Muziek streamen: het verschil tussen gratis en betalend

Gepubliceerd op 06/12/2018 in Epic

Muziek streamen: het verschil tussen gratis en betalend

Waar is de tijd dat we onze ganse muziekcollectie als mp3’tjes op de harde schijf van de laptop, smartphone of iPod hadden staan? Of een rek vol cd’s, remember? Tegenwoordig is dat allemaal niet meer nodig, dankzij de komst van Spotify, Apple Music en andere aanbieders van online music streaming. Maar is het daarbij de moeite om ook effectief maandelijks centen neer te tellen? Of kun je net zo goed met een gratis versie dikke fun hebben? Wij zochten het uit:

 1. Spotify

  Typerend is dat Spotify de meest uitgebreide gratis versie van alle muziekdiensten uit ons lijstje heeft. Spotify Free is geen proefabonnement en blijft dus oneindig bruikbaar. De belangrijkste zaken die je zomaar krijgt:

  • Maak eigen playlists met je favoriete schijven of luister naar een van de 15 playlists die Spotify voor je samenstelt, zoals de bekende Daily Mix en Release Radar.
  • Je kunt tegenwoordig onbeperkt nummers skippen en songs selecteren om af te spelen. Vroeger kon je dit slechts beperkt, maar die tijd is gelukkig voorbij.
  • Verder is er een handige databesparende modus, voor wanneer je mobiele databundel bijna is opgebruikt. Maar daar heb je met je eindeloze data voor Spotify in je Epic beats natuurlijk geen last van.
  • Spotify moet natuurlijk nog wel geld aan je verdienen. Dus de nodige advertenties tussen de songs, die moet je er wel bijnemen.

  Naast deze gratis versie is er ook een betalende versie: Spotify Premium. Na dertig dagen gratis uitproberen kost dit je 9,99 euro per maand. Voor studenten kost dit slechts 4,99 euro per maand, na 0,99 euro voor de eerste drie maanden. Er is ook een Family-versie, waarbij je voor 14,99 euro per maand 6 accounts krijgt. De belangrijkste redenen waarom betalen voor Spotify de moeite waard is:

  • Je wordt niet geambeteerd met reclame tijdens het muziek luisteren.
  • Je kan playlists downloaden, zodat je ze onderweg ook zonder internetverbinding kan beluisteren. Handig dus als je in vliegtuigmodus zit of effe wat minder gsm-bereik hebt, zoals op de trein.


 2. Deezer

  In Amerika is deze streaming muziekdienst al razend populair. En bij ons is Deezer volop zieltjes aan het winnen. Zeker omdat zij sinds 2017 ook een gratis versie hebben. Maar die is helaas wat beperkter dan die van Spotify. Met Deezer Free heb je ook toegang tot de complete catalogus van 53 miljoen songs. En er is meer:

  • Maak je eigen bibliotheek met nummers en albums, die je na aan het hart liggen.
  • De aparte Experience Flow heeft een mix van je favorieten met aanbevelingen, samen met tal van andere voor jou samengestelde playlists en podcasts.
  • Er zijn echter ook beperkingen. Je kunt maar zes keer per uur een nummer overslaan. En beluisteren op je smartphone kan enkel in de Shuffle Mode.
  • Verder krijg je ook de nodige reclame te horen, tussen de muziek door.

  Gelukkig kun je die beperkingen en reclame omzeilen door voor een betalende versie te gaan. Daarbij heb je bij Deezer meer keuze dan bij de andere muziekdiensten. Deezer Premium haal je voor 9,99 euro per maand in huis. En ook hier is er een variant met in een klap 6 profielen: Deezer Family, voor 14,99 euro per maand. Bij beide betaalversies krijg je ook een wat hogere audiokwaliteit en de mogelijkheid om muziek offline te beluisteren.
  Maar Deezer heeft nog meer in huis. Je kunt met Deezer HiFi namelijk muziek streamen zonder kwaliteitsverlies en in FLAC-kwaliteit van 1.411 kbps. Die upgrade kost je in totaal 19,99 euro per maand, ten opzichte van Deezer Free.


 3. Apple Music

  In tegenstelling tot Spotify en Deezer, heeft Apple Music geen gratis versie. Daartegenover staat dan weer wel dat je hun muziekdienst liefst 3 maanden lang gratis kunt uitproberen. Nadien kost een individuele versie je 9,99 euro per maand. En net zoals bij Spotify kun je ook kiezen voor een studentenversie van 4,99 euro per maand of een gezinsabonnement voor 6 personen van 14,99 euro per maand.

  Alle betalende versies van Apple Music hebben dezelfde mogelijkheden. Dat betekent dus:

  • Ook offline beluisteren van je gedownloade muziek.
  • Alles streamen zonder reclame tussendoor.
  • Muziek ontdekken, dankzij wekelijkse mixen die zijn gebaseerd op jouw favoriete songs of die van je vrienden.


 4. Google Play Music

  Ook deze muziekdienst heeft een gratis versie in huis. Helaas is die niet te vergelijken met wat Spotify en Deezer aanbieden. Bij Google kun je namelijk niet zoeken in de streamingcatalogus, zonder een betalend abonnement. In plaats daarvan heb je plaats in de cloud, om tot 100.000 songs uit je eigen muziekverzameling te uploaden. Die bibliotheek kun je dan op al je toestellen streamen, zonder dat de nummers ook effectief op je smartphone, tablet en co staan.

  De betaalversie kun je wel gratis uitproberen en dat 30 dagen lang. Nadien kun je beslissen om al dan niet voor een abonnement van 9,99 euro per maand te gaan. En ook Google Play Music heeft een gezinsformule voor 6 mensen die op hetzelfde adres wonen. Dat kost je 14,99 euro per maand. Telkens krijg je:

  • Toegang tot de streamingcatalogus van 40 miljoen songs, plus onbeperkte radio.
  • Geen reclame en onbeperkt nummers overslaan.


 5. SoundCloud

  Naast de vorige manieren om muziek te streamen is deze aanbieder een beetje de vreemde eend in de bijt. Maar wel eentje waar je bij uitstek aanstormend talent kunt spotten, naast de grote namen. De reclame tussendoor, die moet je er wel bijnemen. En daar kun je zelfs niet onderuit, want de betaalversies SoundCloud Go en Go+ zijn as we speak nog niet beschikbaar in België. Jammer, want ze hebben ook grotere hoeveelheden nummers én de mogelijkheid om offline songs te beluisteren.


Wil je constant muziek streamen, waar je ook uithangt? En zonder stressen eindeloos veel nieuwe muziek ontdekken? Allright, want met Epic beats heb je oneindig veel mobiele data in de hele EU, voor alle grootste music streaming apps uit dit artikel. Yep, van Spotify en Apple Music tot Deezer. Plus non-stop sharen van al je memorabele momenten, via alle grote social media apps.

Bestel nu jouw Epic beats

By the way: Epic beats is er nu tijdelijk 6 maanden lang voor de prijs van Epic stories. Voor iedereen!

* Laatste aanpassing van dit artikel: oktober 2018.

Timo

De nieuwste technologische snufjes hebben geen geheimen voor me. Van augmented en virtual reality tot the Internet of Things: you name it. M’n leven, dat spice ik met goeie Indie (en andere) muziek.

Andere artikels van Timo