4K voor je tv: wat is dat?

Gepubliceerd op 30/10/2020 in Gouden tips van…

4K voor je tv: wat is dat?

4K en UHD. Als je een nieuwe tv wil kopen, ben jij er wellicht ook al mee om de oren geslagen. Om nog maar te zwijgen van zaken als 8K en HDR. Het kiezen van de voor jou juiste tv is er met 4K niet gemakkelijker op geworden. Je zou bijna terug gaan verlangen naar de tijd dat we allemaal op dezelfde toestellen met dikke beeldbuizen naar BRT 1 keken. Bijna. Maar niet echt.

Want als je bijvoorbeeld al weet waarom je een Smart TV met 4K moet kopen, zal je een goeie keuze maken. Precies daarom zetten we even alles wat je moet weten op een rijtje.

Wat betekent 4K bij een tv?

4K kijken heeft alles te maken met de resolutie van je tv-scherm. Of nog preciezer gezegd: het aantal pixels in het beeld. Bij ultra-hd zijn dat 4 pixels, op de plaats waar er bij klassieke full-hd beeld maar eentje zit. Een 4K-tv heeft dus een hoge resolutie van 3840 bij 2160 pixels, tegenover de klassieke 1920 bij 1080 pixels van full-hd. En daar komt dus ook het cijfer in de term ‘4K’ vandaan. Want voor alle duidelijkheid: 4K, ultra-hd, Ultra High en Ultra HD 4K betekenen gewoon hetzelfde.

Soit, op papier klinkt dat allemaal wel mooi. Maar zie je het verschil? Is het met andere woorden de moeite waard om een 4K-tv te kopen? Het antwoord is absoluut: ja! Met een Ultra HD TV heb je absoluut een mooier en scherper beeld, dan een klassieke Full HD TV. En zeker als je een grote tv neemt en op de ideale kijkafstand zit, is het de moeite waard.Smaken verschillen, maar daar kan je niet omheen.

Zo is er bovendien het prachtige High Dynamic Range of HDR in 4K. Dat zorgt ervoor dat zowel zeer donkere als zeer heldere delen van het beeld worden weergegeven, zoals het écht hoort. En dat is zeker aangenaam als je favoriete serie niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk wat donkerder is. Want met HDR en 4K samen zie je dan veel meer details.

Wie zendt 4K uit? En hoe zit het met Netflix?

Enig addertje onder al dat gras: wat je bekijkt moet ook wel echt in ultra-hd worden aangeboden. Anders kijk je nog altijd gewoon in full-hd, zelfs wanneer er 4K in je tv zit. Nu, heel wat televisietoestellen hebben 4K upscaling: ze verbeteren de kwaliteit van full-hd, zodat het in de buurt van ultra-hd komt.

Het goede nieuws is dat meer en meer zaken ook effectief in ultra-hd worden aangeboden. Zo is er voor de meeste Original Series op Netflix wel 4K beschikbaar. Denk maar aan Peaky Blinders, Riverdale en Stranger Things. Deze beeldkwaliteit is echter wel alleen beschikbaar in het Premium-abonnement.

Verder kan je natuurlijk ook Ultra HD Blu-Ray Discs kopen, om met een van de bijhorende 4K Blu-rayspelers te bekijken.

Wat met 4K en smartphones?

De meerderheid van de nieuwste smartphones in onze webshop maken videobeelden in ultra-hd. Op die manier kan je je meest memorabele momenten in topkwaliteit vastleggen, om nadien in 4K af te spelen op je tv. kan genieten. De iPhone 11, Samsung Galaxy S20, OnePlus 8 en Nokia 8.3 5G zijn voorbeelden van gsm’s, die op dat gebied helemaal mee zijn.

En wat komt er nog na 4K? Wat met 8K, bijvoorbeeld? Wel, op dit moment is dat laatste nog iets te ver weg. Met 8K krijg je een resolutie van 7680 x 4320 pixels: het dubbele van ultra-hd. Leuk, maar er is vandaag nog geen enkele film of serie te krijgen in deze beeldresolutie. De eerste televisies in 8K zijn momenteel wel al op de markt, maar hebben nog wel een stevig prijskaartje aan zich hangen.

Nog niet zeker van je kerstcadeau? Dan hebben we nog een verrassing in petto. Van 2 november tot 31 januari krijg je bij een Flex-abonnement voor 69 euro extra een cadeau naar keuze: een Samsung Smart TV met 4K van 50 inch, een Microsoft Surface Go 2 of een 10,2 inch iPad WiFi van 32 GB.

Bestel nu jouw Flex

Ken je Flex nog niet? Wel, dat is ons nieuwe pack op maat van elk gezinslid. Stel het samen zoals jij het zelf wil: van net wat je nodig hebt, tot alles onbeperkt voor het hele gezin. En altijd inclusief Pickx en 80 zenders, plus onbeperkt internet thuis.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: