×
×

Proximus Innovation

Chromecast guest mode: het TV scherm wordt weer sociaal

amicimi

Gastartikels

23/03/2015

Ken je dat? Je praat met vrienden over een uitstapje wat je gemaakt hebt. Op een zeker moment zeg je: “Wacht, ik zal het even laten zien.” Waarop je je smartphone boven haalt en enkele foto’s toont. Dit brengt jouw vrienden op een idee, waardoor zij ook dingen vanop hun telefoon laten zien.

De nieuwe Chromecast guest mode laat je toe om met hetzelfde gemak ervaringen te delen op het grote TV scherm. Als je in de zetel zit (voor de Nederlanders: op de bank ligt) dan kan je op je telefoon geen foto's of filmpjes tonen, want je zit te ver van elkaar af. Met de TV lukt dit wel.

De Chromecast stick

Voor wie de Chromecast stick nog niet kent: dit is een kleine HDMI stick die je bedient met je telefoon. Je sluit hem rechtstreeks aan op jouw TV en via je WiFi netwerk kan je dingen vanop jouw telefoon op het TV scherm toveren. Youtube video's, Netflix series of je eigen foto's. Je kan zelfs je webbrowser op TV laten verschijnen of een spelletje spelen. Sinds enkele weken heeft deze magische stick een zogenaamde 'guest mode'. Hiermee kunnen vrienden met hun telefoon jouw TV scherm overnemen, zonder dat je hun hiervoor het wachtwoord van je WiFi netwerk moet geven. Ook aan hun kant moet er geen enkele configuratie gebeuren.

Hoe activeer je guest mode?

In de Chromecast applicatie op je telefoon moet je als gastheer eerst je Chromecast openstellen voor gasten. Dit doe je door op de naam van je Chromecast te klikken (die van mij heet 'Salon Eliksem'), op gastmodus te klikken en dan voor 'Aan' te kiezen. Je ziet ook een pincode, maar die hebben je gasten normaal gezien niet nodig. Deze pincode verschijnt ook als gast pincode op je TV scherm. Jouw gasten connecteren met jouw Chromecast door zoals steeds in een compatibele applicatie op het cast icoontje te klikken. Je gasten moeten dus wel al de Chromecast applicatie geïnstalleerd hebben. In plaats van hun eigen Chromecast, kiezen ze voor 'cast to nearby device' en hun telefoon wordt automatisch met jouw TV verbonden. Blijkbaar werkt dit via onhoorbare pieptoontjes die door jouw TV uitgezonden en door de telefoon van jouw gast herkend worden. Klinkt zeer science fiction, maar het werkt zonder dat je erbij moet nadenken. Moest het toch niet werken, dan veronderstel ik dat dit het moment is waarop die pincode van pas komt.

"Koen is erbij gekomen"

Het geweldige aan de guest mode is de manier waarop je met meerdere mensen tegelijk het TV scherm kan aansturen. In ons geval waren we Youtube video's uit elkaars playlists aan het kijken. Toen ik zelf met mijn Chromecast verbinding maakte, kwam er op het scherm "Koen is erbij gekomen". Op mijn telefoon zag ik in de Youtube applicatie dezelfde video (met beschrijving, commentaren en gerelateerde video's) dan degene die mijn vrienden op hun telefoon zagen. Wanneer ik een andere video opzette, verscheen die niet enkel op het TV scherm, maar kregen mijn vrienden ook de videopagina op hun telefoon. Mijn vrienden konden ook video's toevoegen aan de playlist van de TV, zodat ze niet steeds de huidige video moest onderbreken, maar dat we samen een playlist konden bouwen, elk met onze eigen telefoon. Zo deelden ze met 4 mensen samen onze content op 1 scherm.

TV wordt weer sociaal

Het is moeilijk te omschrijven, maar de Chromecast guest mode heeft ons een geweldige avond bezorgd. Iedereen praat over hetzelfde (namelijk over wat er op dat moment op het TV scherm staat) en met de gedeelde playlist bouw je samen een feestje, of je neemt brutaalweg over met een funny cat video. Het is met toepassingen als Chromecast guest mode dat de TV zijn centrale plaats in de huiskamer zal blijven bevestigen.

Amicimi boven het doopvont gehouden

Koen Delvaux

Producten

Proximus Innovation lanceert zijn eerste product: Amicimi. Amicimi, in het Latijn, betekent "mijn vriend". Altijd en overal paraat om te helpen. De naam is goed gekozen voor de toepassing die het bedrijf heeft ontwikkeld: een SOS-knop verbonden met een app op de smartphone...

De leukste gadgets vanop MWC Barcelona

Koen Delvaux

Geek nieuws

Op het Mobile World Congress in Barcelona was veel meer te zien dan enkel nieuwe GSM toestellen...

White Hat Hacker Challenge: is onze Homeview camera veilig?

Koen Delvaux

Achter de schermen

We zijn op zoek naar mensen die op een gecontroleerde manier de veiligheid van onze Homeview camera willen testen...

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze:

  • We bellen je terug

    We bellen je terugmomenteel niet beschikbaar

  • Chat met ons via deze site

    Chat met ons via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Hulp nodig?