Wie moet je allemaal verwittigen bij een verhuis?

Gepubliceerd op 14/05/2019 in Gouden tips van…

Bij het veranderen van adres komt een pak administratieve rompslomp kijken. Helaas, maar het is niet anders. Daarbij is het al snel gebeurd dat je iets of iemand over het hoofd ziet. En wie verwittig je als eerste bij een verhuis, op welk moment? Wij zetten het allemaal op een rijtje, zodat je hierover alvast niet meer hoeft te stressen.

Wie moet je allemaal verwittigen bij een verhuis?

1. Je gemeente

Ga binnen de acht werkdagen na de verhuis langs bij de dienst bevolking van je nieuwe woonplaats. Of stuur een mailtje, waarin je je naam en rijksregisternummer zeker vermeldt. Je nieuwe gemeente brengt dan je oude gemeente op de hoogte. Vergeet ook zeker het inschrijvingsdocument van je auto niet. Want hierop moet je adres worden aangepast. En vraag een eventuele parkeerkaart aan.

In de meeste gevallen worden tegelijk ook verschillende officiële instanties over de verhuis geïnformeerd, zoals het ziekenfonds en het kinderbijslagfonds. Hou dit echter goed in het oog, want één en ander loopt al eens fout.

2. De mensen van bpost

Zeker tijdens de eerste maanden na je verhuis, zal je merken dat er hier en daar nog steeds mensen zijn die je nieuwe adres niet kennen. De meest handige oplossing is om de post rechtstreeks te laten doorsturen. Op die manier val je er de nieuwe bewoner niet mee lastig. Deze dient van bpost heet DoMyMove.


3. Je werkgever

Misschien had je hier nog niet eens bij stilgestaan. Maar je moet dus zelf je baas verwittigen als je verhuist. Hij of zij heeft namelijk je adres nodig. Niet alleen voor het opsturen van brieven, maar ook voor het berekenen van je kosten voor woon-werkverkeer en het regelen van een treinabonnement.

Ben je werkzoekende? Dan moet je de VDAB zeker een mailtje sturen, waarbij je je nieuwe adres doorgeeft.


4. De aanbieders van water, elektriciteit en gas

Laat zo’n twee weken voor de verhuis iets weten. Op die manier wordt alles zeker op tijd in orde gebracht. Vul samen met de nieuwe bewoners van je huidige woonst (en de oude, op de plek waar je nadien gaat wonen) een energieovernamedocument in. En stuur dit mee op per post of e-mail. Hierop worden ook de meterstanden duidelijk genoteerd.


5. Je telecom-operator

Breng ons (of je andere aanbieder van internet, vaste telefoon en/of tv) zo’n drie tot vier weken voor de verhuis op de hoogte. Bij Proximus vraagt een overdracht letterlijk een paar klikken, maar we plannen tegelijk ook een technicus in om op je nieuwe adres alles te installeren.

Voor je gsm-abonnement is het zelfs nog eenvoudiger. Daar moet je gewoon even online de adreswijziging doorgeven, vlak voor de verhuis zelf.

Wil je nog wat meer info? Check dan zeker even onze speciale verhuispagina.


6. Je bank en verzekeraar

Ga langs bij het dichtstbijzijnde kantoor van je bank, om alle administratieve aanpassingen te laten doen en je identiteitskaart eventueel opnieuw te laten inlezen. Op die manier is alles meteen geregeld en komt alles via het juiste adres tot bij jou. Bijvoorbeeld wanneer je bankaart moet worden vervangen.

Vergeet zeker niet om bij je verzekeraar een juiste polis af te sluiten voor je nieuwe woning, maar ook om het adres van je huidige verzekeringen aan te passen. Wist je trouwens dat de gemeente waar je woont mee de prijs van je autoverzekering bepaalt?


7. Je huisarts

Verhuis je naar een andere regio in Vlaanderen? Dan moet je huisarts het medisch dossier altijd doorsturen naar je nieuwe arts. Laat hem of haar dan ook op tijd iets weten. Hetzelfde is trouwens ook nuttig als je bij specialisten in behandeling bent, zoals een fysiotherapeut, dermatoloog of gynaecoloog.


8. Denk aan je huisdieren

Heeft je kat of hond een microchip? Denk er dan ook even aan om de adreswijziging in de centrale database voor geïdentificeerde dieren te laten doorvoeren. Een kleine moeite, die je heel wat ellende bespaart als het later toch nuttig zou blijken.


9. En vergeet je abonnementen niet!

Het is natuurlijk net zo fijn dat je krant in de juiste bus valt. Of dat de bezorger van je maaltijdbox voor de juiste deur staat. Stuur dus zeker naar al deze bedrijven ook even een mailtje, via de supportdienst. Of bekijk even op de website hoe je een adreswijziging doorgeeft.

Ziezo: met deze lijst heb je alles in handen om dat noodzakelijke kwaad snel achter de rug te hebben.

Wil je meer info over het regelen van de verhuis van je internet, vaste lijn en tv? Ontdek op onze speciale pagina hoe alles in enkele kliks geregeld is.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik