Getest: De Samsung Galaxy S9

Gepubliceerd op 25/02/2018 in Bits & Bytes

Getest: De Samsung Galaxy S9

Zoals elk jaar werden we de afgelopen maanden weer overladen met geruchten over de nieuwe Samsung Galaxy S9. De uitnodiging voor de onthulling op het Mobile World Congress in Barcelona deed ons alvast vermoeden dat met name de camera weer mooie stappen vooruit zou zetten.

Maar is dat ook echt zo? En welke andere nieuwigheden zitten er nog onder de motorkap van de nieuwste Samsung? Voor iedereen die nog niet beslist heeft om voor de nieuwe Galaxy S9 te gaan: wij zochten het voor jou uit.

Samsung Galaxy S9

“Een ongezien goede camera voor een smartphone. En hij ziet er nog goed uit ook.”

9.5/10

Pluspunten:
  • Groot scherm
  • Zeer goede camera, ook bij weinig licht
  • Lange batterijduur
  • Irisscanner en gezichtsherkenning
Minpunten:
  • Niets noemenswaardig
De resultaten in detail: de Galaxy S8, nog verder verfijnd
Camera ...

Zonder twijfel is dit dé eyecatcher van de nieuwe Galaxy S9. Want de kiekjesschieter van deze smartphone komt met een flexibele lensopening, die kan switchen tussen f/2.4 en f/1.5. In mensentaal betekent dit dat de S9 zich makkelijk kan aanpassen aan de hoeveelheid licht in je omgeving. De S9+ krijgt er trouwens nog een tweede camera achteraan bij, die gebruikt kan worden als telefotolens.

En ook vooraan blinkt de camera absoluut uit. Akkoord, ze is hetzelfde als bij de S8. Maar de camera is nog altijd zowat de beste selfiemaker op de markt, met een breed diafragma van f/1.7. Iets wat met name zorgt voor goede foto’s op plaatsen met weinig licht, zoals feestjes.

Nieuw verder is de superslowmotion-functie, waarbij de Galaxy S9 video’s kan maken tot liefst 960 frames per seconde, in hd. Daarmee kun je maximaal 0,2 seconden vertragen en bestuderen in een filmpje van 6 seconden. Denk maar aan een achterwaartse salto van je beste maat, of een ballon die uit elkaar spat. Handig daarbij: de Galaxy S9 komt dankzij een sensor pas in actie wanneer er ook echt beweging is. Je bent dus nooit nét te vroeg of te laat.

Deze nieuwe feature wordt mogelijk gemaakt door een speciaal DRAM-geheugen in de camerasensor. Dat wordt trouwens ook gebruikt als jij een gewone foto maakt. Op de achtergrond worden dan namelijk meerdere beelden tegelijk vastgelegd en de beste finaal gekozen.

Scherm ...

Het grote wow-effect van de Galaxy S8 was zonder twijfel het riante, gebogen scherm van liefst 5,8 inch. Never change a winning team, denkt Samsung hier terecht. En dus heeft ook de nieuwe Galaxy S9 dit kwalitatieve Super AMOLED touchscreen met Quad HD+ aan boord. De zogenaamde bezels of zwarte ruimte boven- en onderaan het touchscreen lijkt ons ietsje kleiner geworden, dat wel.

Concreet merken we vooral dat films, series en clips kijken een absolute zaligheid is op de Samsung Galaxy S9. En al helemaal als je het vergelijkt met andere smartphones. Volgens ons zorgt niet alleen het gebogen scherm hiervoor, maar ook de beeldverhouding van 18,5 op 9. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je bij YouTube-filmpjes maar weinig zwarte balken meer voor de kiezen krijgt.

Design ...

Gezien de grote make-over bij de Galaxy S8, vielen we niet van onze stoelen toen we merkten dat de nieuwe Samsung uiterlijk slechts minimale veranderingen kreeg. Ook de S9 ligt prima in de hand, volgens ons met name door zijn smalle design. En dankzij de materialen die Samsung gebruikte, voelt alles ook stevig en kwalitatief aan.

Enkel achteraan verraadt de nieuwe plek van de vingerafdrukscanner dat je de Samsung Galaxy S9 in handen hebt. Ook de Koreanen zijn er dus nog niet in geslaagd om deze scanner in het touchscreen te verwerken. Nu, op zich lijkt ons dat ook geen ramp. We zijn blij om te zien dat Samsung geluisterd heeft naar de klachten van de gebruikers en de scanner bij de S9 onder de camera plaatste. Een verbetering, al lijkt ons hiermee het probleem van de vuile vingers op de cameralens nog niet helemaal van de baan. De toekomst zal het uitwijzen.

Ook leuk om weten: de Galaxy S9 is ook beschikbaar in een nieuwe, paarse kleur. Daarbij moet gezegd zijn dat deze tint bij ons alvast niet te schreeuwerig of vrouwelijk overkomt.

Andere nieuwe features ...

Naast de gepimpte camera, heeft Samsung ook onder de motorkap flink liggen sleutelen aan de Galaxy S9. Was zijn voorganger daarbij al heerlijk snel, dan doet deze nieuwe smartphone het zo mogelijk nog beter. De 64-bits octa-coreprocessor is bijvoorbeeld weer wat sneller geworden en is nu opgebouwd uit twee quad-core-kernen van 2,7 en 1,7 GHz. Daarbij zou het geheel toch iets zuiniger worden, waardoor je nog iets langer met de grote accu van 3.000 mAh kan werken. Onze eerste intensieve tests lijken te bevestigen dat je er inderdaad vlot de dag mee zult doorkomen. Zelfs als je een serieuze multitasker bent.

Verder komt Samsung op de S9 met speciale AR Emoji, die je kunt versturen naar vrienden en familie. Anders dan bij de iPhone maakt de Galaxy S9 daarbij een soort van avatar van jouw gezicht. In mensentaal: je ziet een 3D-versie van jouw gezicht, die ook jouw bewegingen imiteert.

Leuk verder is dat je bij elke Galaxy S9 kwalitatieve oortjes van topmerk AKG krijgt. Ook de nieuwe stereo-luidsprekers in de smartphone zelf zijn door deze fabrikant gefinetuned. Daarbij werd nu surround sound en Dolby Atmos toegevoegd. Ons viel bij de eerste tests vooral op dat de luidsprekers nog krachtiger zijn en hoge en lage tonen nog beter weergeven.

Kortom …

Met de nieuwe Samsung Galaxy S9 gaat de Koreaanse fabrikant verder op zijn innovatieve weg. Zoals verwacht gaat het aan de buitenkant enkel om wat finetuning, aangezien de Galaxy S8 ontzettend vernieuwend was qua looks.

Dat betekent echter niet dat de S9 alleen maar z’n opgesmukte voorganger is, met een nieuw etiket op. De nieuwste smartphone van Samsung heel wel degelijk flink verbeterde features onder de motorkap zitten. Vooral de camera mét super-slowmotion en variabel diafragma viel ons daarbij op.

Over de prijs valt natuurlijk flink te discussiëren. Maar we moeten eerlijk zijn: ze is helemaal in lijn met de andere topsmartphones, die momenteel in de winkels liggen. En als je het ervoor overhebt, kunnen we je alvast geruststellen. Je koopt vast en zeker geen kat in een zak, met deze Samsung Galaxy S9.

Heb je goesting in iets meer? Dan kun je ook altijd overwegen om voor de Samsung Galaxy S9+ te gaan. Voor 100 euro extra krijg je dan een nog groter scherm, een dubbele camera achteraan, een nog sterkere batterij en 2 GB extra werkgeheugen.

Helemaal verkocht? Bestel dan nu jouw Samsung Galaxy S9 of S9+, als los toestel of met een abonnement.

Ja, ik wil een Galaxy S9!

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Categorieën

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Reageer

{{ totalResults ? (((totalResults == 0) || (totalResults == 1)) ? "reactie" : "reacties") : ("reactie") }}


Avatar