Ik vroeg m’n Tinder-matches waarom ze naar rechts swipeten

Gepubliceerd op 06/08/2018 in Epic

Ik vroeg m’n Tinder-matches waarom ze naar rechts swipeten

Vraag jij je soms af waarom je wel of niet goed in de markt ligt? Wat de mensen die voor je vallen nu precies aantrekkelijk aan je vinden? Ik wel. Dus besloot ik het te vragen aan mijn Tinder-matches. En en passant vroeg ik hen ook waarom ze überhaupt op Tinder zitten.

Voor ik eraan begin moeten mijn foto’s geüpdatet worden. Gelukkig zit ik tussen drie mannelijke collega’s waarvan er twee volleerde swipers zijn. Zij zeggen ja en nee op de foto’s die ik mooi vind van mezelf. Die met de kleurrijke outfit haalt het niet. Die met de hoed ook niet. Die met de hond blijft. De selfie in diep uitgesneden badpak ook. Ik vind het gênant om hen op mijn foto’s los te laten. De drie keuren zonder verpinken. Mijn gêne is onterecht, want ik gooi me zo meteen te grabbel voor heel Antwerpen.

Waarom heb je mij naar rechts geswipet?

Volgens het cliché zijn mannen op Tinder veel minder kritisch dan vrouwen en swipen ze sowieso voortdurend naar rechts. Wanneer ik Filip vraag waarom hij mij koos, vindt hij dat aan zijn reactie te zien nogal een domme vraag.

Filip valt dus op gezichten. En hoewel ik aanvankelijk nog denk dat hij niet superkritisch is over de haarkleur van dat gezicht, blijkt even later dat hij me specifiek voor mijn rosheid heeft gekozen.

Mijn volgende match heet Leandro. Hij komt uit Brazilië en werkt sinds een jaar in Brussel. Vrijwel meteen zegt hij: “Let’s meet in person. I’ve got no patience for eternal chats here.” Het gesprek gaat zo verder:

Wat een charmeur. Ik trakteer hem op een even positief antwoord.

Van vier andere mannen krijg ik complimenten over mijn sproeten. Ik vertel hen dat ik die gratis gekregen heb. Kristof zegt dan weer dat hij het vooral leuk vindt dat ik met een hond poseer. Tip voor wie een extra doelgroep wil aanspreken op Tinder: poseer met een dier.

Waarom zit jij op Tinder?

Nu ik mijn matches toch aan het ondervragen ben ik plaats van ze te versieren, wil ik ook weten waarom ze op Tinder zitten? Voor mezelf is het een mengeling van nieuwsgierigheid en verveling.

Jeroen: “Goh, ik ben ondertussen 2,5 j vrijgezel. Ben niet echt op zoek, maar het zou wel leuk zijn iemand te leren kennen waarmee het klikt en als het even meezit, waarmee ik ook aan een toekomst kan bouwen. Maar wat komt, dat komt...’

Michiel: “Om nieuwe vrouwmensen te leren kennen. En eens om iets te kunnen gaan drinken en samen een vernissage te bezoeken.”

Kristof: “Ik verwacht daar niet echt iets van, ik vind het gewoon leuk om nieuwe mensen te leren kennen (voor zover dat gaat op Tinder).”

Brm: “Kben nie de grootste uitgaander. Dus qua sociaal contact bitterweinig in omgevingen waar ik nieuwe mensen leer kennen.”

Is Tinder wel de juiste plek om mensen te leren kennen?

Het is geen gigantische verrassing dat de mannen op Tinder nieuwe mensen willen leren kennen, wel dat ze eerder op zoek zijn naar iets serieuzer dan enkel seks. Maar ik vraag me wel af of de app daar de beste plek voor is. Wanneer ik er het met James over heb, zegt hij dat die vraag ook geregeld door zijn hoofd spookt:

Wat is een goede openingszin?

Of het nu voor een serieuze relatie is of niet, een eerste indruk is altijd belangrijk. Zo kreeg mijn huisgenootje eens volgende openingszin op Tinder: “Wil je een cheesy openingszin of een gedicht?” Ze antwoordt bijna nooit, maar deze match had wél haar nieuwsgierigheid gewekt. Ik besluit dus de tactiek te kopiëren bij Tarik, die volgens zijn profiel ‘iets met muziek’ doet.

Blijkbaar werkte dit inspirerend.

Als dit geen begin voor een ‘Ze leefden lang en gelukkig’-verhaal is, dan geloof ik niet meer in liefde.

Wie nog een openingszin verdiende, dacht ik, was Brm, een goed geklede, bijzonder knappe man. Anders dan andere matches, is hij écht iets voor mij, zo maakte ik mezelf wijs. Ik sprak hem onmiddellijk aan.

Om eerlijk te zijn, vond ik mijn eigen openingszin grappiger dan Brms antwoord. Looks zijn één ding, humor is een tweede. En ik hoef al helemaal niet door een onbekende op mijn plaats te worden gezet. Exit Bram.

Wat mag je niet doen op Tinder?

De mannen die vrijwel meteen over hun job beginnen, zijn helaas niet op één hand te tellen. Jeroen is er zo eentje. Maar Jeroen is geen stuntman. Jeroen is geen lead gitarist. Jeroen is niet de ontdekker van een wondermiddel tegen kanker en Jeroen gaat ook niet op expeditie naar Antarctica. Jeroen is wel business analist en project manager bij een grote bank. Of hij zijn job graag doet, of dat hij vindt dat die bank een goede werkgever is, en wat hij van zijn klanten vindt, dat bespaar ik je. Ga niet zitten mekkeren over je werk zoals Jeroen.

Met Kristof had ik wel een leuke babbel, maar na een tijdje doofde dat uit. Zo gaat dat nu eenmaal op Tinder. Hij vroeg alsnog om mijn nummer, maar postte meteen erna de zin ‘Moet niet als ge nie wilt natuurlijk :)’ Dat laatste vond ik maar niks. Als ik daar geen zin in heb, geef ik mijn nummer niet. Daar heb ik geen toestemming voor nodig.

Wat heb ik geleerd?

Ik heb geleerd dat Tinderaars elkaar niet vertrouwen. Ze vragen zich af of de ander wel oprecht geïnteresseerd is. En er geen verborgen agenda op nahoudt. Daarom is het weinig waarschijnlijk dat we er met z’n allen de liefde van ons leven vinden. Tinder is zo ontworpen dat je nieuwsgierig blijft, maar het is vooral gemakkelijk. Helaas matchen ‘ware liefde’ en ‘gemakkelijk’ niet altijd.


Wil je liever je mister of miss right tegenkomen via de sociale media? Allright! Want met Epic beats heb je eindeloze mobiele data in de hele EU, voor Facebook, Instagram en alle andere grote social media apps. Plus non-stop muziek streamen onderweg, met o.a. Spotify en Deezer.

Bestel nu jouw Epic beats

By the way: Epic beats is er nu tijdelijk 6 maanden lang voor de prijs van Epic stories. Voor iedereen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie