Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

5 tips voor een sterk wachtwoord

Gepubliceerd op 31/01/2018 in Gouden tips van…

5 tips voor een sterk wachtwoord

Ik besefte het ook niet, maar we gebruiken elke dag meer wachtwoorden dan je zo op het eerste zicht zou denken. Zo is er natuurlijk je e-mail, maar ook heel wat van die apps op je smartphone. En wat met Facebook, Netflix en co?

En hoewel je denkt dat het je niet overkomt, zijn die inloggegevens vaak vrij makkelijk te raden. Yep, dan hebben we het nog niet eens over hacken of virussen in je toestel planten.

Dit zijn mijn vijf toptips, om het risico al heel wat te verkleinen.

 1. Kies een origineel wachtwoord ...

  Ga niet voor ‘wachtwoord’ of ‘123456’. Gebruik een origineler en dus minder logisch paswoord, dat jijzelf toch kan onthouden. Gebruik minstens 12 karakters en 4 verschillende types van karakters (hoofdletters, kleine letters, nummers en symbolen).

 2. ... dat niks over jou vertelt

  In deze tijden van het internet en sociale media staat er meer info over jou online dan je denkt. Het is dus een slecht idee om de naam van je hond of een familielid te kiezen. Of je geboortedatum of adres als wachtwoord te gebruiken.

 3. Verschillende paswoorden zijn beter

  Logisch, want anders kan men in al je accounts door slechts een keer je ene wachtwoord te achterhalen. Vermijd in ieder geval dat je het wachtwoord van je e-mailaccount ook gebruikt voor andere zaken. Het is hetzelfde als je bankkaart mét pincode afgeven aan een ober op restaurant.

 4. Laat geen sporen achter

  Wat je ook doet: schrijf je wachtwoorden niet op of bewaar ze niet in een document op je computer of in je mailbox. Zet ze ook niet in het notitieblok van je smartphone. Probeer ze gewoon te onthouden, zodat ze niet in verkeerde handen kunnen vallen.

  Vermijd ook zoveel mogelijk om wachtwoorden in te geven op een gedeelde, openbare computer of via een publiek, onbeveiligd wifi-netwerk.

 5. Ga voor dubbele beveiliging

  Iets wat we je zeker aanraden om te doen. Als iemand zich probeert aan te melden op je account, krijg jij een mailtje of sms met een unieke pincode. Deze laatste verandert elke keer, waardoor je account veel beter beschermd is.

Ziezo! Met deze tips in het achterhoofd houdt jouw wachtwoord de snoodaards veel beter buiten.

En wil je nog beter beveiligd zijn? Dan is Norton Security een goed idee. Dat zorgt namelijk voor de totale bescherming tegen zaken als virussen en phishing, op al je toestellen. Probeer het de eerste maand gratis uit!

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: