Achter de schermen: Multi Live en de Champions League

Gepubliceerd op 12/02/2018 in Showtime!

Achter de schermen: Multi Live en de Champions League

Als doorwinterde voetbalfreak ken je onze Multi Live vast al wel. En is dat niet het geval, dan moet je het dringend leren kennen. Zeker als je tijdens de speeldagen van de Champions League met de nodige keuzestress zit, net als ik. Maar hoe gaat het er achter de schermen eigenlijk aan toe, op zo’n avond vol Europees topvoetbal?

Eerst toch even uitleggen wat die Multi Live eigenlijk is. Zoals je vast al aan den lijve hebt ondervonden, worden tijdens de groepsfase en achtste finale van de Champions League op elke speeldag verschillende wedstrijden tegelijk gespeeld.

“Welke topper ga ik vanavond volgen?”

Da’s een prangende vraag die je je wellicht elke keer weer stelt. Wel, daarom is er onze Multi Live: een live-uitzending met Proximus-commentatoren, van alle Champions League-matchen op dat moment. Daarbij switchen ze van de ene straffe actie naar het andere doelpunt, op de verschillende voetbalvelden. Op die manier krijg je gegarandeerd zo’n twee uur vol rechtstreekse hoogtepunten op je bord, én ben je na het laatste fluitsignaal helemaal mee.

2 tv-studio’s en meer dan 50 crewleden

Maar goed, terug naar onze blik backstage. Tijdens de derde speeldag van de poulefase ging ik eens achter de schermen kijken bij de vrienden van Proximus Sports in Evere. De avond beloofde alvast een interessante affiche, met liefst acht Europese voetbalwedstrijden op hetzelfde moment.

Meteen valt op dat er veel meer bij zo’n sportwedstrijden komt kijken dan je zou denken. Zeker omdat de Multi Live naast Vlaanderen, ook in Wallonië wordt uitgezonden. Dat betekent dus ook dat er niet één, maar twee identieke live-studio’s zijn.

In een ervan nemen afwisselend onze vaste voetbalcommentatoren Wim De Coninck, Franky Van der Elst, Gert Verheyen en Wesley Sonck plaats, samen met hun gasten. En het feest begint al om 20 uur, met de voorbeschouwing van de Champions League-avond.

Om kwart voor negen gaat het dan écht los, met de start van de wedstrijden. Daarbij hebben de commentatoren in de studio steeds zicht op alle matchen, zodat ze optimaal kunnen inspelen op wat er op welk veld gebeurt. Daarbij krijgen ze hulp van commentatoren, die elke match afzonderlijk op de voet volgen.

Maar het echte hart van de tv-actie, da’s toch wel de regiekamer van Proximus Sports. Daar zit namelijk een heus legertje voetbalexperts om alles in goede banen te leiden. Naast de eindregisseur en zijn of haar assistenten, is er voor elke Champions League-match een duo, bestaande uit een journalist en operator. Die duo’s volgen nauwgezet de individuele wedstrijd. Elke interessante passage voor de Multi Live signaleren zij aan de regisseur vooraan in de kamer, die dan finaal beslist wat de uitzending haalt.

Zo’n Multi Live blijkt dus niet alleen topsport op het veld, maar ook in de studio. Iets wat vaste commentator Wim De Coninck mij bevestigt, wanneer ik na de match nog even met hem napraat. “Zo’n avond Champions League is discipline, hoor. Je ogen schieten constant van links naar rechts en onder naar boven, van het ene scherm naar het andere. Maar met een goed getraind geheugen plus de nodige opperste concentratie gedurende twee en een half uur, lukt het keer op keer.”

En daarmee is het nog niet gedaan. Want op het moment dat de wedstrijd nog bezig is, zijn in aparte cabines al mensen bezig met de samenvatting van elke Champions League-match. Op die manier is die dan vrijwel direct na het laatste fluitsignaal al beschikbaar is op de website van Proximus Sports. Ook hier wordt er trouwens in een efficiënte tandem gewerkt: een journalist en operator.

Goesting gekregen in de Champions League en onze Multi Live? Afspraak elke speeldag op kanaal 600! ’t Zit mee in onze bundel International Sports, samen met de beste Europese nationale competities en andere internationale topsporten, zoals NBA en wielrennen.

En wat nog beter is: je kan International Sports kiezen als inbegrepen tv-bundel bij onze all-in Tuttimus.

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen

Categorieën