Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Tips om veilig online te bankieren

Gepubliceerd op 29/05/2015 in Bits & Bytes

Tips om veilig online te bankieren

Bij jongeren is online bankieren nagenoeg volledig ingeburgerd, bij oudere personen ligt het echter nog net iets gevoeliger. Wie echter een beetje op zijn hoede blijft, kan niets verkeerd doen. Enkele tips...

Up to date

Houd je computer, smartphone of tablet in eerste instantie up-to-date. Installeer updates voor anti-virusprogramma's, besturingssystemen en browsers zo snel mogelijk. Schakel desgewenst de functie voor automatische updates in.

Code

Schrijf je wachtwoorden en codes nergens op. Heel wat mensen hangen nog altijd een briefje naast de computer, noteren de code op hun kaartlezer of stoppen een geheugensteuntje in hun portefeuille. Niet doen! Kies sterke wachtwoorden die niet voor de hand liggen en wijzig je wachtwoorden en pincodes op regelmatige basis.

Phishing

Je hebt ongetwijfeld al vervalste e-mails van één of andere financiële instelling ontvangen. Meestal vragen de afzenders – al dan niet in gebrekkig taalgebruik – om je persoonlijke gegevens te updaten. Trap niet in deze val. Geen enkele grootbank vraagt je dit per e-mail. En ook niet via telefoon! Kwaadwilligen proberen via zogenoemde phishing mails naar codes en andere persoonlijke data te hengelen.

Openbaar netwerk?

Thuis maak je wellicht gebruikt van een wifi-netwerk dat goed beveiligd is. De kans op fraude is dan al behoorlijk klein. We raden je echter af om via openbare netwerken – bijvoorbeeld op openbare plaatsen zoals de bibliotheek of in het ziekenhuis – te bankieren. Schakel bij voorkeur over naar 3G of 4G en maak gebruik van de app van je bank.

Iets verdachts?

Merk je tijdens het online bankieren iets verdachts op? Ziet dat ene venster er plots anders uit of moet je je code doorgeven op een vreemd moment? Sluit de browser dan af en neem contact op met je bankkantoor. Het kan gaan om een onschuldige update, maar er kan eveneens kwaad opzet in het spel zijn.

Dieter

Dieter, chief editor.

Andere artikels van Dieter

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: