16 bijzondere tips voor een vakantie in Zwitserland

Gepubliceerd op 17/06/2019 in Epic

16 bijzondere tips voor een vakantie in Zwitserland

Op vakantie naar Zwitserland? Dan denk je natuurlijk meteen aan skiën. Toch is Zwitserland ook tijdens de zomervakantie een prachtige bestemming. Je kunt er dagenlang wandelen, maar er valt nog zoveel meer te beleven dan dat. Hier zijn 16 verborgen parels die je zeker gezien moet hebben.

1. De Hammetschwand-lift

In de bergen is het een uitdaging om de kabelbanen links te laten liggen en te voet naar boven te gaan. Maar deze lift moet je toch eens geprobeerd hebben. Aan de Vierwaldstättersee, niet ver van Luzern, kom je via een rotspad bij de Hammetschwand-lift. Met de lift schiet je uiteindelijk omhoog naar de top van een berg, 1.128 meter boven het zeeniveau.

Boven geniet je van indrukwekkende uitzichten over het meer. ’s Nachts is de lift overigens mooi verlicht, zodat je hem vanuit Luzern kunt zien. Je zou denken dat die lift heel recent gebouwd is, maar eigenlijk staat hij er al sinds 1905! Hij heeft twee oorlogen en heel wat extreme weersomstandigheden overleefd.

Vroeger was de lift wel van hout gemaakt, waardoor het ritje naar boven nog drie minuten duurde. Intussen is dat hout vervangen door metaal en bereik je de top in minder dan een minuut. De lift is bovendien zelf van glas gemaakt, dus bezorgt het ritje je echt wel een kick. En dan moet het uitzicht nog komen …


2. H.R. Giger Museum

Het Zwitserse stadje Gruyère zal je natuurlijk meteen aan de beroemde kaas doen denken. Die is inderdaad naar dit plekje vernoemd, en het is zeker de moeite om de oude kaasfabriek eens te bezoeken. Maar niet ver van de geboorteplaats van deze kaas staat een heel bijzonder museum. De naam H.R. Giger doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar onbewust ken je zijn creaties wel.

Giger is het brein achter de monsters uit de Alien-films. De Zwitser heeft echter nog meer beangstigende dingen gemaakt. In Gruyère kan je ze gaan bekijken. Het hele museum is donker, waardoor het lijkt alsof je een spookhuis binnenstapt. Ga na je bezoek zeker iets drinken in de ‘Skeleton Bar’ aan de overkant. Het plafond in het oude kasteel lijkt op de ribben van een skelet. En ga daarna ook maar effe een stukje kaas proeven, hé …


3. De kind-eter van Bern

Nu we toch de lugubere toer opgaan: in Bern staat een heel bizar standbeeld. In het Duits heeft het beeld een erg creepy naam: Kindlifresser. Het is een man die bovenaan een fontein staat en een baby half in zijn mond heeft gestoken. Drie andere kinderen hangen over zijn schouder, vermoedelijk snacks die hij voor later houdt. Het beeld bestaat al sinds 1546 en de fontein is een van de oudste in Bern.

Vreemd genoeg weet niemand nog wat het beeld precies betekent. Al zijn er drie verhalen. Eén theorie stelt dat het een waarschuwing voor de joodse gemeenschap van Bern was. De man draagt een hoofddeksel dat opvallend veel gelijkenissen toont met de jodenhoed, die joden destijds moesten opzetten.

Een tweede mogelijkheid is dat de man eigenlijk een afbeelding van Kronos is. Dat is een reus uit de Griekse mythologie die alle kinderen opat om te vermijden dat ze ooit zijn troon zouden kunnen bestijgen. Tot slot zou het een beeld van de oudere broer van Hertog Berchtold, de grondlegger van Bern, kunnen zijn. Die was zo jaloers dat de stoppen bij hem doorsloegen en hij de kinderen in de stad verzamelde en opat.

Het beeld schrikt in elk geval al 500 jaar de bewoners van de stad af. En wat het echte verhaal ook is: nergens ter wereld zijn de kindjes zo braaf als in Bern …


4. De Triftbrug

Enkele tientallen kilometers ten zuiden van Luzern hangt een brug voor waaghalzen. Hoewel de brug er gevaarlijk uitziet, is ze eigenlijk heel veilig. Maar toch zal je heel wat lef nodig hebben om ze te betreden, want de brug hangt in een kloof van 170 meter tussen twee bergen. Je wandelt over houten plankjes op een hoogte van ruim 90 meter.

De brug was oorspronkelijk in 2004 gebouwd als toegang voor de arbeiders van een waterkrachtcentrale. Die fabriek stond net onder de gletsjer. Vijf jaar later werd al een nieuwe, stevigere brug gebouwd. Deze ging ook open voor het publiek en kan je nu dus gebruiken. Om hier te geraken moet je trouwens een ritje met een kabelbaan maken. Ook die bereikt al duizelingwekkende hoogtes.

Vergeet zeker niet om hier indrukwekkende foto’s te maken en die met je vrienden te delen. Met ‘1 Month Travel Passport Top 3’ krijg je 1 GB mobiele data, 100 belminuten en 100 sms’en die je in Zwitserland kunt gebruiken. Deze eenmalige roamingopties zijn 31 dagen geldig vanaf het moment van activatie.


5. Helgrotten

Deze grotten hebben hun naam niet gestolen, want het lijkt echt een beetje alsof je de onderwereld betreedt. Je vindt er allerlei bizarre rotsformaties en onderaardse meren. Je bent al gauw uren onderweg om het volledige grottenstelsel te bezoeken.

De meer dan 6.000 jaar oude grotten zijn mooi verlicht, zodat het ook wel een sprookjesachtige sfeer oproept. Laat je dus niet afschrikken door de naam, want je kunt de grotten perfect met kinderen bezoeken. Zij krijgen een audiogids waarin de geest van de grot uitlegt hoe deze bijzondere plek ontstaan is.


6. De Leeuw van Luzern

Wij hebben de Leeuw van Waterloo, in Luzern hebben ze echter een nog veel indrukwekkender beeld. Hun leeuw is uitgehouwen in een rotswand en werd door schrijver Mark Twain beschreven als “het meest treurige beeld ter wereld”. Het beeld dient dan ook ter herdenking van meer dan 700 Zwitserse soldaten die tijdens de Franse Revolutie om het leven zijn gekomen.

De leeuw is stervende, nadat hij met een speer doorboord werd. Het beeld is liefst tien meter lang en zes meter hoog. Volgens de Latijnse tekst eert het beeld de trouw en de moed van de Zwitsers. De namen van de overleden soldaten staan er ook onder. En voor toeristen is het een unieke plaats voor een foto.


7. Berggasthaus Aescher Wildkirchli

Zoek je een originele plaats om te logeren? Dan is het Berggasthaus Aescher Wildkirchli een aanrader. Het hotel en restaurant is letterlijk in een rotswand gebouwd. De achterste muur van het complex is dan ook de rots zelf. Het bestaat al 170 jaar, al waren de eerst bewoners boeren. In het hotel ligt een gastenboek dat teruggaat tot 1940.

Je kunt er van mei tot november logeren. Let wel op, want het is geen luxueus hotel. Je geraakt er alleen maar na een ritje met een kabelbaan en een steile wandeling. In het hotel is er geen waterleiding, waardoor ze volledig afhankelijk zijn van regenwater. Je kunt er geen douche nemen. Behalve het gezin dat het hotel uitbaat – ouders en vijf kinderen – wonen er ook een pak boerderijdieren.

Vlakbij het hotel kan je de Wildkirchli-grotten bezoeken. Daar woonden zo’n 40.000 jaar geleden Neanderthalers. In het hotel kan je dus nog een klein beetje ervaren hoe onze verre voorouders leefden.


8. CERN

Vlakbij Genève ligt diep onder de grond een bijzondere plaats waar je vast al van gehoord hebt. Het CERN is ’s werelds duurste fysicalaboratorium. Het pronkstuk is natuurlijk de 27 kilometer lange deeltjesversneller, waarmee wetenschappers de oerknal onderzoeken. De deeltjes reizen bijna aan de snelheid van het licht en botsen met elkaar.

Het is ook op deze plek dat het internet eind jaren 80 is uitgevonden, hoewel dat feit in het CERN intussen geen prominente plaats meer heeft. Als bezoeker kan je een aantal tentoonstellingen bezoeken. Wil je graag een rondleiding? Dan kan je best twee weken op voorhand je ticket al boeken. In principe kan dat ook nog ter plaatse, maar dan loop je het risico dat de rondleiding al volzet is.

Het is echter wel de moeite, want je zal onderweg ook echte wetenschappers in een experiment aan het werk zien. Zo weet je dus meteen wat ze daar zo diep onder de grond uitspoken.


9. De bibliotheek van de abdij van Sankt Gallen

Als je van boeken houdt, dan moet je zeker de bibliotheek in de abdij van Sankt Gallen zien. Het is niet alleen een van de oudste bibliotheken van Europa, het is zeker ook de mooiste. Voor boekenwurmen lijkt deze plek op een sprookje. Rond 820 zou er al sprake geweest zijn van een bibliotheek in de abdij. Al snel werd de abdij bekend voor z’n enorme collectie aan manuscripten.

In de achttiende eeuw verhuisde de collectie naar een nieuwe ruimte die in de stijl van barok en rococo was gebouwd. Haal je neus af en toe dus ook eens uit de boeken en staar naar het plafond, de houten balkons, etc. Ook vandaag bezit de bibliotheek nog steeds een van de belangrijkste collecties boeken ter wereld. Je vindt er literatuur die tot twaalf eeuwen teruggaat.


10. Reichenbach-watervallen

We blijven nog ff in de boekenwereld, ook al is onze volgende halte een waterval. Tussen Bern en Luzern liggen de Reichenbach-watervallen. Hier zou volgens de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle de laatste confrontatie tussen Sherlock Holmes en zijn aartsvijand Moriarty plaats hebben gevonden. Beide rivalen raakten aan de waterval slaags met elkaar en zouden samen hun dood tegemoet gevallen zijn.

Hoewel dat verhaal natuurlijk fictie is, heeft de schrijver de plaats wel degelijk bezocht. Hij was vooral onder de indruk van de schrik die de waterval inboezemt. Hij omschreef het als “een enorme afgrond van waaruit het water opstuift zoals de rook van een brandend huis”. Goed om weten als je tijdens het aanschouwen van dit natuurspektakel graag met wat interessante commentaar wil uitpakken.

En als je nog meer wil kunnen vertellen: Conan Doyle besloot hier zijn beroemde personage te laten sterven omdat hij van Holmes “een even grote overdosis als van foie gras” had gekregen. Uiteindelijk zwichtte hij toch voor z’n lezers en liet hij Holmes als in een moderne soap uit de dood terugkeren. Maar als je in de buurt van de Reichenbach-watervallen bent, dan kan je een pad volgen naar de plaats die de detective fataal zou moeten geworden zijn.


11. Sphinx-observatorium

Een observatorium tussen de hoogste bergtoppen van Zwitserland? Voor wetenschappers is dit de ideale plaats om aan onderzoek te doen. In 1937 opende dit observatorium de deuren. Het is de hoogste constructie in heel Europa. Je vindt er allerlei laboratoria, een weerkundig station en een telescoop.

Je moet de trein nemen om er te geraken, maar onderweg geniet je van prachtige landschappen. Vanuit het station kan je natuurlijk de mooiste panorama’s bekijken. Neem zeker veel foto’s, want je kan er staren naar de besneeuwde toppen van de Alpen, groene valleien, een gletsjer, en je kan zelfs landschappen tot in Duitsland en Italië zien …


12. Hotel Belvédère

Ooit was hotel Belvédère erg populair bij toeristen. Het ligt in het midden van de Furkapas, een van de mooiste roadtrips van Zwitserland. Het hotel is eigenlijk het slachtoffer van de klimaatverandering geworden. Zo lag er ooit een gletsjer op slechts 180 meter wandelen van het hotel. Helaas heeft de gletsjer zich intussen teruggetrokken.

In een eeuw tijd is zowat anderhalve kilometer gletsjer verloren gegaan, en ook nu verliest de gletsjer dagelijks tien centimeter. Het hotel is de enige herinnering aan de tijd dat toeristen de gletsjer in al zijn glorie kwamen bekijken. Er logeerden ook bekende gasten zoals Paus Johannes XXIII en acteur Sean Connery. Het hotel had zelfs een kleine rol in de Bond-film ‘Goldfinger’.


13. Sint-Beatus-grotten

Grotten zijn er genoeg in de Zwitserse Alpen, maar het is altijd leuker als er een legende aan vasthangt. De Sint-Beatus-grotten zijn genoemd naar een monnik die de grotten uitkoos om er in vroomheid te komen leven. Jammer genoeg was de plek al ingenomen door een verschrikkelijke draak. Hij ging het mythische wezen met een kruis te lijf, waarna de draak vluchtte en in het meer stortte. Het water van het rustige meer zou toen volgens de legende gekookt hebben.

Een groot deel van de grotten is ook vandaag nog niet door mensen bezocht, maar een klein stukje kan je wel bezoeken. Zelfs het gebouw dat toegang tot de grotten biedt, is echt een bezoekje waard. Je komt er ook meer te weten over de geschiedenis van draken, maar bij je bezoek kan je dus gerust zijn: de monnik heeft dat verschrikkelijke beest voorgoed verjaagd.


14. Het Kikkermuseum

Het concept van dit museum klinkt een beetje luguber. Je kan er naar allerlei taferelen uit het dagelijkse leven gaan kijken, maar ze worden wel uitgebeeld door opgezette kikkers. De collectie ontstond rond 1850 met dank aan een militair die amfibieën verzamelde tijdens zijn wandelingen. Volgens de verhalen haalde hij thuis de organen uit de kikkers, en zette hij de dieren vervolgens op.

De dieren werden in allerlei diorama’s geplaatst. De collectie breidde zich uit, en kan je nu in dit museum bewonderen. Behalve kikkers vind je er ook spullen uit de geschiedenis van Zwitserland, inclusief een keuken uit de 17de eeuw.


15. Barryland

Wie liever levende dieren wil zien, kan naar Barryland. Dit museum is gewijd aan de beroemdste hond uit de Alpen: de St. Bernard. Er worden ook hondjes op deze plaats gefokt, waardoor je er dus puppy’s kunt zien met de prachtige berglandschappen op de achtergrond.

Sommige honden van dit ras zijn echte legenden in Zwitserland, omdat ze ooit mensen hebben gered. De bekendste is Barry, naar wie dit museum dus genoemd is. Barry zou liefst 40 mensen uit de sneeuw hebben gehaald. Natuurlijk had hij altijd een ton met schnaps rond zijn nek, zodat zijn patiënten op krachten konden komen voor hij hen naar beneden hielp.

Barry werd na zijn dood opgezet – sorry, de Zwitsers hebben blijkbaar toch iets met dode dieren – zodat je hem ook nu nog kunt bewonderen.


16. La Fourchette

Eindigen doen we met een plek die vooral voor je Instagram-foto’s erg cool is. La Fourchette is namelijk een reusachtige vork die in een Zwitsers meer staat. De vork staat er sinds 2007 en is voor het stadje Vevey hetzelfde als de Kleine Zeemeermin voor Kopenhagen. Enkel King Kong zou hem uit het water kunnen trekken, want het beeld weegt 421 kilogram en is zo’n acht meter hoog.

Voor wat het waard is: de bewoners van de stad mogen officieel zeggen dat ze de grootste vork ter wereld hebben. En euh, als je jezelf zou afvragen hoe ze ooit op het idee gekomen zijn om zo’n gigantische vork te maken: Vevey heeft ook een voedselmuseum dat je evengoed kunt bezoeken als je er dan toch bent.


Zin om te vertrekken? Super, maar zorg dat je tijdens je vakantie geen hoge gsm-rekening oploopt. Zwitserland is immers geen lid van de EU en dus heb je er nog steeds roamingkosten. Maar met het ‘1-Month Travel Passport Top 3’ krijg je 1 GB mobiele data, 100 belminuten en 100 sms’en die je eenmalig gedurende 31 dagen na de activatie kunt gebruiken.

Deel dus gerust zoveel foto’s als je wil. Deze optie is geldig in drie populaire bestemmingen buiten de EU: Zwitserland, Canada en de Verenigde Staten. Er bestaat ook een formule voor liefst 35 bestemmingen buiten de EU.

Activeer nu jouw 1-Month Travel Passport Top 3!

Timo

De nieuwste technologische snufjes hebben geen geheimen voor me. Van augmented en virtual reality tot the Internet of Things: you name it. M’n leven, dat spice ik met goeie Indie (en andere) muziek.

Andere artikels van Timo