Medische apps: wat zijn de voordelen?

Gepubliceerd op 09/02/2022 in Apps

Er is geen enkele reden waarom de geneeskunde geen gelijke tred zou kunnen houden met de technologische vooruitgang die wij vandaag meemaken. Daarom zijn er de afgelopen jaren tientallen medische apps verschenen voor mobiele apparaten en computers. Maar waarom zou je ze gebruiken? Wat zijn hun voordelen?

Medische apps: wat zijn de voordelen?

Gezondheid eerst. Dit adagium is nog nooit zo waar geweest als vandaag. Tegenwoordig zijn er genoeg manieren om voor jezelf en je dierbaren te zorgen. Er bestaan tientallen medische, gezondheids- en welzijnsapps. Zij zijn een praktische toevoeging voor een bezoek aan de dokter of helpen je om voor je lichaam te zorgen. Kortom, er zijn verschillende redenen om een medische app te gebruiken.

Wat is een medische app?

Medische en gezondheidsapps kunnen vele vormen aannemen. Met sommige apps kan je in contact komen met echte dokters, met andere kan je een ziekte beter begrijpen. Sommige apps helpen om een behandeling beter op te volgen of een chronische ziekte beter te behandelen en ermee te leren leven. Laten we een concreet voorbeeld nemen: er zijn apps speciaal ontworpen voor mensen met diabetes. Daarmee kunnen patiënten de tijdstippen van hun insuline-injecties noteren of zelfs hun suikerspiegel berekenen door in de app de samenstelling van hun maaltijden in te geven.

Er zijn ook apps die onder de categorie "gezondheid en welzijn" vallen. Deze apps geven je advies over hoe je een gezondere levensstijl kunt aannemen. Bijvoorbeeld door je aan te raden te sporten en oefeningen voor te stellen om thuis te doen. Anderen helpen je om je dieet vol te houden. Kortom, deze apps worden dagelijks gebruikt en zijn een soort metgezel op weg naar een gezonde levensstijl.

We onderscheiden dus twee hoofdcategorieën van medische apps: de meer professionele apps die artsen en patiënten met elkaar in contact brengen of patiënten helpen bij hun behandeling of genezingsproces. De tweede categorie is die van de consumentenapps die door iedereen en op elk moment kunnen worden gebruikt. Deze categorie omvat de hierboven genoemde welzijnsapps. In dit artikel zullen wij ons concentreren op de zogenaamde "professionele" toepassingen, die zowel op artsen als op patiënten zijn gericht.

Over professionele medische apps gesproken, ken jij Doktr alNieuw venster? Met deze applicatie kan je in contact komen met echte artsen die je een online consult geven. Schrijf je in, geef je symptomen op en een dokter zal contact met je opnemen.


De voordelen van medische apps

Het gebruik van een medische app biedt heel wat voordelen. De eerste en belangrijkste is dat de patiënten meer betrokken worden bij hun behandeling en meer autonomie krijgen: artsen en verpleegkundigen zijn niet langer de enige actoren in het genezingsproces. De patiënt ondergaat dus niet langer alleen een behandeling, maar neemt eraan deel.

Ten tweede kunnen medische apps handig zijn wanneer je een raadpleging nodig hebt en om de een of andere reden niet kan reizen. Sommige apps, zoals de hierboven genoemde Doktr, bieden de mogelijkheid om in contact te komen met een professionele arts voor een consultatie. Als je ziek bent en thuis zit, zal dit het leven veel gemakkelijker maken.

Geneesmiddelen hebben vaak bijwerkingen en die zijn niet altijd goed gekend. Het is een goede zaak dat er apps zijn die een lijst geven van alle medicijnen die op de markt zijn, met hun dosering, bijwerkingen, enz. Dankzij deze apps kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.


Enkele voorbeelden van handige medische apps

Zoals gezegd, zijn er tientallen medische apps. Hier volgt een kleine selectie die nuttig kan zijn voor jou:

CareZone

CareZone is een gratis app waarmee je een overzicht bijhoudt van de geneesmiddelen die je neemt of in het verleden hebt genomen. Je kan er ook je gezondheidsparameters ingeven, zoals de toestand van je bloed, glucoseniveau, slaapstatus, gewicht enz. Dat is vooral nuttig omdat je al deze informatie kan delen met anderen, zoals je arts, zodat hij of zij een overzicht van je toestand heeft.

Je kan CareZone hier downloaden.Nieuw venster

mySugr

mySugr is de ideale app voor mensen met diabetes. Het houdt insuline-injecties bij, analyseert en berekent de insuline die patiënten nodig hebben en de suikerinname bij elke maaltijd. Kortom, een app die dagelijks kan worden gebruikt om beter te leven met diabetes.

Je kan mySugr hier downloaden.Nieuw venster

Medische Woordenboek

Soms is de taal die dokters spreken nogal ingewikkeld. Dus als je nooit verloren wilt lopen tijdens een consultatie is er de Medische Woordenboek-app. Zoals de naam al aangeeft, is het een woordenboek met alle specifieke termen en afkortingen die door zorgmedewerkers worden gebruikt. Als er iets is wat je niet begrijpt, zal het medisch woordenboek je helpen. Je hebt bovendien geen internetverbinding nodig om de applicatie te gebruiken.

Je kan de Medische Woordenboek-app hier downloaden.Nieuw venster

Drugs.com

Drugs.com is waarschijnlijk de beste app voor medicijnen. Deze app geeft je een lijst van alle geneesmiddelen die in omloop zijn, met vermelding van hun vorm, kleur en bijwerkingen. Je kan via de app ook in contact komen met zorgmedewerkers.

Je kan Drugs.com hier downloaden.Nieuw venster

Maar de meest nuttige medische app is ongetwijfeld DoktrNieuw venster. Download de applicatie, registreer je, voer al je symptomen in en krijg direct een consultatie met een professionele arts, allemaal zonder afspraak!

Download Doktr nu meteen! Nieuw venster

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie