Hoe bewaar of vervang je de batterij van je smartphone?

Gepubliceerd op 16/09/2020 in Smartphones

De batterij is een van de belangrijkste onderdelen van je smartphone. En jammer genoeg ook een van de bekendste kopzorgen. Een smartphone die je iedere vijf minuten moet opladen, kan je moeilijk een mobiel toestel noemen. Gelukkig hoef je niet iedere keer een nieuwe smartphone te kopen wanneer de batterij het einde van haar leven bereikt heeft. Je zou de batterij immers kunnen repareren of vervangen. En met de nodige tips kan je de levensduur van je batterij ook aanzienlijk verlengen.

Hoe bewaar of vervang je de batterij van je smartphone?

Je stelt je de vraag vast iedere keer wanneer je een nieuwe smartphone koopt: hoelang gaat de batterij mee? Tegenwoordig beschikken de meeste toestellen wel over een uit de kluiten gewassen batterij die zelfs bij intensief gebruik gemakkelijk één tot twee dagen overleeft. En nadien laadt de batterij doorgaans zo snel op dat je na een half uurtje alweer verder kunt.

Toch kan je er niet omheen: na een tijdje gaat de levensduur van je batterij achteruit. En dat is behoorlijk frustrerend als je je smartphone een hele dag nodig hebt. Wist je echter dat je batterij al veel langer meegaat als je bij het gebruik van je smartphone een aantal tips in je achterhoofd houdt?


Hoe verleng je de levensduur van je batterij?

Op dit moment werken alle smartphones met batterijen die we lithium-ion of li-ion noemen. Het grote voordeel van deze batterijen is het feit dat ze minder snel leeglopen en vooral dat ze een langere levensduur hebben dan de batterijen die in de eerste generaties smartphones zaten. Zoals wel vaker is er een keerzijde aan de medaille: hoe beter een batterij presteert, des te sneller je gaat merken dat de krachtbron van je smartphone versleten is. Vooral als je tijdens het gebruik weinig of geen zorg draagt voor je batterij.

Als je de volgende tips volgt, zal je je batterij alvast veel minder snel moeten vervangen:

1. Beperk het aantal herlaadcycli van je batterij

Je hebt waarschijnlijk ooit geleerd dat je de batterij van je smartphone volledig moet laten leeglopen vooraleer je het toestel op de stroom inplugt. Maar dat heeft bij een lithium-ion-accu weinig nut. Integendeel zelfs, want deze batterijen hebben maar een beperkt aantal herlaadcycli. Een cyclus houdt in dat je je smartphone van nul tot honderd procent herlaadt. Er bestaan bijgevolg ook halve cycli, bijvoorbeeld wanneer je je batterij oplaadt als die nog de helft van z’n levensduur heeft.

Over het algemeen moet een batterij zo’n 500 tot 1.000 cycli kunnen weerstaan. Dat gezegd zijnde, mag je je batterij op elk moment opladen wanneer dat nodig is. Een cyclus telt immers alleen maar wanneer je accu volledig leeg loopt of wordt opgeladen. Kleine oplaadbeurten zijn bijgevolg juist gezond voor je batterij. Iedereen zou dus zo’n anderhalf tot twee jaar van een goed presterende batterij moeten kunnen genieten. Maar als je er regelmatig voor zorgt dat je de batterij oplaadt wanneer je nog de helft van je capaciteit hebt, zou je die levensduur dus zeker nog wat moeten kunnen verlengen.


2. Laat de batterij van je smartphone nooit helemaal leeglopen

Onze volgende tip sluit een beetje bij de vorige aan: probeer te vermijden dat je batterij zodanig leegloopt dat je smartphone zichzelf uitschakelt. Het is beter om het niveau van de accu boven 5% te houden. Onder die grens bereik je een drempel waarbij een batterijcel beschadigd kan raken wanneer je dit te vaak doet. Zo kan het gebeuren dat je de batterij op een bepaald moment niet meer kunt opladen.

Een woordje uitleg: een batterij bestaat uit meerdere cellen, doorgaans een drietal. Als een van deze cellen niet meer werkt, verliest je batterij ongeveer 33% van z’n capaciteit. Vermijd dus dat het niveau van je batterij onder 5% zakt, zelfs als de fabrikant je toestel heeft ingesteld om zichzelf op tijd uit te schakelen.


3. Kalibreer je batterij regelmatig opnieuw

Als je een voorkeur hebt voor kleine herlaadbeurten of gewoon ons advies over herlaadcycli wil volgen, dan moet je ook weten dat het systeem van je smartphone niet langer wordt gekalibreerd op de capaciteit van je accu. Je zal je smartphone dan niet meer volledig kunnen opladen en je telefoon schakelt zichzelf al uit, terwijl je batterij nog over verschillende percentages beschikt. Om dit te vermijden, moet je je smartphone kalibreren.

Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat je tussen korte herlaadbeurten door je toestel af en toe ook eens tot minimaal 5% laat leeglopen en de batterij dan weer volledig oplaadt.


4. Laad je batterij nooit te lang op

Heb je geen geduld tot je smartphone 100% is opgeladen en trek je het toestel doorgaans al bij 80% uit het stopcontact? Dan ben je eigenlijk uitstekend bezig, want het kan schadelijk zijn om je batterij te lang op te laden. Uiteraard heeft je smartphone een mechanisme dat de laadbeurt onderbreekt wanneer de volledige capaciteit van de accu bereikt is, maar intussen blijft de lader wel elektriciteit doorsturen. Die energie gebruikt je toestel dan maar om te functioneren aangezien de batterij geen energie nodig heeft. Er kan in dat geval echter oververzadiging optreden en dat is nadelig voor de batterij.

Nog een belangrijke tip: gebruik een officiële lader van de fabrikant van je smartphone. Een niet-gecertificeerde lader hanteert het bovenstaande veiligheidsmechanisme niet altijd, waardoor de lader je batterij kan opwarmen. In het beste geval zal de levensduur van je batterij worden aangetast, maar het is niet uitgesloten dat je accu in brand vliegt of ontploft.


5. Bescherm je batterij tegen warmte

Warmte is de grootste vijand van je batterij, dus moet je het toestel hiertegen beschermen. Vanaf een bepaalde temperatuur kan de accu oververhit en beschadigd geraken. Zoals we hierboven al gesteld hebben, mag je je smartphone om die reden niet te lang opladen. Het is ook geen goed idee om je toestel te gebruiken wanneer het aan de stekker hangt. Stel dat je intussen naar een serie kijkt of een spelletje speelt, dan kan de temperatuur van de batterij fors oplopen.

Zeker in de zomer is de temperatuur van je toestel iets wat je in de gaten moet houden. Het is ook een goed idee om je smartphone uit z’n hoesje te halen als je de batterij oplaadt.

Batterij toch versleten? Lees verder om te ontdekken hoe je de batterij kunt vervangen. Maar als je liever een nieuw toestel koopt, ga je beter meteen een kijkje nemen in onze webshop. Daar vind je vast een smartphone die jou op het lijf geschreven is.

Bezoek onze webshop!


Hoe weet je dat je de batterij van je smartphone moet vervangen?

Je voelt natuurlijk zelf een beetje aan wanneer je batterij versleten is, maar hoe weet je nu echt of je accu aan vervanging toe is? Als je smartphone met iOS werkt, is dit eenvoudig. Je gaat via je instellingen naar de batterij en kiest voor conditie van de batterij. Hier zie je op hoeveel percent van z’n volledige capaciteit je batterij draait.

Bij 100% gaat alles uiteraard prima, maar onder 80% moet je jezelf wel wat zorgen beginnen maken. Wanneer je iPhone merkt dat je batterij ‘gedegradeerd’ is, zal je een melding krijgen. De boodschap raadt je vervolgens aan om naar een Apple-verdeler te gaan en de batterij te vervangen.

Op Android is dit helaas iets ingewikkelder. Hier vind je immers geen informatie over de exacte toestand van je batterij. Je zult dus een applicatie van een derde partij moeten downloaden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld beroep doen op AccuBattery. Deze app is er gebruiksvriendelijk, maar zal je pas na enkele laadbeurten informatie kunnen verschaffen. Na de analyse van de batterij bezorgt de app je een diagnose.

Natuurlijk heeft een versleten batterij wel enkele symptomen die je zelf tijdens het dagelijks gebruikt van je smartphone kunt herkennen. Zo zal je de indruk hebben dat je toestel niet snel genoeg oplaadt of dat je met een volle batterij niet eens het einde van de dag haalt. Al hangt dat laatste natuurlijk ook af van hoe intensief je je smartphone gebruikt.


Hoe vervang je de batterij van een smartphone?

Vroeger hadden de meeste smartphonemodellen een batterij die je kon verwijderen en vervangen. Het volstond dus om een nieuwe batterij te kopen, waardoor je toestel weer enkele jaren verder kon. Intussen is het helaas niet zo eenvoudig meer om je batterij te vervangen. Daarom raden we je zeker aan om alle opties te overwegen vooraleer je zelf je smartphone opent om de batterij te vervangen. Je wil immers geen schade aanrichten.

Je zou met je smartphone bijvoorbeeld naar een gespecialiseerde winkel kunnen gaan. Bij een iPhone kost een nieuwe accu je, afhankelijk van het model, ongeveer 55 tot 75 euro. Bij Samsung moet je ongeveer 70 euro neertellen. De prijzen kunnen ook variëren op basis van de werkuren die nodig zijn om je batterij te vervangen. Net zoals bij een reparatie moet je hiervoor vaak een afspraak maken.

Voor sommige modellen liggen de prijzen gelukkig wel wat lager. Bij OnePlus, bijvoorbeeld, heb je voor enkele toestellen al vanaf 10 euro een nieuwe batterij. Er zijn echter ook fabrikanten waarvoor je op onafhankelijke reparateurs moet vertrouwen. Zo wordt deze service niet aangeboden op de website van merken als Xiaomi of Huawei.

Wie een beetje technisch is aangelegd en het er op eigen risico toch op wil wagen, kan online een batterij bestellen en deze zelf in de smartphone steken. Doe dit zeker niet als je toestel nog onder een garantie valt, want dan dreig je die optie te verliezen. Al zullen de meeste smartphones natuurlijk geen batterijproblemen kennen binnen deze garantieperiode.

Zorg er zeker voor dat je over goed materiaal beschikt om je smartphone zorgvuldig te openen en weer af te sluiten. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien even ingewikkeld als een openhartoperatie, maar je vindt op het internet tal van video’s en tutorials die je bij dit proces begeleiden.


Vergeet je oude batterijen niet te recycleren!

Voor je smartphonebatterij geldt dezelfde regel die je ook op andere oude batterijen moet toepassen: je mag ze niet zomaar weggooien! Zo bevatten batterijen met lithium-ion gevaarlijke metalen die zeker gerecycleerd moeten worden. Breng je gebruikte batterij dus naar een verzamelpunt bij je in de buurt.

En als je een smartphone niet langer gebruikt, weet dan dat je dit toestel altijd naar een Proximus Shop mag brengen, zodat wij het voor jou kunnen recycleren. Hier vind je meer info!


Met een nieuwe batterij kan je er weer even tegenaan, maar met een nieuwe smartphone zit je uiteraard nog beter. Neem daarom zeker ook een kijkje in onze webshop voor de beste modellen van dit moment!

Bezoek onze webshop!

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim