PS4 Pro of PS4 Slim: welk toestel moet jij kiezen?

Gepubliceerd op 29/09/2019 in Epic

PS4 Pro of PS4 Slim: welk toestel moet jij kiezen?

Het duurt nog wel effe voor de langverwachte PlayStation 5 uitkomt. Ben je in tussentijd van plan om een PS4 aan te schaffen? Goed idee, want de prestaties van deze console zijn nog steeds uitmuntend. Maar kies je dan voor een PS4 Pro of voor de iets goedkopere PS4 Slim? Met het ene oog op de toekomst van PlayStation en het andere op wat je in 2019 toch van een gameconsole mag verwachten, geven we je hieronder ons advies.

Om je te helpen, overlopen we effe alles wat voor een game belangrijk is bij het kiezen van een spelconsole. De PS4 Pro of de PS4 Slim? The battle is on!

1. Graphics

Met de aankondiging van de PS5 staan we ook opnieuw voor een nieuwe generatie games. Toen de PS4 destijds werd uitgebracht, was het verschil in beeldresolutie hemelsbreed. Ook nu verwachten we dat de graphics een serieuze sprong voorwaarts zullen maken. Toch is de PS4 Pro juist uitgebracht om die gigantische kloof tussen oude en nieuwe games enigszins op te vangen. Deze console ondersteunt immers nu al volwaardige 4K-kwaliteit. De PS4 Slim blijft steken in het klassieke full hd-formaat. Zeker als je een 4K ultra-hdtelevisie hebt, zien de graphics er met de Pro-versie een pak mooier uit.

De PS4 Pro is dus de beste blik in de toekomst waarover we op dit moment beschikken. Producenten van games zijn ook verplicht om hun games voor deze console te optimaliseren. Zelfs heel wat oudere games hebben intussen een patch gekregen, zodat ze er mooier uitzien op de PS4 Pro. Maar ook zonder die patch verbetert de PS4 Pro de kwaliteit dankzij de zogenaamde Boost Mode. Ook goed om weten: je hoeft geen specifieke games voor je PS4 Pro te kopen. Alle games zijn compatibel met zowel de PS4 Slim als de PS4 Pro.


2. Rekenkracht

Dat de PS4 Pro wel raad weet met een hogere 4K-beeldkwaliteit, heeft een en ander te maken met de grafische processor die onder de motorkap van het toestel zit. In vergelijking met de originele 1,84 TFLOP in de PS4 Slim, heeft de PS4 Pro de 4,2 TFLOP. Dit zorgt in de praktijk dus voor dubbel zoveel rekenkracht ten opzichte van de PS4 Slim.

En dat uit zich niet alleen in de betere beeldkwaliteit. Afhankelijk van de game die je speelt, wordt de framerate geboost. In mensentaal: het beeld wordt nog wat vloeiender. Geen enkele andere gameconsole zal de rekenkracht van de PS4 Pro nog evenaren voor we de PS5 verwelkomen.


3. Performance & Resolution Mode

Elke game is anders. En dat betekent dat je de ene keer vooral wil genieten van beelden vol prachtige details (denk maar aan Red Redemption 2), terwijl bij games zoals FIFA 20 vooral vloeiende beelden belangrijk zijn. Ook daaraan is bij het ontwerpen van de PS4 Pro gedacht. Terwijl de PS4 Slim vooral zelf bepaalt waar het de grafische power het meest op inzet, heb je bij de PlayStation 4 Pro de touwtjes zelf in handen.

Je hebt nu namelijk de keuze tussen de Performance Mode en de Resolution Mode. Bij het eerste ga je voluit voor hogere frames per seconde, terwijl in de tweede mode vooral de 4K-kwaliteit belangrijk is.


4. Aansluitingen

Achteraan zijn de voorziene aansluitingen bijna identiek. Bijna, want er zijn toch twee handige extra’s aan de PS4 Pro voorzien. Zo heeft deze console een derde usb-poort aan boord. En dat is met name handig als je van plan bent om ook PlayStation VR te gebruiken. Daarvoor heb je namelijk ook een usb-poort nodig, wanneer je de virtual reality-bril gebruikt.

Daarnaast heeft de PS4 Pro ook een optische audio-uitgang. Iets wat ook al in de originele PS4 zat, maar niet werd meegenomen voor de PS4 Slim. Op zich is een HDMI-aansluiting voor geluid altijd aan te raden, maar zo heb je een extra mogelijkheid om je PlayStation aan te sluiten op oudere home cinema-systemen, die nog niet over deze mogelijkheid beschikken.


5. De looks

Eerlijk is eerlijk: de PS4 Pro is een tikkeltje groter. Maar het verschil is minimaal, en zeg nu zelf: 2 centimeter erbij in breedte, diepte en hoogte zal je niet meteen merken. In totaliteit uit dit grotere formaat zich in een extra derde laag, terwijl de PS4 Slim slechts uit twee lagen bestaat. Voor de rest zien de twee toestellen er dus zo goed als identiek uit.


6. En euh … Wat kost een PS4 Pro eigenlijk?

Tot nu toe stond tegenover de verschillen in prestaties ook een verschil in prijs. Dat is uiteraard nog altijd het geval, maar aangezien de PS5 officieel in de startblokken staat – ook al moeten we daar nog een tijdje op wachten – wordt het wel veel interessanter om een PS4 Pro aan te schaffen.

De PS5 zal zeker niet goedkoop zijn, dus zal je bij de release misschien nog effe willen wachten voor je hem aankoopt. Dan wil je natuurlijk terugvallen op een uitstekend alternatief. Met de PS4 Slim zal je de verschillen ongetwijfeld snel merken, maar de Pro-versie heeft het potentieel om z’n voet nog wel een tijdje naast de PS5 te zetten. Niet vergeten dat ook de ontwikkelaars van games zich zullen moeten aanpassen aan de nieuwe console. Op langere termijn is de PS4 Pro dus gewoon veel interessanter als aankoop dan de PS4 Slim.


Wil je graag alles uit je nieuwe PS4 Pro halen? Met Epic combo full TV experience zit heb je vanaf nu alles in huis. Een supersnelle internetverbinding thuis om vlotjes online te gamen. Plus tv op al je schermen, inclusief de Proximus Pickx-app. En leuk meegenomen voor een gamer zoals jij: een abonnement op Shadow, ofwel high-performance gamen in de cloud.

Ja, ik wil nu Epic combo full TV experience!

En da’s niet alles … Stream eindeloos video’s van onder andere Netflix en YouTube. Of doe hetzelfde met muziek via bijvoorbeeld Spotify, Apple Music of Deezer. En je vrienden check je eindeloos op Facebook, Instagram en vele andere apps.

Brian

Naast randomly het internet afschuimen naar coole topics, ga ik ook vastberaden op zoek naar de allernieuwste games en trends van het moment. Natuurlijk deel ik deze dan ook graag met jou 😉

Andere artikels van Brian