×
×

Phishing? Fishing? Something

Gepubliceerd op 06/04/2016 in Gouden tips van…

Phishing? Fishing? Something

Vissen naar info die jij alleen kent? Laat die afzenders achter het net vissen!

Ik heb, net zoals de meesten onder ons, meer dan 1 mailbox. Een account voor het werk en dan nog twee privémailboxen, eentje van Skynet, eentje van Gmail. Op die privémailbox komt heel wat binnen en vaak zijn dat mails die ik niet wil ontvangen en vooral niet wil zien.

Gelukkig heb ik een goede spamfilter. Maar soms komen er toch mails binnen waar ik op z’n minst verwonderd over ben. Ze vallen niet onder de noemer ‘spam’.

Mails van mijn bank, mijn energieleverancier, kortom bedrijven waar ik klant van ben of was, ... tenminste dat zou ik moeten denken.  Die mails zien er keiprofessioneel uit dus zal het wel echt zijn zeker? En ze vragen mijn bankgegevens of mijn login voor een applicatie, met de beste bedoelingen zeker?

Nee dus! Het is juist dat type mails waar je extra voor moet opletten. Die soort mails vallen onder de noemer phishing. Lijkt op fishing en eigenlijk probeert men net hetzelfde te doen nl. vissen.

Vissen naar vertrouwelijke informatie zoals wachtwoorden, pincodes, creditcardnummers, …

En om het plaatje helemaal af te maken, zijn er soms bijlagen bij met allerhande malware die je beslist niet mag openen.

Wat kan je doen als je zo’n mail ontvangt? Vooral niet antwoorden of gegevens invullen. Je kan ook aangifte doen bij de politie.

Kan je voorkomen dat je dergelijke mails ontvangt? Eigenlijk niet.

Dus denk eraan: phishing is vissen naar info die jij alleen kent. Laat die afzenders dus achter het net vissen. Een gewaarschuwd man is er twee waard, een gewaarschuwde vrouw minstens vier!

Erik

Digital en content marketer, tuinieren is mijn passie net als eten. Na het sporten wat series of films bingen, da’s mijn ding.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: