4 redenen waarom Star Wars de beste filmreeks aller tijden is

Gepubliceerd op 19/04/2016 in Showtime!

4 redenen waarom Star Wars de beste filmreeks aller tijden is

Star Wars: The Force Awakens is vanaf 16 april te bekijken in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV!

Dat is meteen een reden om met veel enthousiasme aan iedereen te verkondigen waarom hij of zij dringend moet kijken naar Episode VII: The Force Awakens, in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV!  En ook om veel uitroepingstekens te gebruiken in een artikel over Star Wars!

We zullen het hier niet hebben over de nieuwste telg in de saga. Wel over waarom het zo’n ongelooflijk fantastische films zijn. Want, hoe ongelooflijk het ook klinkt, ik word nog steeds geconfronteerd met mensen die nog nooit (echt: nog nooit!) een Star Wars film gezien hebben. En daar moet dringend iets aan veranderen…

1. Het is géén sciencefiction

Ok. In Star Wars wemelt het van de ruimteschepen, laserzwaarden, robots en futuristische witte soldaten (de zogenaamde stormtroopers). Maar toch is het geen sciencefiction. Dat is immers allemaal setting, maar niet de essentie van het verhaal. Aan de basis van Star Wars ligt enerzijds de klassieke strijd tussen goed en kwaad en anderzijds een nogal complexe vader-zoon relatie. Daarom wordt Star Wars nogal dikwijls vergelijken met een western.

2.  Er mag al eens gelachen worden

De Star Wars films zitten boordevol grappige personages. De robots (of beter: droids) R2-D2 en C-3P0, om er maar twee te noemen. Zij zorgen voor de luchtige noot doorheen het verhaal. Dat maakt dat Star Wars er perfect in slaagt vechtscènes en wat zwaardere dialogen af te wisselen met kleine grapjes en luchtigere momenten. En, sorry Trekkies, dat is echt wel een héél groot verschil met Star Trek en consoorten.

3. De dark side

Een spannende film heeft een goede slechterik nodig. En die zijn er in Star Wars in overvloed! Wie heeft nog nooit gehoord van Darth Vader of The Emperor? Het zijn legendarische figuren die bepalend zijn voor de Star Wars films. Om het wat overzichtelijk te maken hebben al die kwade knakkers een lidkaart bij de Dark Side. Dat is de duistere kant van The Force, een onzichtbare kracht die alles in het universum verbindt. De mensen die van de dark side gebruik maken kunnen enorm coole dingen doen! Of wat dacht je van bliksems afvuren met je handen of mensen wurgen van op afstand?

4. Je moet maar de helft van de films zien om helemaal mee te zijn met de saga

Gelukkig zijn Star Wars fans ook eerlijk. Van de 6 reeds gemaakte films (de nieuwe laten we dus even buiten beschouwing), moet je enkel de oorspronkelijke trilogie (episodes IV tot en met VI) zien. De reden? Die trilogie die een tiental jaar geleden op het publiek werd losgelaten (episodes I tot en met III) is, fluistertoon, eigenlijk niet zo heel goed. Maar de originele trilogie uit de jaren ’70 en ’80 is gewoonweg briljant. Dus voortaan heeft niemand nog een excuus om die niet te bekijken!

May the force be with you!

Win hier een levensgroot standbeeld van een Stormtrooper!

Dieter

Dieter, chief editor.

Andere artikels van Dieter

Categorieën