Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Getest: de Huawei P9

Gepubliceerd op 06/07/2016 in Bits & Bytes

Getest: de Huawei P9

Een smartphonecamera die voor het eerst écht in de buurt komt van een fototoestel?

huawei P9

Huawei is bij ons dan wel vrij nieuw in de wereld van de smartphones, toch hebben de Chinezen op korte tijd de harten veroverd. Dat deden ze vooral met toestellen voor de kleinere portemonnee.  

Maar nu gooien ze het over een andere boeg. Met de nieuwe P9 wil Huawei met een toestel komen dat op geen enkel vlak moet onderdoen, maar vooral prachtige foto’s schiet. Ideaal voor de creatievelingen onder ons. Hiermee zou een smartphonecamera voor het eerst écht in de buurt komen van een fototoestel. 

Maar gaat dit Huawei ook echt lukken? Wij testten het uit. 

De resultaten: de fotokampioen
Degelijkheid

Net zoals zijn oudere broer, de P8, is de Huawei P9 supersterk qua uiterlijk. De metalen gepolijste behuizing voelt in combinatie met het glas desondanks alles toch slank en licht. Lichter ook dan de toppers van de concurrentie. En dun, dat valt vooral meteen op. Samen met zijn afgeronde vormen ligt ie ook nog eens prima in de hand. Bovendien steekt de camera er achteraan niet uit. Dat is een voordeel, want dat kan wel lelijk overkomen.

Wat ons wel opvalt is de krasgevoeligheid van het toestel. Vooral de metalen achterkant dan. Maar het zijn oppervlakkige krasjes. Trouwens: als je investeert in een case, is dat zo opgelost, toch?

Nieuw voor de P-reeks van Huawei is de vingerafdrukscanner. Deze zit aan de achterzijde. De scanner werkt simpelweg prima en snel. Om je een idee te geven: leg je vinger op de sensor als je de P9 uit je zak haalt en hij is ontgrendeld voor je hem goed en wel helemaal uit je zak hebt.

Scherm

De P9 heeft een Full HD-touchscreen. Nu hoor je al eens dat dat achterhaald is en dat Quad HD de nieuwe norm is voor smartphones in deze prijsklasse. Wij vinden het eerlijk gezegd allemaal wat overroepen. Voor een scherm van deze grootte (5,2 inch) werkt het allemaal prima. Het beeld op de Huawei P9 is heerlijk scherp en de kleuren goed gebalanceerd. En zwart? Da’s echt zwart.

Bovendien is het scherm vriendelijk voor je batterij. En dat scheelt toch wel weer wat als je je P9 doorheen de dag veel uit je broekzak haalt.

Camera

Dit is voor ons de grote sterkte van deze Huawei P9. Hij heeft namelijk niet één maar twee camera’s achteraan. Met dank aan Leica, topfabrikant in de fotobranche. Maar waarom? Wel, de ene camera focust op de kleuren, de andere op zwart en wit. En we moeten zeggen, we ondervonden dat de combo toch wel echt voor meer scherpte zorgt. Vooral de kleuren verbazen: ze zijn echt natuurlijk en tegelijk lekker levendig, zonder te overdrijven. En als je al eens graag voor een zwart-witfoto gaat, zal je de P9 nog meer kunnen smaken: de contrasten zijn in deze foto’s zeer geslaagd.

Hoewel een echt fototoestel misschien nog net iets anders is, kan een beetje professional zijn hartje ophalen aan deze smartphone. Je hebt veel controle over sluitertijden en ISO-waarden, om maar iets te noemen. Bovendien geven de foto’s door de dubbele camera veel meer mogelijkheden om nadien in bijvoorbeeld Photoshop te bewerken. Scherpstellen, bijvoorbeeld.

Is dat dan het enige goede kiekjesnieuws? Nee hoor, ook voor fans van selfies is er goed nieuws. De P9 heeft een goede frontcamera van maar liefst 8 megapixel. Dat levert ook effectief zowat de beste resultaten die je momenteel op de markt vindt. Eén tip wel: gebruik de schoonheidsmodus niet. Dat heeft dus een tegenovergesteld effect als dat je zou vermoeden.

Batterij

Desondanks het feit dat de smartphone dun is, zit er toch een krachtige batterij in verscholen. In combinatie met de zuinige processor en het spaarzame scherm, zorgt het ervoor dat je op deze jongen altijd kan terugvallen. Bij steviger gebruik haal je toch nog altijd makkelijk het einde van de dag. En doe je het rustiger aan? Dan kom je makkelijk anderhalve dag door. En meer.

Moest je toch tegen een bijna lege batterij aanlopen, dan kan je nog altijd gebruikmaken van de ultra batterijbesparingsmodus.

Multimedia en games

De processor en het werkgeheugen vormen samen een sterk team. Je moet geen schrik hebben: samen kunnen ze het zeker aan om meerdere apps tegelijk te draaien. Net zoals zware HD-filmpjes en 3D-games. Ga er gewoon voor.

De P9 heeft één kleine speaker onderaan het toestel. Maar desondanks blies hij ons toch van de stoel. Zelfs als hij luid staat, vervormt het geluid amper tot niets.

De uitspringers

Een aantal leuke hebbedingetjes sprongen er voor ons uit. Hieronder een overzicht:

Dubbele 12 Megapixel-camera achteraan

Samen geeft dat topfoto’s!

Aanpasbaar diafragma

Zorg voor een mooi diepte-effect. Like a pro!

Vingerafdrukscanner

Je kostbaar bezit nét dat tikkeltje beter te beschermen. Fijn toch?

Kortom …

Huawei P9

De kiekjes van je dromen? Die schiet je met deze krachtpatser.

9,5/10

Pluspunten:
  • Topcamera’s achteraan én vooraan
  • Degelijke behuizing
  • Scherp HD-scherm  
Minpunten:
  • Niet filmen in 4K
  • Geen snellaadfunctie

Zoek je een smartphone met goeie looks en een straffe batterij? En wil je bovendien wat meer de creatievere tour op gaan met het nemen van foto’s? Dan hebben we goed nieuws: deze smartphone is gewoon je ideale compagnon. Oké, hij is niet de goedkoopste op de markt. Maar we moeten eerlijk zeggen: je krijgt echt waar voor je geld.

Steven

Liefhebber van technologie binnen het Mobile devices team, dagelijks in de weer met smartphones. Naast het surfen op technologieblogs brouw ik in mijn vrije tijd bier.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: