Getest: de nieuwe Samsung Galaxy S8

Gepubliceerd op 31/03/2017 in Bits & Bytes

Getest: de nieuwe Samsung Galaxy S8

De afgelopen maanden waren er van heel wat geruchten rond de opvolger van de S7.

De belangrijkste vraag die wij ons stelden was of het scherm nu effectief groter zou worden. En of de home button ook echt zou verdwijnen. Daarnaast werd er ook nog druk gepraat over een eventuele dubbele camera, oogscanner en personal assistent.

Maar hoe ziet de Samsung Galaxy S8 er nu echt uit? En is hij de absolute top in het smartphone wereldje, net zoals zijn voorganger dat vorig jaar was?

Wij hadden hem als een van de eersten in handen en zochten het voor jullie uit.

Samsung Galaxy S8

Een revolutionair design, maar ook vanbinnen goed voorzien.

9,5/10

Pluspunten:
  • Groot scherm
  • Prima camera, zeker voor foto’s bij weinig licht
  • Lange batterijduur
  • Irisscanner en gezichtsherkenning
  • Inclusief kwalitatieve oortjes
Minpunten:
  • Niets noemenswaardig
De resultaten: de S7, nog verder verfijnd
Scherm

Het speerpunt van deze S8. En het moet gezegd: zeker qua scherm zorgt Samsung voor iets dat we nog niet eerder op de smartphonemarkt zagen. Allereerst maakt de S8 komaf met de zwarte randen en gaat het met 5,8 inch voor een extragrote touchscreen. De S8+ doet zelfs nog straffer, met 6,2 inch. Ter vergelijking: de S7 had ‘slechts’ 5,1 inch aan boord.

Hierbij komt elke S8 nu trouwens standaard met het gebogen scherm, dat we al kennen van de S7 Edge.

Qua beeldkwaliteit was de S7 al top. Maar deze S8 doet zo mogelijk nog net iets beter. Standaard is het nu namelijk een Quad HD+. In de praktijk merken we vooral een nog iets rijker beeld qua kleuren, mede ook dankzij de HDR die aan boord zit. Ook is het beeld nog iets scherper. Al denk ik dat slechts een minderheid van de mensen dit laatste ook effectief zal merken.

Maar laat me duidelijk zijn: het nieuwe, grotere scherm zorgt inderdaad voor een speciale ervaring. Met name als je vaak video’s bekijkt, is het een echte meerwaarde. Je wordt namelijk veel meer in het verhaal gezogen. Het geheim zit volgens mij door de combinatie van het gebogen, randenloze scherm en de beeldverhouding. Die zorgt er met 18,5 op 9 namelijk voor dat je nog maar weinig zwarte balken te zien zult krijgen, wanneer je bijvoorbeeld een YouTube-filmpje afspeelt.

Design

Hoewel het scherm groeide, doet de S8 zelf dat niet. Om dit te bekomen, moest hierbij zelfs de home button verdwijnen. Al is verdwijnen een groot woord, want het drukgevoelige touchscreen onderaan is een prima vervanger. Concreet kan je het scherm aan de onderzijde ietsje indrukken, zodat het aanvoelt als een echte knop.

Maar wat dan met de vingerafdrukscanner, zeg je? Wel, deze verhuist naar de achterzijde, naast de camera. Kleine opmerking hierbij: het gebruik ervan is niet helemaal afgestemd op linkshandigen.

Vooral pvallend bij de eerste kennismaking, is dat de Galaxy S8 nog aangenamer in de hand ligt. Het toestel werd namelijk ietsje smaller, zodat je het ondanks het grote scherm toch aangenaam met dezelfde hand kunt vasthouden als gebruiken.

En als je echt kleine handen hebt, is er zelfs nog een nice feature: met One Hand Operation kan je met een diagonale swipe je scherm verkleinen, zodat het nog makkelijker is om de S8 met een hand vast te houden en te bedienen.

Camera

De camera vooraan is identiek aan die van de S7 Edge. Maar dit vind ik persoonlijk geen man overboord, aangezien deze al top was. Never change a winning team, zeg ik dan. Want waar heel wat concurrenten er niet in slagen om goede kiekjes te produceren bij weinig licht, doet de S8 dit in een vingerknip. Het brede diafragma van F1,7 zorgt daar vooral voor. Uit eigen ervaring: je hebt amper je flash nodig.

Het verschil zit hem met name in de camera aan de voorzijde. Deze telt nu 8 megapixels, maar vooral dezelfde diafragma als de colllega achteraan. Bovendien heeft hij autofocus én gezichtsherkenning. Mij viel vooral op dat de S8 daardoor ook zeer goed is geworden in het nemen van selfies. Zelfs op plaatsen met weinig licht, zoals feestjes. De camera stelt automatisch en snel scherp op de gezichten.

Batterij

Je zou denken dat de sterkere S8 meer eist van de batterij. Niets is minder waar. Dankzij zuinigere processors en een grotere accu van 3.000 mAh (zelfs 3.500 mAh bij de duurdere S8+) kom je vlot de dag door. Zelfs als je continu op je smartphone zit (bijvoorbeeld voor je favoriete app) of veel video’s bingewatcht.

Andere nieuwe features

Naast het grotere, gebogen scherm en de betere camera vooraan heeft de S8 nog andere leuke nieuwtjes in huis.

Qua beveiliging heb je nu nog meer keuze. Na de vingerafdrukscanner zijn er nu twee nieuwe methodes aan boord: een irisscanner en zelfs gezichtsherkenning. Wat mij vooral opviel hierbij: het werkt snel en feilloos. Ontgrendelen met gezichtsherkenning is supereenvoudig, aangezien je het toestel gewoon moet vastnemen en aankijken. Helaas is het combineren van de methodes echter niet mogelijk.

Daarnaast haal je met de S8 ook een personal assistant in huis. Onder de naam Bixby kan je alles aan je smartphone vragen, gewoon door te spreken. De S8 gaat hierbij verder dan pakweg een Siri van iPhone, want hij leert uit wat je hem vraagt.

Als je bijvoorbeeld elke ochtend het weerbericht opvraagt en ’s avonds de files op de weg, dan zal hij je dat zelf beginnen voorstellen. En als je de naam van een gebouw niet weet, neem je een foto en vertelt Bixby je er alles over.

Jammer genoeg begrijpt Bixby voorlopig enkel het Koreaans. Half mei al volgt het Engels, maar er is nog geen concrete lanceringsdatum voor het Nederlands.

Ook leuk van de Koreanen is dat je bij elke S8 gratis oortjes van Harman’s AKG krijgt. Qua kwaliteit is het inderdaad vergelijkbaar met oortjes van zo’n 100 euro. En zeker beter dan wat heel wat andere fabrikanten meegeven.

De uitspringers

Een aantal leuke hebbedingetjes sprongen er voor ons uit:

Het gebogen scherm, nu standaard

Getest: de nieuwe Samsung Galaxy S8

Geen storende randen meer!

En vooral: een groot scherm

Getest: de nieuwe Samsung Galaxy S8

Met 5,8 inch is het ideaal om video’s te bekijken.

Verbeterde interface

Getest: de nieuwe Samsung Galaxy S8

Logischer en eenvoudiger.

Kortom …

Met de Galaxy S8 wilde Samsung nog sterker inspelen op innovatie en de veranderde manier waarop wij onze smartphones anno 2017 gebruiken. Ik moet zeggen: dit is alvast een serieuze stap in de goede richting. Het toestel steekt er effectief bovenuit, zowel qua looks als wat er vanbinnen zit. De hogere prijs moet je er wel bijnemen. Al is de prijs in lijn met die van de concurrenten.

Wil je nog iets meer? Dan kan je ook altijd overwegen om voor 100 euro meer voor de Samsung Galaxy S8+ te gaan. Deze heeft dezelfde camera’s, maar je krijgt wel een groter scherm en een nog straffere batterij.

Helemaal verkocht? Preorder dan snel jouw Samsung Galaxy S8 of S8+. Je krijgt hem dan trouwens ook al 8 dagen voor hij in de winkels ligt. Double win!

Michel

Ik werk bij het Device team en deel graag innovaties. Mijn passies: fotografie, moderne & hedendaagse kunst en de frisse buitenlucht.

Andere artikels van Michel

Blog topics