Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Proximus behind the scenes: het testlab-team

Gepubliceerd op 31/03/2016 in Uit eerste hand

Proximus behind the scenes: het testlab-team

Altijd en overal zorgeloos bellen en surfen met je smartphone: voor ons allemaal iets vanzelfsprekends en da’s ook logisch.

Maar wist je dat de mensen in ons testlab elke dag de nodige checks doen om daarvoor te zorgen?

Marc is één van hen. Ik dacht eerst: dat zal wel een rare man in witte jas zijn. Maar hij is best wel normaal hoor. In zijn laboratorium legt hij elk jaar meer dan 100 nieuwe smartphones en tablets het vuur aan de schenen. En ik, ik mocht eens over zijn schouder meekijken. “Netwerkontvangst: dat is eigenlijk waar wij hier met ons team naar kijken. Want weet je: hoe sterk ons netwerk ook is, het is even belangrijk dat de smartphones zelf ook goede antennes hebben”, steekt hij direct van wal.

En hoe goed moet dat dan wel zijn, Marc? “Wel, daarvoor is er in de sector een algemene richtlijn. Maar wij hier, wij leggen de lat nog wat hoger. Met die lagere richtlijn kan je de meeste smartphones en tablets wel oké noemen. Maar hier in ons lab keuren wij één toestel op drie af voor verkoop in de Proximus Centers.”

En dan is het zover. Marc leidt me rond in zijn speeltuin. Het testlab-team gebruikt blijkbaar drie testapparaten. Het eerste vind ik alvast superfuturistisch. “Hier bootsen we het bellen en surfen met een 3G-verbinding na. We kijken hoe goed het toestel stralen uitzendt en oppikt”, zegt Marc.

Ik moet toegeven, ze laten niets aan het toeval over. De situatie lijkt net echt. Er is zelfs een hand en een hoofd. “Mét vloeistoffen in die vergelijkbaar zijn met wat in ons lichaam zit. Dat beïnvloedt namelijk ook het signaal hé”, vult Marc aan.

Tijdens de test wordt alles trouwens om de zoveel seconden met 10 graden gedraaid. Zo bootsen Marc en zijn compagnons elke mogelijke manier na waarop je met je smartphone ten opzichte van een zendmast kan staan.

En dan het tweede apparaat. Dat is ongeveer hetzelfde, alleen wat minder flashy. Hier test Marc de 4G-verbinding. “Dat gebeurt ietsje anders. 4G gebruikt namelijk niet één, maar twee antennes in je smartphone”, merkt hij op.

Last but not least is er nog een derde testapparaat. Wat wordt hier gemeten, Marc? “Wel, er is nog iets anders: de constante controlesignalen tussen zendmast en smartphone. Ook dat moet tiptop zijn, anders val je constant weg tijdens een telefoongesprek. Jaja, zelfs al is het netwerkbereik op zich prima.”

Streng maar rechtvaardig. Dat zijn de mannen en vrouwen van het testlab in een notendop. “Pas nadat het toestel voor alle drie deze proeven met vlag en wimpel slaagt, komt het ook echt in de Proximus Centers”, besluit Marc de tour. Dankzij hem en zijn collega’s kan je er dus zeker van zijn: elke smartphone of tablet in onze winkels en onze webshop is top. Tested and approved!

Hebben jullie nog vragen over ons testlab? Just let me know!

Peter

Internet en communicatie zijn mijn passie! Ik ben een enorme fan van ons merk.

Andere artikels van Peter

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: