20 verborgen parels die je op citytrip in Praag moet zien

Gepubliceerd op 10/07/2019 in Epic

20 verborgen parels die je op citytrip in Praag moet zien

Vertrek je op citytrip naar Praag? De Tsjechische hoofdstad is terecht een van de populairste toeristische steden in Europa geworden. Maar er is meer te zien dan de Karelsbrug of de bekende burcht die over de stad waakt. Praag heeft heel wat bijzondere en zelfs griezelige plekjes die veel bezoekers niet kennen. Check daarom onze tips voor een unieke citytrip in Praag.

1. De schuilplaats van een alchemist

Je zal merken dat Praag toch heel wat lugubere plaatsen telt. En we beginnen met de schuilplaats van een alchemist, die pas in 2002 ontdekt is. Toen werd Praag door zware overstromingen getroffen. Onder een huis in het historische centrum zat de toegang naar een laboratorium verborgen. Hier is ooit een alchemist aan het werk geweest.

Intussen zijn de werkruimtes door het bijhorende museum ingericht, maar het geeft je wel een idee van wat alchemisten in het geheim deden. De schuilplaats was overigens via tunnels met belangrijke plaatsen verbonden. En er is ook een tunnel die naar de bossen rond Praag leidt. Een alchemist kon niet voorzichtig genoeg zijn.


2. De magische grot

Dit oude gebouw in Praag is intussen een kunstmuseum, maar niet zomaar één. Kunstenaar Reon Argondian heeft eerst drie verdiepingen bewerkt, zodat het gebouw op een grot lijkt. Aan de rotsmuren hangen tientallen schilderijen en beeldhouwwerken. Het lijkt wel alsof je door een sprookje wandelt. Ook al hou je niet van kunst, dit is echt een bijzondere ervaring.


3. De astronomische klok

Oké, dit is een bekende toeristische attractie in Praag, maar je loopt er tijdens je bezoek vast effe langs. En dan loont het de moeite om te stoppen en het spektakel te bewonderen. De klok is al meer dan 500 jaar oud en lijkt zo uit een sprookje van de gebroeders Grimm te komen. Er worden verschillende tijden aangegeven en je ziet zelfs de stand van de maan. Wanneer de klok slaat, speelt zich een tafereel af, waarbij de apostelen en zelfs de Dood passeren.

Zoals het hoort, heeft deze klok ook een legende (die intussen weerlegt is). Ze zou het idee van de beste klokkenmaker van Europa geweest zijn. Heel wat steden wilden een eigen klok op hun plein. Om ervoor te zorgen dat de klok van Praag nooit zou worden overtroffen, hebben ze de klokkenmaker verblind. De arme man werd gek en zou zelfmoord gepleegd hebben. Het verhaal past perfect bij de lugubere sfeer die Praag soms oproept.

Neem zeker een selfie bij de mooiste klok van Europa. En deel de foto meteen met je vrienden, want met Epic stories heb je eindeloze data voor de belangrijkste sociale media zoals Instagram en Facebook, en dat in de hele EU!


4. De boekentoren

Neen, dit is niet zoals de Gentse boekentoren. In Praag mag je de naam letterlijk nemen. De toren bestaat uit een enorme collectie boeken die in een cilinder op elkaar staan. Spiegels creëren de illusie dat de spiraalvormige stapel boeken geen einde kent. Je vindt dit unieke kunstwerk in de bibliotheek van Praag.


5. De hangende man

Van ver lijkt het alsof iemand een wanhoopsdaad aan het plegen is, maar het is wel degelijk een beeld dat aan het dak van een huis hangt. Meer zelfs, je zou de man kunnen kennen, want het is niemand minder dan Sigmund Freud. Heel wat mensen hebben al gedacht dat het beeldje echt een persoon in nood is.

Het kunstwerk heeft intussen al een wereldreis gemaakt en tal van steden bezocht. Maar nu is het terug thuis en kan je het boven een historisch straatje in de stad terugvinden. Dus geen paniek als je de hangende man spot, er is niets aan de hand. Maar neem zeker effe een coole foto!


6. Strahovklooster

Het Strahovklooster bestaat al sinds 1140 en vooral de bibliotheek is een bezoek waard. Er is een theologische ruimte met 18.000 religieuze teksten. In de filosofische ruimte staan dan weer 42.000 oude filosofische boeken. Maar kijk niet alleen naar de boeken, want de hele ruimte is echt prachtig.


7. De druipstenen muur

Het paleis van Albrecht von Wallenstein was eeuwenlang een woonplaats voor verschillende generaties van zijn familie. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam het in handen van de overheid en nu zetelt de senaat van Tsjechië in het gebouw. Vooral de tuinen achter het paleis zijn echter interessant voor het publiek.

‘Grotto’ is het meest boeiende stukje van de tuin. Hier vind je ook een bijzondere en vreemde muur van druipstenen. Van ver lijkt het alsof het allemaal schedels zijn – je zou er in Praag zeker niet van schrikken. Met wat verbeelding zie je in de stenen overigens mensengezichten en dierenkoppen.


8. Het hoofd van Franz Kafka

Een van de bekendste inwoners van de stad was Franz Kafka. Als schrijver heeft hij een groot deel van zijn leven in twijfel en depressie geleefd. Als eerbetoon maakte kunstenaar David Cerny een groot hoofd dat reflecteert hoe het brein van Kafka moet hebben gewerkt. Het bestaat uit 42 verschillende stukjes die allemaal draaien, zodat zijn gezicht telkens slechts tijdelijk zichtbaar is.

Het mechanisme is vermoedelijk ook een verwijzing naar de astronomische klok van Praag, want ook dit beeld is volledig mechanisch.


9. Het dansende huis

Niet alleen in Barcelona vind je interessante architectuur, ook Praag heeft een heel bijzonder gebouw. In het centrum van de stad staat een zeven verdiepingen hoog gebouw dat de indruk geeft alsof het aan het dansen is met het gebouw ernaast. Het vorige gebouw op deze plek is tijdens de oorlogsjaren verwoest.

Het duurde vier jaar om de constructie te bouwen, en in die periode is Tsjechië van Slovakije afgescheiden. Toch zijn er ook bewoners die het maar niets vinden. Zij spreken niet over het dansende huis, maar wel het “dronken huis”.


10. De nucleaire bunker

Vijf verdiepingen onder de grond ligt een bunker die afstamt uit het tijdperk van de Sovjet-Unie. Vandaag kan je de bunker gewoon bezoeken, want hij doet dienst als museum waar je allerlei voorwerpen uit de Koude Oorlog en een collectie gasmaskers kunt gaan bekijken.

Het was niet de bedoeling dat mensen in deze bunker jarenlang zouden kunnen overleven. De constructie moest mensen beschermen tegen de eerste effecten van een nucleaire explosie. De bunker ligt in het Parukarka-park is te boeken via begeleide tochten door de stad.


11. Lennon Wall

Verstopt voor de toeristen die de straten van Praag overspoelen, is Lennon Wall de plaats waar kunstenaars al tientallen jaren hun frustraties uiten met graffiti die op The Beatles is geïnspireerd. Op elk stukje van de muur vind je het gezicht van John Lennon of verwijzingen naar teksten uit de muziek van The Beatles.

De eerste tekening werd na de moord op Lennon gemaakt. Sindsdien heeft de politie wel geprobeerd om graffitispuiters tegen te houden, maar dat hebben ze intussen opgegeven.


12. Gluur eens in een achterwerk

Heel wat bizarre kunst in Tsjechië, en dan moet het vreemdste nog komen. Een beetje afgelegen voor toeristische attracties, maar de Futura-galerie is makkelijk te bereiken. In de tuin van dit museum staan twee halve naakte lichamen die tegen de muur buigen. En euh … het is wel degelijk de bedoeling dat je met een ladder naar boven klimt om in het achterwerk van beide figuren binnen te gluren.

No worries, je zal enkel een televisiescherm zien waarop twee Tsjechische politici elkaar voederen. De beelden moeten dan ook een metafoor van de politiek in Tsjechië voorstellen.

Hoe dan ook ideaal voor een gekke foto. Je vrienden zullen niet begrijpen wat ze zien wanneer je deze foto op Instagram deelt. Met eindeloze data voor de meeste sociale media is Epic stories in de hele EU je ideale reisgenoot.


13. De arm van de dief

De Sint-Jakobuskerk in het centrum van Praag heeft een bijzondere ‘relikwie’. Als je goed kijkt, zal je aan de rechterkant een arm aan de muur zien hangen. Dat is een echte arm die 400 jaar geleden is gemummificeerd. Volgens de legende zou een dief geprobeerd hebben om de juwelen van een standbeeld van de Maagd Maria te stelen. Maar het beeld had hem door en greep zijn arm vast tot de bewoners van de parochie tussenbeide konden komen.

Zij konden hem echter niet bevrijden, zodat de arm moest worden geamputeerd. Van zodra de arm verwijderd was, liet het standbeeld hem los. Sindsdien hangt hij aan een vleeshaak in de kerk als herinnering en waarschuwing. En oh ja, in deze kerk zou ook nog een geest ronddwalen.


14. R2-D2

Fans van Star Wars moeten zeker op de foto met de R2-D2 van Praag. Dat is een ventilatieschacht die bij een bunker onder het Folimanka-park hoort. Anonieme kunstenaars hebben de bovenkant van de schacht geschilderd, zodat hij heel erg op het kleine robotje uit Star Wars lijkt.


15. De plassende mannen

We willen je tocht door Praag niet te obsceen maken, maar deze twee beelden zijn toch ook een foto waard. Proudy is een kunstwerk dat uit twee naar elkaar gerichte beelden bestaat. Beide mannen vormen echter een fontein, omdat ze aan het plassen zijn. Maar dat is nog niet alles, want deze Tsjechische ‘Mannekes Pis’ kunnen hun ‘materiaal’ ook bewegen.

Op die manier kunnen ze al plassend een boodschap spellen. Meestal is dat iets wat op voorhand geprogrammeerd is, maar je kan als bezoeker ook een bericht doorsturen. Als je dan toch iets intelligent wil kunnen zeggen over deze beelden, merk dan effe op dat de bodem waarop ze plassen, de vorm van de kaart van Tsjechië heeft.


16. De lift zonder deur die nooit stopt

Dit is de nachtmerrie voor iedereen die van een lift de kriebels krijgt. Het stadhuis van Praag heeft een lift zonder deuren, die nooit stilstaat. Deze zogenaamde paternosterlift kwam ooit in grote delen van Europa vaak voor, maar Praag is een van de weinige plaatsen waar je er nu nog eentje kunt gebruiken.

Het principe is simpel: de cabine van de lift beweegt in een looping van beneden naar boven en terug. Je stapt gewoon in wanneer de cabine langzaam voorbijkomt en stapt uit wanneer de lift langs jouw verdieping passeert. Sinds de jaren 70 maken ze deze liften niet meer om, euh, … veiligheidsredenen.


17. Trifot

Zin in nog een vreemd kunstwerk? We hebben er nog twee te gaan en Trifot is er eentje dat je de stuipen op het lijf zal jagen. Van dezelfde kunstenaar als het hoofd van Kafka is dit een constructie die langs alle kanten ogen lijkt te hebben. Die ogen doen denken aan camera’s die in onze maatschappij alles in de gaten houden.

De ogen bewegen en volgen voorbijgangers die zichzelf op één van de schermen rond het beeld kunnen zien. De kunstenaar is duidelijk geïnspireerd door George Orwell. Het beeld staat ten zuidwesten van het toeristische centrum.


18. Gulliver Airship

Het lijkt wel of er een zeppelin op het dak van het DOX Museum, in het noorden van Praag, staat. De constructie uit hout en metaal is een plaats waar liefhebbers van boeken samenkomen. Mensen komen er om een boek te lezen of over literatuur te praten. Het is er bijzonder helder, en toch zal de zon nooit in je ogen schijnen.


19. De buizenpost van Praag

Meer dan honderd jaar is er post via buizen, op basis van luchtdruk, in dit kantoor in Praag verzonden. Ooit hadden verschillende grote steden zo’n postsysteem, maar in Praag werkte het nog tot 2002, toen overstromingen het systeem jammer genoeg beschadigden. Al zijn er wel nog plannen om de buizenpost te herstellen en weer in gebruik te nemen. Jammer genoeg kan je er op dit moment dan ook nog niet binnen.

Toch is dit net niet de laatste buizenpost ter wereld. In de bibliotheek van New York gebruiken ze er nog eentje. En geef toe, dit is toch veel cooler dan een e-mail of een WhatsApp-berichtje?


20. London Booster

Nog een beeldje om mee af te sluiten, en deze creatie zou je eigenlijk in Londen verwachten. Het is een typische rode bus die spierbundels als armen heeft gekregen en push-ups doet. Het beeld is naar aanleiding van de Olympische Spelen in 2012 gemaakt en stond toen ook aan het Tsjechische dorp dat in de Britse hoofdstad was gebouwd. Nu heeft het een plekje ten zuiden van Praag gekregen.


Klaar om al deze bijzondere plaatsen in Praag te bezoeken? Deel je foto’s zeker met je vrienden, want met Epic Stories heb je eindeloze data voor de meeste sociale media, zoals Instagram en Facebook. En dat in de hele EU! Je krijgt ook nog 3 GB voor al de rest en 90 belminuten. Geniet van je vakantie!

Kies nu voor Epic stories!

Timo

De nieuwste technologische snufjes hebben geen geheimen voor me. Van augmented en virtual reality tot the Internet of Things: you name it. M’n leven, dat spice ik met goeie Indie (en andere) muziek.

Andere artikels van Timo