Hoe voorkom je een kaping van je computer?

Gepubliceerd op 06/06/2017 in Bits & Bytes

Hoe voorkom je een kaping van je computer?

En wat doe je als je toch slachtoffer wordt?

Want tegenwoordig zien specialisten alsmaar meer cybercriminelen opduiken, die ons bestoken met virussen. Recent zagen we nog de uitbraak van WannaCry. Dit is een zogenaamde cryptoware en ransomware, dat je computer volledig blokkeert en losgeld eist. De zogenaamde politievirussen zijn er bekende varianten van.

Maar hoe wapen je jezelf daar nu het beste tegen? Dit zijn 4 goede manieren:

 1. Hou de software up to date

  Heel wat virussen dringen binnen via zwakke plekken in de programma’s op je computer. Daarom zorgen de makers ervan dat deze achillespezen zo snel mogelijk worden dichtgetimmerd, zodra men dit ontdekt. Dit gebeurt dan via updates.

  Zorg er daarom voor dat je de updates van het besturingssysteem én andere software steeds downloadt en installeert, wanneer je computer zegt dat er een nieuwe versie is. Dubbelcheck wel steeds of deze vraag tot downloaden niet fake is.

 2. Zorg voor goede antivirussoftware

  Eentje die je vast al wel eerder hebt gehoord, maar momenteel eens zo belangrijk is. En zeker niet alleen meer voor Windows-gebruikers. Cybercriminelen maken tegenwoordig alsmaar meer virussen, ook voor Mac en Linux. Gelukkig volgen goede antivirusprogramma’s de markt op de voet, zodat er bijna altijd snel bescherming is voor de nieuwste malware. Belangrijk is dan natuurlijk wel om ook hier de updates regelmatig te downloaden.

  Speciaal om jou optimaal te beschermen, werken we samen met Norton. Zo kan je als klant bij ons liefst 5 toestellen (computer, smartphones of tablets) beschermen, voor slechts 5 euro per maand. En de eerste maand, die is gratis!

 3. Surf niet buiten de pistes

  Heel wat slachtoffers worden gehackt omdat ze op een besmette bijlage in een mail klikken. Of omdat ze de verkeerde websites bezoeken, bijvoorbeeld om illegaal muziek of software te downloaden.

  Het is dus belangrijk om steeds waakzaam te zijn, wanneer je online bent. Klik alleen op bijlages van mensen of bedrijven die je kent. Dubbelcheck ook het mailadres van de afzender hierbij. En natuurlijk, begeef je alleen op veilige websites. Dit kan je checken via het informatie certificaat, dat je vaak kan zien door naast de url te klikken. Of door de website te Googelen.

 4. Maak zo vaak mogelijk back-ups

  Last but not least, deze. Moesten snoodaards toch toeslaan op jouw computer, is het goed om op een veilige plek een kopie van de kostbaarste bestanden te hebben staan. Ik mag er alvast niet aan denken dat ik mijn familiefoto’s voor altijd zou kwijtspelen.

  Laat dit bij voorkeur automatisch en zo vaak mogelijk doen. En wed daarbij niet op één enkel paard: zet de belangrijke mappen zowel in een cloud als op een externe harde schijf bij je thuis. Voor al onze internetklanten is er bijvoorbeeld de gratis Proximus Cloud.

  By the way: back-ups zijn niet alleen handig tegen virussen. Het kan je ook goed van pas komen wanneer je computer om zeep is door er koffie over te laten vallen. Of wanneer je laptop wordt gestolen.

En wat als je toch slachtoffer wordt?

Hou het hoofd koel en doe het volgende:

 • Schakel meteen de internetverbinding uit én verwijder externe harde schijven en usb-sticks. Zo vermijd je mogelijk extra schade.
 • Verander vanop een ander toestel meteen alle wachtwoorden van je online accounts, zoals je e-mail, cloud en sociale media. Indien mogelijk wijzig je ook je paswoord op het getroffen toestel zelf. Kies daarbij steeds een veilig wachtwoord, dat moeilijk te raden is.
 • Verzamel bewijzen en doe aangifte bij de politie. Neem bijvoorbeeld foto’s of screenshots van verdachte zaken.
 • Is je computer geblokkeerd en word je geld gevraagd? Betaal nooit! Je hebt namelijk geen enkele garantie dat je nadien ook effectief je belangrijke bestanden terugkrijgt.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Categorieën