WhatsApp-account gehackt: wat moet je doen?

Gepubliceerd op 10/11/2020 in Apps

WhatsApp-account gehackt: wat moet je doen?

WhatsApp is een van de meest veilige chatapps. Het platform heeft meer dan 2 miljard gebruikers wereldwijd en biedt een end-to-end encrypted chatervaring. Vanwege de populariteit wordt WhatsApp echter ook gebruikt door mensen met slechte bedoelingen. Ze verspreiden valse informatie en sommigen proberen zelfs toegang te krijgen tot je account. Het kan dus gebeuren dat je WhatsApp-account gehackt wordt. Daarom maakten we deze praktische gids om volledig beschermd te zijn tegen een hack van je WhatsApp-account.

Hoe krijgt een hacker toegang tot je WhatsApp-account?

Het hacken van je WhatsApp-account is je ergste nachtmerrie. Om nog maar te zwijgen van een ernstige schending van de privacy. Fraudeurs proberen dit met name klaar te spelen, door je zescijferige sms-verificatiecode voor WhatsApp te pakken te krijgen. Deze is gekoppeld aan je telefoonnummer en gebruik je normaal gezien enkel om je contacten en gesprekken in WhatsApp over te zetten naar een nieuwe smartphone. Deel je verificatiecode echter met niemand. Want dan wordt je WhatsApp-account gehackt.

Vervolgens krijgen hackers op verschillende manieren toegang tot je WhatsApp-gegevens. Bijvoorbeeld via WhatsApp Web of door je nummer te registreren op een ander apparaat. Een WhatsApp-nummer werkt echter niet op twee telefoons tegelijk. Toch krijgen hackers gemakkelijk al je chats te pakken, inclusief de persoonlijke chats, als je je nummer op een ander apparaat registreert.

Hackers kunnen ook snel je WhatsApp QR-code scannen en toegang krijgen tot je WhatsApp-gesprekken vanaf elke plek ter wereld. Daarvoor moet de hacker echter wel fysiek toegang hebben tot je telefoon. Op het moment dat de hacker toegang krijgt tot je apparaat, kan hij binnen enkele minuten WhatsApp-gesprekken lezen of verwijderen. En dat vanaf zijn computer.

Na het verkrijgen van je back-upbestanden met behulp van de bestandsmanager, sturen hackers ze via je bluetooth naar een ander apparaat. Ze gebruiken ook apps voor automatische back-ups en sturen dan al je WhatsApp-gesprekken direct in tekst via e-mail door.


Hoe krijg je een gehackt WhatsApp-account terug?

Gelukkig is er een manier om ja WhatsApp-account terug te krijgen. Om je gehackte WhatsApp-account terug te krijgen, moet je opnieuw inloggen op WhatsApp met je telefoonnummer. Je ontvangt een nieuwe zescijferige verificatiecode via sms die WhatsApp automatisch inleest en aanmeldt. Zodra je inlogt, wordt de hacker automatisch uitgelogd van je account.

De hacker kan ook tweestapsverificatie hebben geactiveerd. In dat geval moet je zeven dagen wachten om je account te herstellen. Terwijl je wacht op het herstel van je WhatsApp-account, kan de hacker geen toegang meer krijgen tot je account.


Hoe beveilig je je WhatsApp-account tegen hackers?

  1. Om je WhatsApp-account van oplichterij te redden, mag je je verificatiecode nooit met iemand delen.
  2. Pas op voor de telefoontjes die je vragen om je persoonlijke gegevens te delen of die je vragen om bepaalde apps te installeren.
  3. Door het gebruik van tweestapsverificatie voorkom je dat je WhatsApp-account wordt gecompromitteerd, zelfs als iemand je simkaart of je geheime verificatiecode in handen krijgt. Het is een extra beveiligingslaag die werkt als een wachtwoord voor je WhatsApp-account. Als je de functie niet gebruikt, kan je account worden gehackt in het onwaarschijnlijke geval dat iemand je verificatiecode in handen krijgt.
  4. Log uit van alle computers die je ziet in de lijst onder WhatsApp Web. Dit voorkomt dat hackers je chats verder lezen. Dit moet echter elke keer gebeuren als je WhatsApp Web gebruikt.
  5. Laat je telefoon niet onbewaakt achter als je weg bent.
  6. Vergrendel al je apps om te voorkomen dat onbekenden toegang krijgen tot je apps.
  7. Verbind je telefoon niet met onbekende wifi-verbindingen. Hackers kunnen het unieke MAC-adres (identificatienummer van netwerk) gebruiken om toegang te krijgen tot al je WhatsApp-chats.
  8. Als je WhatsApp-account al is gehackt, deactiveer dan je account door een e-mail te sturen naar support@whatsapp.com. Je account wordt automatisch verwijderd als je 30 dagen geen toegang hebt.
  9. Vergrendel WhatsApp. Het is noodzakelijk om de Applock (voor Android) te hebben waarmee je je WhatsApp-account mee vergrendelt. WhatsApp biedt deze applicatie niet zelf aan. Deze app helpt je te voorkomen dat iemand die toegang heeft tot je telefoon, toegang krijgt tot je WhatsApp-account. Omdat hij of zij dan een wachtwoord nodig heeft om deze te openen.

Cyber Care beschermt je hele gezin tegen de gevaren van het internet, waaronder bescherming van je mobiele apparaten. Slaap op je beide oren met deze verzekering voor je digitale leven. Je bent onder andere beschermd tegen identiteitsdiefstal, fraude met betaalmiddelen, risico’s rond online shoppen, reputatieschade en online intimidatie.

Ontdek Cyber Care nu!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën