×
×

Gouden tips van…

Nieuws filtering op :

5 tips om je wifi-netwerk te verbeteren

Gouden tips van…door Peter30/11/2016

Trager internet: het ligt vaker aan je router dan je denkt!

En toch kan je er vrij eenvoudig wat aan doen. Niet onbelangrijk, in tijden waarin steeds meer zaken met het internet verbonden zijn. En waarbij jij zit te surfen, terwijl dochterlief tegelijk Netflix streamt en de zoon online Grand Theft Auto speelt.

Maar soit: hoe haal je nu precies het beste ontvangst uit je draadloze router, zodat iedereen thuis kan genieten van stabiel en supersnel internet? Hier zijn mijn beste 5 tips, speciaal voor jullie:

 1. Denk aan stoorders in huis

  En dat zijn er meer dan je denkt, hoor. Zo zijn er alle toestellen die werken via bluetooth, maar ook je deurbel en de verlichting. Zelfs de microgolfoven, verwarming en lift in de gang hebben invloed. Hou hier allemaal wat afstand van.

  Verbind ook geen oudere laptops of smartphones via wifi. Toestellen van meer dan vijf jaar oud kunnen de snelheid op alle andere verbonden toestellen naar beneden halen. Beter is het om die oude laptop aan te sluiten via de klassieke netwerkkabel. Je kan er daarnaast ook voor kiezen om de netwerken op 2,4 GHz en 5 GHz aparte namen te geven en zo te splitsen. De oude toestellen sluit je dan aan op het klassieke 2,4 GHz-netwerk.

 2. Plaats de router centraal én correct

  Eigenlijk heel logisch, toch? Door het toestel in het midden van de woning te zetten, gaat er zo weinig mogelijk signaal verloren, bijvoorbeeld naar de straat toe.

  Andere zaken waar je op moet letten:

  • Plaats de router op tafelhoogte en niet op de grond.
  • Zet de router niet in een kast en vermijd elektriciteitskabels vlakbij.

 3. Zet de instellingen volledig op punt

  Omdat tegenwoordig iedereen in je straat wifi heeft, zit je elkaar vaak ook wat in de weg. De meesten van ons houden namelijk vast aan de standaard instellingen van de router. Terwijl er heel wat in te stellen valt om het een pak sneller te laten gaan:

  • Update je router. De nieuwste firmware zal de snelheid misschien ten goede komen. Overweeg ook een nieuwe router, als deze nog geen 802.11n of 802.11ac ondersteunt.
  • Pas de kanalen aan. Via apps zoals inSSIDer zie je hoe druk het in jouw buurt is op elk van de 13 kanalen. Ga vervolgens voor het kanaal met het minste wifi-netwerken.
  • Selecteer de juiste standaard. Waarschijnlijk staat jouw router ingesteld op ‘mixed’. Dit is echter nadelig voor de snelheid van je internet. Ga voor één standaard. Als al je toestellen het aankunnen, kies je het best voor het snellere 802.11n of 802.11ac.
  • Selecteer ineens ook de juiste kanaalbreedte. Standaard zal hier ‘Alleen 20 MHz’ staan, terwijl ‘Automatisch’ of ‘40 MHz’ beter zijn voor 802.11n of 802.11ac.
  • Switch van frequentie. Op de nieuwste 5 GHz-frequentie is het vaak rustiger dan op de klassieke 2,4 GHz-verbinding. Ook hier: alleen als al je toestellen deze nieuwste variant aankunnen.
  • Ga voor WPA2-beveiliging. Het oudere WPA en WEP vertragen je internet enorm. Kies ook hier voor één standaard. In jouw geval is dat de ‘WPA2 Personal’-variant.

 4. Ga voor een wifi-versterker

  In heel wat gevallen zal je signaal nu tiptop zijn op het gelijkvloers, maar kan het nog heel wat beter op de eerste verdieping. Versterk daarom het signaal in je slaapkamer met een zogenaamde ‘range extender’. Die plaats je op de eerste verdieping, centraal en op een plaats waar het ontvangst nog net acceptabel is. De wifi-versterker pikt daar het originele signaal op en zendt het opnieuw uit.

  Trouwens: zo’n wifi-versterker is veel goedkoper dan je denkt. Bij ons kan je er eentje huren voor maar € 5 per maand.

 5. En tot slot: check je verbinding

  Nu je alles op punt hebt gezet, is het tijd om de snelheid te testen. Dat kan je doen met diverse apps. Ikzelf raad je inSSIDer aan.

  Vergelijk eventueel ook met de échte snelheid van het internet. Sluit daarvoor je laptop aan op de router met een netwerkkabel. Zo zie je meteen hoeveel snelheid je via wifi inboet. Want hoe dan ook, dat zal je altijd wel doen.

Toch nog extra tips over je wifi-router en internet thuis nodig? Wij helpen je graag!

img-Peter

Peter

Hallo! Mijn naam is Peter en Internet en communicatie zijn mijn passie! Ik werk nu 8 jaar bij Proximus en ik ben een enorme fan van ons merk. Ik hou van dit bedrijf, de werknemers de producten en onze visie om onze klanten dichter bij te brengen, bij wat belangrijk is voor hen. Op dit ogenblik ben ik verantwoordelijk voor digitale communicatiecampagnes, maar ik heb ook meegewerkt aan de rebranding en in een ver verleden was ik trendwatcher.

Hallo! Mijn naam is Peter en Internet en communicatie zijn mijn passie! Ik werk nu 8 jaar bij Proximus en ik ben een enorme fan van ons merk. Ik hou van dit bedrijf, de werknemers de producten en onze visie om onze klanten dichter bij te brengen, bij wat belangrijk is voor hen. Op dit ogenblik ben ik verantwoordelijk voor digitale communicatiecampagnes, maar ik heb ook meegewerkt aan de rebranding en in een ver verleden was ik trendwatcher.


Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Contact