×
×

Proximus zkt bloed, samen met Rode Kruis

Gepubliceerd op 16/08/2016 in Uit eerste hand

Proximus zkt bloed, samen met Rode Kruis

Omdat ook jouw bloedgroep levens redt.

Bloed: het is iets dat we allemaal hebben én nodig hebben. Ook is het iets waar we gewoon niet meer bij stilstaan. Maar wat als het van het ene op het andere moment zou verdwijnen? Wel, da’s het idee van de internationale ‘Missing Type’-campagne (www.missingtype.be), in België georganiseerd door het Rode Kruis. Iets waar ook wij hier bij Proximus helemaal achter staan.

Misschien was het je de laatste dagen ook al opgevallen. De ‘O’ was ineens verdwenen uit ons logo. Zoals je al kon raden, was dat niet echt toevallig. O is namelijk de meest voorkomende bloedgroep in ons land. Het Rode Kruis heeft van deze en andere bloedgroepen echter te weinig in huis. Daarom loopt er momenteel een campagne om jullie allemaal aan te moedigen bloed te doneren.

Als je de cijfers ziet, besef je namelijk pas echt hoe belangrijk dat is. Wist je bijvoorbeeld dat er in de wereld elke seconde drie bloedtransfusies nodig zijn? En dat 70% van de Belgen ooit extra bloed nodig heeft in zijn/haar leven? 

Maar tegelijkertijd is het aantal donoren de laatste 10 jaar met 28% gedaald. Bovendien valt elk jaar 10% van de bestaande donoren weg door bijvoorbeeld ouderdom, ziekte of zwangerschap. Letterlijk en figuurlijk is dus vers bloed nodig. Tijd voor actie!

Ook hier doen we mee!

Omdat wij hier maar al te goed beseffen hoe belangrijk bloeddonatie is, zetten wij graag onze schouders onder deze actie. Maar daar houdt het niet op. Vier keer per jaar kunnen de collega’s hier in de Proximus-torens bloed doneren, al jarenlang. En met jarenlang, bedoel ik ook écht jarenlang. Mijn collega Erik, preventieadviseur hier, vertelde er me onlangs nog over: “Ik herinner mij nog dat er hier al bloedinzamelingen werden georganiseerd in 1978. De tijd nog van de RTT aan de Paleizenstraat. En toen al moedigden we elkaar aan om bloed te geven.” In 1992 nam hij dan zelf de organisatie over, tot op de dag van vandaag.

En of we bij Proximus meedoen. Om jullie een idee te geven: het laatste jaar waren hier 733 unieke donoren. Samen hebben we de laatste vier jaar zo ongeveer 2.000 liter bloed geschonken. Dat zijn ruim 1.333 colaflessen van 1,5 liter, of een rij van 250 meter aan ketchupflessen. Maar belangrijker: we hielpen zo in totaal ruim 2.200 mensen.

En jij, wil jij ook helpen?

Super! Want het Rode Kruis heeft je echt nodig. Het is namelijk van levensbelang dat er van elke bloedgroep genoeg in voorraad is. Bloed geven doet trouwens geen pijn en duurt nog geen half uurtje. Bovendien is er altijd een inzameling bij jou in de buurt.

Op www.rodekruis.be/donorzelftest kan je zelf checken of je bloed, plasma of bloedplaatjes mag geven. Waarschijnlijk is dat wel het geval hoor. En dan zal de site je ook ineens vertellen waar je terecht kan.

Je bloed wordt vervolgens opgesplitst in rode bloedcellen, plasma en plaatjes. Met 1 zakje bloed kan je dus zelfs 3 mensen redden! Dat zijn dan bijvoorbeeld mensen een ongeval hadden of complicaties tijdens een operatie of geboorte. Of mensen die bloed nodig hebben omwille van een ziekte.

Niet meer twijfelen dus. Gewoon doen!

Peter

Internet en communicatie zijn mijn passie! Ik ben een enorme fan van ons merk.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: