×
×

Je kinderen online: 7 dingen om op te letten

Gepubliceerd op 07/02/2017 in Uit eerste hand

Je kinderen online: 7 dingen om op te letten

Samen met Child Focus werken wij elke dag aan een veiliger internet voor onze kids!

Iets dat niet onbelangrijk is in deze digitale tijden. Want wist je dat onze kinderen gemiddeld zo’n 12 uur per week online doorbrengen? Ze schuimen het internet af voor spelletjes en films, maar gebruiken ook meer en meer apps zoals Facebook Messenger, Snapchat en Pokémon GO.

Maar onze kroost doet dat blijkbaar niet altijd even voorzichtig. Daarom geven we jullie kids graag enkele goede, praktische tips mee:

 1. Denk na voor je iets online zet

  Eenmaal iets op het internet staat, gaat het er maar moeilijk weer af. Iets helemaal anders dan snel iets op de speelplaats zeggen tegen je vrienden dus. Bovendien kunnen veel meer mensen je boodschap zien dan je zou denken. Ook degenen met minder goede bedoelingen.

  Denk dus twee keer na voor je iets deelt via sociale media of andere websites. Die bikinifoto van je laatste vakantie, een sexy selfie of je nieuwe adres gooi je bijvoorbeeld beter niet online. Zelfs een online scheldpartij of beledigende reactie op een nieuwssite is een slecht idee. Stel je maar eens voor dat je leraar, mama, papa of zelfs je toekomstige baas dit allemaal te zien krijgt? Gênant!

 2. Voeg niet zomaar iemand toe aan je contactenlijst. Zeker als je die persoon niet kent.

  Een gouden regel: zolang je de persoon in kwestie nog nooit in het echt zag, geef je hem of haar nooit zaken zoals je adres of telefoonnummer. Je weet namelijk nooit wie er echt achter die online persoon zit. Dat lieve meisje dat beweert even oud te zijn als jij, kan net zo goed een volwassen man zijn.

 3. En ook webcammen doe je niet met iedereen

  Ook hier weet je niet wie er aan de andere kant van de webcam zit. Bovendien heb je nadien geen enkele controle meer over wat die persoon met de beelden zal doen. Wie weet zet hij of zij ze zomaar ergens online?

  Om die reden is het ook écht geen goed idee om pikante selfies te maken en te delen met anderen.

 4. Geloof niet alles wat je op het internet ziet

  Op het internet staat ontzettend veel informatie. Over zowat alles vind je bijvoorbeeld blogartikels, foto’s, nieuwsartikels en video’s. Maar is dat dan ook allemaal waar?

  Het antwoord is: neen. Denk daarom niet één maar drie keer na bij wat je ziet. Zeker als het allemaal te mooi om waar te zijn is. Zomaar een iPhone winnen, bijvoorbeeld. Dat gebeurt toch ook niet als je op straat loopt?

  Als je bijvoorbeeld een spreekbeurt moet maken, zorg er dan voor dat de informatie objectief is. Persoonlijke websites met eigen meningen van de maker zijn geen goede bronnen. Check ook of de pagina recent is én lees altijd een tweede of derde website over hetzelfde onderwerp na.

 5. Je wachtwoorden, die deel je niet met anderen

  Bekijk het als een tandenborstel: die deel je toch ook niet zomaar met anderen? Zelfs niet met je beste vrienden of vriendinnen en zélfs niet met je familie. Vervang je wachtwoorden ook regelmatig, zodat niemand ze kan kraken.

  Weet je trouwens hoe een goed wachtwoord eruitziet? Wel, combineer kleine en grote letters met cijfers en symbolen. En hoe langer het wachtwoord, hoe beter!

 6. Iets raars gezien? Vertel het aan je ouders.

  Soms kan het gebeuren dat je iets vreemds ziet op het internet. Een site die anorexia aanmoedigt of racisme goedkeurt, bijvoorbeeld.

  Vind je iets online dat écht niet door de beugel kan? Praat er dan over met een volwassene. Niet alleen kan die je meer uitleg geven, hij of zij kan je ook helpen om de pagina of het bericht offline te halen.

 7. En wordt er iemand online gepest? Reageer dan.

  Cyberpesten is namelijk net zo erg als pesten op school. Help daarom om het aan te pakken. Meld aan de website of aan Child Focus wat je online hebt gezien. En help het slachtoffer, bijvoorbeeld door samen hulp te zoeken bij een volwassene.

  Word je zelf gepest? Blokkeer dan om te beginnen de pestkoppen. Dan kan op Facebook en in je mailbox, maar ook op je gsm zelf. Verzamel bewijsmateriaal en praat erover met een volwassene.

Internet: safe & fun!

Nu willen wij zoveel mogelijk kinderen bewust te maken van deze risico’s op het internet. Daarom geven 135 van onze medewerkers tweemaal per jaar vrijwillig een cursus aan leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar, op hun school. Met een boeiende en interactieve workshop leren zij jongeren nadenken over hun online gedrag. 

Op 7 februari (Safer Internet Day) sensibiliseren wij zo meer dan 12.000 kinderen. Dit in samenwerking met Child Focus en Microsoft.

Nood aan extra informatie? Check dan zeker eens de website van ClickSafe, de preventieportaalsite van Child Focus. 

Erik

Digital en content marketer, tuinieren is mijn passie net als eten. Na het sporten wat series of films bingen, da’s mijn ding.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: