordt?

Word je op het internet lastig gevallen, doe dan het volgende:

- praat er met iemand over.

- reageer in geen geval op vreemde berichten.

- stop met chatten en meld je af

- blokkeer mensen die je lastig vallen

- probeer e-mails of berichten waarin je lastig gevallen wordt bij te houden als concreet bewijs en laat ze aan een volwassene zien.

Indien nodig, maak je een nieuwe nickname aan en creëer je een nieuw e-mailadres dat je enkel en alleen aan je vrienden geeft

Je vindt hier meer info over op www.clicksafe.be

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Noodnummers

Krijg je problemen op het internet, dan kan je contact opnemen met het gratis nummer van Child Focus, 116000 of neem een kijkje op Clicksafe.be. Dat is de website van Child Focus waarop je goede tips kan vinden bij het surfen op internet. Via de hulplijn kan je ook vragen stellen of een probleem melden.

eCops is dan weer de website van de Federale Computer Crime Unit van de federale politie, een Belgisch meldpunt waar je als internetgebruiker misdrijven op of via het internet kan melden. Je kan er terecht via www.ecops.be

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Iets raar op het internet?

Omdat gezonde reflexen best zo vroeg mogelijk worden aangeleerd, lanceert Child Focus een preventiefilmpje voor kleuters tussen 4 en 7 jaar. Bekijk het hier!

Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top