Wireless charging: alles wat je erover moet weten

Gepubliceerd op 29/04/2020 in Smartphones

Wireless charging: alles wat je erover moet weten

Wireless charging. Of in het Nederlands: je smartphone draadloos opladen. Het wordt een alsmaar populairder alternatief voor dat gedoe met kabeltjes. En terecht! Want niet alleen met de iPhone of Apple Watch is wireless charging tegenwoordig mogelijk. Ook een reeks smartphones van Samsung, Huawei en co zijn op de kar gesprongen. De Galaxy Note is er een voorbeeld van.

Hoe wireless charging werkt, zeg je? Wel, het enige wat je bij draadloos opladen moet doen, is je toestel op een charging pad leggen. Het geheim zit hem in de zogenaamde inductive charging. Het laadstation zorgt via een elektromagnetisch veld voor elektrische spanning, die je smartphone dan kan opnemen.

Draadloos opladen is dus erg makkelijk. Maar meestal moet je een wireless charger er wel zelf bijkopen. Op een enkele uitzondering na, zit zoiets niet in de doos bij je nieuwe smartphone. Let bij het kiezen ervan zeker op volgende zaken:

1. Is je smartphone compatibel met wireless charging?

Belangrijk om weten is dat niet elke gsm de mogelijkheid heeft om draadloos op te laden. Recente smartphones zoals de Samsung Galaxy S20, iPhone 11 en OnePlus 8 hebben draadloos opladen wél aan boord.

Vervolgens is het belangrijk om te weten welke technologie jouw smartphone gebruikt, voor het draadloos opladen. Qi wireless charging wordt door veruit de meeste toestellen gebruikt. Vergelijk het met standaarden als bluetooth en wifi. Gebruiken zowel je smartphone als de oplader dezelfde technologie, zoals de Qi standard? Dan zit je alvast goed voor het standaard bijtanken van je gsm. Je hoeft dus zeker niet wireless charging pads van hetzelfde merk als je smartphone te kopen.

2. Wat is de snelheid van wireless charging?

Dit is de volgende vraag die je je zeker even moet stellen. Qua draadloos opladen kijk je best eerst naar het maximale aantal watt dat de wireless charging pad kan produceren. Draadloos opladen gebeurt bijna altijd aan 5 watt. Voor snelladen gaat dit tot 7,5 watt bij de nieuwste iPhones. En richting 10 tot zelfs 20 watt bij andere merken.

Over snelladen gesproken: hierbij is het belangrijk om weten dat zowat elk merk een ander laadprofiel gebruikt. Wil je fast charging gebruiken? Kijk dan dubbel zo goed of de charging pad je smartphonemerk ondersteunt. Heel wat opladers ondersteunen snelladen voor verschillende merken, maar dit is niet altijd het geval. Standaard opladen zal trouwens wel altijd lukken.

En bij dit alles speelt natuurlijk de maximale capaciteit van wireless charging bij je smartphone zelf een rol. Wees gerust: een charging pad met een hogere wattage zal de batterij van je gsm niet beschadigen. De wireless charging pad past zich namelijk gewoon aan en stuurt een lagere hoeveelheid door. Je bent dus weinig met een charging pad van 20 watt, als je smartphone slechts 10 watt aankan. Tenzij je binnenkort toch een nieuwe smartphone wil kopen.

3. En hoe ziet een wireless charging pad er precies uit?

Het gaat daarbij niet zozeer over de vraag of het er mooi uitziet, maar vooral om het praktische. Zo zijn er staande modellen, die vooral handig zijn voor op je bureau. Maar er bestaan ook handige horizontale wireless charging pads, waar je je smartphone gewoon oplegt voor het draadloos opladen ervan.

En dan hebben we het nog niet gehad over het aantal toestellen dat je tegelijk draadloos wil opladen. Er zijn namelijk charging pads die meerdere exemplaren op hetzelfde moment van stroom kunnen voorzien. Ideaal voor het hele gezin, of wanneer je ook een Apple Watch wil bijtanken.

Wist je trouwens dat draadloos opladen ook mogelijk is in de auto? Er zijn verschillende houders op de markt, waar de technologie is ingebouwd. Ook daar: geen gedoe meer met het insteken van kabeltjes!

Ben je op zoek naar een wireless charging pad, om vanaf nu altijd te werken via draadloos opladen? Check dan zeker eens onze webshop. Er zit vast en zeker een model tussen, dat perfect bij je smartphone past!

Bestel nu je charging pad

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim

Blog topics