Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Zijn mobiele toestellen gevoeliger voor internetbedreigingen dan (vaste) pc's?

Gepubliceerd op 13/04/2015 in Bits & Bytes

Zijn mobiele toestellen gevoeliger voor internetbedreigingen dan (vaste) pc's?

Op een pas gekochte pc of laptop laten we eerst een oerdegelijk antivirusprogramma los, als die er al niet standaard op geïnstalleerd stond. Want zo hoort het, toch? En hoe zit het met je smartphone?

Raar genoeg 'vertrouwen' we onze smartphone sneller en dat terwijl hij net zo gevoelig is voor schadelijke software als elke andere pc. We zijn altijd en overal bereikbaar en precies dat maakt ons kwetsbaarder. Een pc of laptop schakel je uit tijdens verplaatsingen, waardoor de kans om aangetast te worden haast nihil is. In het beste geval staat een pc acht tot tien uur per dag aan. Het merendeel van de smartphones wordt 24 uur op 24 blootgesteld aan allerlei gevaren. Kortom: je smartphone af en toe uitschakelen, kan heus geen kwaad.

Beveiligen

Een smartphone geeft je een waaier aan mogelijkheden: van surfen, mailen, bankieren en bellen tot gamen en sociale media onderhouden. Wat niets dan voordelen biedt, tot jij je geliefde apparaat verliest. Plots word je hele leven te grabbel gegooid. Wist je dat minder dan de helft van alle smartphonegebruikers effectief paswoorden of PIN's gebruikt om persoonlijke data te beschermen?

Antivirus

Antivirusprogramma's op een laptop zijn haast de gewoonste zaak van de wereld geworden: 91 % van alle laptops is voldoende beveiligd om de meeste aanvallen probleemloos het hoofd te bieden. Daar kunnen smartphonegebruikers nog veel van leren: minder dan één derde van hen kiest er bewust voor om antivirusapps te downloaden.

Malware

Duizenden apps zijn gebaseerd op een open platform. Kort geschetst: app-ontwikkelaars maken gebruik van een publiek beschikbaar raamwerk om van daaruit zelf aanpassingen aan te brengen aan een bestaande app of een volledig nieuwe app uit te werken. De kans dat open platform-apps besmet zijn met malware is dus groot. Iets waar 'klassieke' softwareprogramma's zelden last van hebben.

Veilig besturingssysteem

In principe heeft een IT'er van een bedrijf een eenvoudige opdracht: beveilig alle computers die werken met Windows of Mac. Nu de BYOD-bedrijfscultuur niet meer weg te denken is, is hun taak er niet eenvoudiger op geworden. Werknemers kunnen kiezen voor een besturingssysteem als Android, iOS, Windows Phone, Blackberry, Firefox, Tizen, Ubuntu Touch en nog een paar andere, wat de kans op een infectie uiteraard vergroot. De nood om data afdoende te beschermen, is groter dan ooit.

Dieter

Dieter, chief editor.

Andere artikels van Dieter

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: