Wat is Pinterest en hoe werkt het eigenlijk precies?

Gepubliceerd op 29/03/2019 in Apps

Wat is Pinterest en hoe werkt het eigenlijk precies?

Vrienden en familie hebben je vast ook al wel aangepord om een account op Pinterest te nemen. Waarbij je misschien spontaan de handen in de lucht stak, met de vraag: “Wat kun je ermee?”. Wel, Pinterest is dé plek bij uitstek om ideetjes op te doen en te verzamelen. Dat kan daarbij gaan van decoratie van je stekje, tot leuke recepten en kledingtips. Je kan het eigenlijk niet zo gek bedenken, of iemand heeft er een zogenaamd bord rond gemaakt.

Maar hoe gebruik je Pinterest nu eigenlijk? Wel, wij zetten het voor je op een rijtje. Als een echte ‘Start to’, zeg maar.

Waarom is Pinterest zo plezant?

De kern van de app is inspiratie. Je kan daarin zo specifiek gaan als je zelf wil. Zoek je bijvoorbeeld gerechten binnen een bepaalde keuken, om je vrienden mee te verrassen? Wil je een themafeestje houden en zoek je tips om je living op te smukken? Of heb je zin om van kapsel te veranderen, maar nog op zoek bent naar een foto om de kapper te laten zien? Geen enkel probleem! Typ je zoekterm bovenaan het scherm in, en Pinterest geeft je steeds weer bakken vol ideeën.

Maar er is meer. In tegenstelling tot wat rondzoeken op Google en co, kan je je vondsten als het ware verzamelen en vervolgens delen met de wereld. Daarvoor zijn er de zogenaamde borden, waarop je interessante ideeën kan vastpinnen. Maak bijvoorbeeld een apart bord met receptjes, eentje met reistips en eentje met decoratievondsten.

Daarnaast is Pinterest meer dan foto’s scrollen en vastpinnen alleen. Je vindt er net zo goed checklist en tutorials: om zelf een leuk meubeltje in elkaar te knutselen, ecologisch verantwoord te leven of nieuwe yoga-oefeningen te doen.

En heb je eigen creaties die je aan de buitenwereld wil tonen? Leuke juweeltjes of patisserie die je als hobby maakt? Manicuren die je bij vriendinnen doet of miniatuurmodellen die je tijdens het weekend in elkaar bokst? Dan kan je zelf foto’s toevoegen, die met de juiste hashtags erbij vast en zeker door andere fans worden opgemerkt en op hun borden geplaatst.

Creativiteit is dus net zo goed de basis van Pinterest. En dan is de volgende vraag: hoe gebruik je het?

Hoe werkt Pinterest?

Je kan afbeeldingen en andere zaken op twee manieren op een bord vastpinnen:

  • Om te beginnen kan je natuurlijk in de app zelf makkelijk een foto vastpinnen. Ben je door een overzicht aan het scrollen en zie je iets leuks? Hou de foto ingedrukt en kies voor de punaise. Pinterest stelt je meteen een perfect bord voor. Ben je de foto in detail aan het bekijken? Dan is er ook nog eens de grote rode knop ‘Bewaren’, rechtsboven.

  • Daarnaast kan je echter ook zelf foto’s toevoegen, vanop eender welke site. Heb je op een interieurwebsite iets prachtig gezien? Geen probleem om ook dat aan je bord toe te voegen. Installeer een plug-in voor je webbrowser (bijvoorbeeld Chrome). Nadien heb je een handige bewaarknop, rechts naast de adresbalk.

En hoe krijg je meer volgers op Pinterest?

Als je zelf foto’s toevoegt aan het platform, wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen deze zien. Volgers verzamelen is in dat geval erg belangrijk. Maar hoe doe je dat?

  • Zorg er om te beginnen voor dat je bijdrages mooi én opvallend zijn. Ze moeten anderen op ideeën brengen en inspireren. Let er ook op dat er een logica in je bord zit. Een mengelmoes van stijlen zal bijvoorbeeld minder snel gevolgd worden dan een gerichte collectie afbeeldingen, die een logisch geheel vormen.
  • Deel ook zeker je gepinde afbeeldingen met andere sociale media, zoals Instagram. En zorg voor regelmatige updates, zodat het voor mensen zinvol is om je te gaan volgen.
  • Heb je een blog over je hobby? Zet dan zeker ook een speciale bewaarknop voor Pinterest bij elke afbeelding.

Ben je klaar om Pinterest te ontdekken? Met Mobilus moet je je alvast geen zorgen maken over de hoeveelheid mobiele data. Want je kan Pinterest kiezen als favoriete app in je gsm-abonnement. Of heb je liever onbeperkt surfvolume voor Instagram of Facebook? Dat kan ook!

Kies nu het gsm-abonnement naar je goesting

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën