PS4 Pro of PS5: nu kopen of wachten op de volgende console?

Gepubliceerd op 12/11/2019 in Epic

PS4 Pro of PS5: nu kopen of wachten op de volgende console?

Het is officieel: de PS5 komt op het einde van 2020 uit. Ook al weten we nog maar heel weinig over deze console, dringt één vraag zich meteen op: moeten we geduldig wachten op de PS5 of is het nu net de moeite om nog een PS4 te kopen? We helpen je graag om de juiste keuze te maken.

De PlayStation 5 zal nog wel een tijdje een goed bewaard geheim blijven. Wat Sony wel al bekend maakte, is dat de console met een SSD zal werken, waardoor de laadtijd aanzienlijk zal verminderen. Zoals gewoonlijk denken ze bij PlayStation ook aan de oudere games die in je kast staan, want de nieuwe PS5 zal de titels van de PS4 nog kunnen afspelen.

Verder krijgt de PS5 een controller met knoppen die nauwkeuriger en gevoeliger zijn. Maar daarmee stoppen de onthullingen en verdwijnt de PS5 opnieuw achter gesloten deuren. Gelukkig weten we intussen maar al te goed wat er met een PS4 Pro mogelijk is. Die console werd destijds als een krachtigere versie van de gewone PS4 gelanceerd. Officieel dus geen nieuwe generatie, maar eigenlijk heeft deze console gamen wel degelijk naar een nieuw niveau getild. Dus misschien is het geen slecht idee om de Pro nu nog in huis te halen?

1. De PS4 Pro heeft een gigantische catalogus met games

We mogen nog uren over de specs van een console praten, uiteindelijk telt voor de spelers maar één ding: de games! En de PS4 Pro heeft door de jaren heen een enorme catalogus uitgebouwd.

Na de lancering van de PS5 zal het nog wel effe duren voor er echt veel games uitkomen die de ware kracht van deze console duidelijk maken. Ook de producenten van games hebben immers een beetje tijd nodig om zich aan te passen. Dat betekent dus dat je in de eerste maanden niet bijster veel keuze zult hebben. Bovendien worden heel wat PS5-games ook nog steeds voor PS4 uitgebracht, dus eigenlijk hoef je niets te missen.

En niet vergeten dat de kwaliteit van games met de PS4 Pro ook al top is. Als je televisie het aankan, speel je voor het eerst in 4K. Games zoals ‘God of War’, ‘Red Dead Redemption 2’, ‘The Last of Us’ en ‘The Witcher 3’ zien er echt ongelooflijk knap uit als je ze met een PS4 Pro speelt.


2. Games voor PS4 Pro kopen? Da’s geen weggesmeten geld

Je denkt misschien dat het vrij idioot is om nog nieuwe games te kopen als er straks een nieuwe console op de markt komt? Wel, dat is helemaal niet het geval. Al je games voor PS4 speel je ook op PS5. Wanneer je dan toch zwicht voor deze nieuwe console, hoef je dus niet naar je kast te lopen om al je PS4-games op eBay te zetten.

Grote gameproducenten houden bovendien geen rekening met het feit dat er een nieuwe console op komst is. Zo zijn zowel voor het najaar van 2019 als voor 2020 al tal van topgames aangekondigd. Ook tijdens het aftellen naar de PS5 wordt dus geen gas teruggenomen, integendeel zelfs! Als je deze games niet wil missen, mag je dus eigenlijk niet wachten op de PS5.


3. De PS5 belooft behoorlijk prijzig te worden

We kennen de prijs van de PS5 nog niet, maar het ligt voor de hand dat het geen goedkope console zal worden. De geruchtenmolen heeft het momenteel over twee mogelijke lanceringsprijzen. Als PlayStation voor dezelfde prijs kiest als bij de lancering van de PS4 in 2013, dan zal de PS5 vermoedelijk 399 euro kosten. Dat was ook de prijs van de PS4 Pro, toen die in 2016 werd uitgebracht.

Mogelijk gelooft Sony dat een nieuwe generatie wel iets meer mag kosten en doen ze er 100 euro bij. Dan betaal je straks voor de PS5 dus meteen een forse 499 euro. En het zou zelfs niet vreemd zijn als deze console straks over de kaap van 500 euro gaat. De PS3 werd destijds, afhankelijk van de opslagruimte, voor 499 en 599 euro verkocht.


4. Er komen allerlei promoties voor de PS4 Pro aan

Alle consoles kosten in het eerste jaar behoorlijk wat geld, maar na een tijdje begint dat bedrag geleidelijk aan te zakken. De oorspronkelijke PS4 kostte destijds dus 399 euro, maar dankzij de komst van de sterkere PS4 Pro vind je dit toestel nu gemakkelijk voor 299 euro. En dan zwijgen we nog over de verschillende games die tegenwoordig vaak in de doos van zo’n PS4 zitten.

De prijsdaling is soms behoorlijk spectaculair. In 2013, toen de PS4 uitkwam, zakte de prijs van de PS3 naar amper 199 euro. Dat is de helft van de vraagprijs waarmee deze console ooit gelanceerd werd. Ook de PS4 Pro is intussen al wat goedkoper geworden en die trend zal zich onder impuls van de PS5 in 2020 zeker blijven doorzetten.

Stel dus dat je nog effe wil wachten om een PS5 tegen een betere prijs te kopen, dan is dit het ideale moment om een PS4 Pro aan te schaffen. We vermoeden dat het toestel zeker nog wel een tijdje z’n voet naast de PS5 zal kunnen zetten, wat al die promoties meer dan de moeite waard maakt.


5. De PS4 Pro heeft nog een mooie toekomst

De geboorte van een nieuwe console betekent zeker bij PlayStation niet de dood van z’n voorganger. Op dit moment biedt de PS4 Pro prestaties die geen enkele andere console kan evenaren. Natuurlijk zal de PS5 hoe dan ook nog straffer zijn, maar we geloven nooit dat de meerderheid van de gamers vanaf de eerste dag zal aanschuiven om deze dure console te kopen.

Bij Sony weten ze ook dat heel veel gamers recent voor de PS4 Pro hebben gekozen. Je mag er dus zeker van zijn dat deze console nog lang niet ten grave wordt gedragen. En van zodra de meerderheid van de gamers toch naar een PS5 is overgestapt, zullen de meeste games ook nog steeds voor PS4 Pro beschikbaar blijven. Niet vergeten dat je hiermee al in 4K gamet, wat toch een enorm voordeel is.

Bovendien blijft de PS4 Pro nog wel een tijdje van de band rollen. Laten we nog één keer terugblikken op de PS3: Sony heeft de productie pas in 2017 stopgezet, zo’n 11 jaar na de release van deze console. Dat betekent ook dat de PS3 liefst vier jaar lang naast de PS4 (in 2013 uitgebracht) heeft bestaan. Heel wat gamers hebben dus niet meteen in een nieuw toestel geïnvesteerd en ook nu verwachten we een gelijkaardige trend.


6. Een heel jaar zonder console? Dat kan echt niet!

Het duurt nog een jaar voor de PS5 uitkomt … Een volledig jaar! Zo lang wil je toch niet wachten om de beste games te spelen? Zowat iedere game die voor 2020 is aangekondigd – en dat zijn er heel wat – dreig je te missen als je op de PS5 wacht.

Waarom zou je een jaar wachten om games zoals Watch Dogs, Final Fantasy of Rainbow Six Quarantine te spelen? En dat is nog maar een tipje van de sluier van het geweldige gamejaar 2020.


Ons advies is dus simpel: ja, de PS5 zal zonder twijfel een fantastische console worden, maar de PS4 Pro is het perfecte toestel om de tijd te overbruggen.

Wist je al dat je met Epic combo thuis van supersnel internet geniet? Je kijkt ook tv op al je schermen én krijgt toegang tot de Pickx app. Eveneens leuk voor een echte gamer zoals jij: we geven je een gratis abonnement op Shadow, da’s high performance cloud gamen!

Ja, ik kies nu voor Epic combo full TV experience!

En euh, we zijn nog niet klaar! Je hebt ook eindeloze data om video te streamen op bijvoorbeeld Netflix of YouTube. En doe hetzelfde met muziek via Spotify, Apple Music, Deezer or SoundCloud. Je checkt zelfs al je vrienden op Facebook en Instagram zonder kopzorgen over je dataverbruik.

Brian

Naast randomly het internet afschuimen naar coole topics, ga ik ook vastberaden op zoek naar de allernieuwste games en trends van het moment. Natuurlijk deel ik deze dan ook graag met jou 😉

Andere artikels van Brian