×
×

Je Android-smartphone updaten? Zo doe je dat.

door PeterGouden tips van…01/05/2016

Je Android-smartphone updaten? Zo doe je dat.
Het is eenvoudiger dan je denkt.

Met de regelmaat van de klok komt Google wel met een nieuwe versie van hun Android-besturingssysteem. En dan willen we die natuurlijk allemaal direct op onze smartphone hebben, toch? 

Eerlijk is eerlijk, het is ook geen slecht idee eigenlijk. Bij elke update worden namelijk beveiligingslekken van oudere versies van de software gedicht. Bovendien maakt het je toestel in heel wat gevallen nog net dat tikkeltje sneller. En dan zijn er natuurlijk nog die handige nieuwe functies die je er nog eens bovenop krijgt.

Hoe scoor ik die update?

Eigenlijk kan dat alleen als de fabrikant van je mobieltje de update zelf aanbiedt, specifiek voor jouw type toestel. Google rolt de nieuwste Android namelijk altijd merk per merk uit. Waarom? Wel, omdat elk merk graag zelf nog wat aanpassingen wil doen aan de nieuwste versie. Vooral qua visuele elementen, apps en functies dan.

Krijg je maar geen melding dat er een nieuwe versie van Android beschikbaar is? En je hebt een al wat ouder toestel? Damn, dan bestaat de mogelijkheid dat je smartphone niet meer wordt ondersteund. Check nog eens via de stappen verderop dit artikel. En wat je ook doet, begin in geen geval met via een zoekmachine illegale versies te downloaden. Dat loopt vaak helemaal fout af: namelijk in de vuilbak.

First things first: back-uppen!

Gewoon sowieso doen. Je wil echt niet je foto’s, video’s, muziek en andere belangrijke bestanden verliezen, toch?

Van de instellingen en gegevens via je Google-account maakt Android automatisch back-ups. Denk maar aan de geïnstalleerde apps via Google Play, je bladwijzers en je Wi-Fi-wachtwoorden. Andere specifieke bestanden zoals foto's of documenten zet je best vlak voor de update nog eens op je computer of in de cloud.

En dan aan de slag …

Alvorens de update te doen, moet je even op volgende dingen letten. Altijd handig:

 • Zorg er allereerst voor dat je smartphone volledig opgeladen is, of aan het stopcontact hangt. Vermijd zo dat hij midden in de update uitvalt.
 • Waarschijnlijk zal je ook wat ruimte moeten maken op je toestel. Niet verbaasd zijn als je zomaar 1 GB nodig hebt. Dat kan dus.
 • Zorg er ook voor dat je verbonden bent met een wifi-netwerk. Een volledig update binnenhalen via 4G zou anders wel heel veel aan mobiele data vragen. En da’s zonde.

Check. Nu kan je gaan checken of je de laatste versie van Android gebruikt. Da’s voor sommige toestellen misschien een tikkeltje anders, maar meestal komt het op het volgende neer:

 1. Ga naar 'Instellingen'.
 2. Selecteer ‘Over de telefoon’. ‘Systeeminfo’ of ‘toestelinfo’ kan ook.
 3. Selecteer 'systeemupdates'.
 4. Selecteer ‘nu controleren’ of 'check nu'.
 5. Klik op 'nu downloaden'. De rest gaat nu vanzelf.

Heb je toevallig een iPhone, in plaats van een Android? No problem, in dit artikel leggen we uit hoe jij een update op je smartphone doet.

That’s it. Je kan er weer voor een tijdje tegenaan!

Meer nieuws over:

 • tips
 • smartphone
 • high-tech

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze medewerkers staan steeds tot je dienst. Kies zelf hoe je contact met ons wil opnemen.

 • Bel ons op 0800 22 800Ma – za: 08:00 – 22:00
  Technische vragen : 08:00 – 24:00 (7/7)

 • Chat met ons via deze site

  Chat met ons via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact