Londen baby! 18 plekjes waarvan je het bestaan niet wist

Gepubliceerd op 05/04/2019 in Epic

Londen baby! 18 plekjes waarvan je het bestaan niet wist

Een citytrip naar Londen gepland? Yeah baby! Maar wil je de drukte ontwijken en er op Instagram echt uitspringen met geweldige foto's? Check dan zeker onze tips met plekjes die weinig toeristen kennen. Vergeet dus die verplichte selfie aan de Big Ben. Zelfs de Tower Bridge gaat je hierna niet meer interesseren.

1. Camden Town

We beginnen onze reis in het noorden van Londen. Oké, Camden is een plaats die wel bekend in de oren zal klinken en ook in de meeste reisgidsen staat. Maar toch ga je er minder toeristen dan in het drukke centrum tegenkomen. Het is de plaats waar jonge mensen met goede ideeën samenkomen. Een soort alternatief en kunstzinnig stukje van Londen.

Maar ook als je zelf niet echt met kunst bezig bent, is Camden de moeite. Vroeger was het een industriële wijk met arbeiderswoningen en fabrieken. Die gebouwen staan er nog en worden nu voor commerciële doeleinden gebruikt. Heel fijn voor een wandeling en om even in de vele vintage shops en tweedehandswinkels rond te kijken.


2. Hampstead Heath

Vanaf Camden kan je nog noordelijker gaan en het drukke centrum helemaal achter je laten. Hampstead is een groot dorp binnen Londen, dat op zichzelf niet veel te bieden heeft. Maar het grenst aan een gigantisch park, waar je heel lang kunt rondwandelen. Dit is zo'n plaats waar de Londenaars zelf op een mooie dag naartoe komen, juist om de toeristen in bijvoorbeeld Hyde Park te ontwijken.

Hampstead is behoorlijk heuvelachtig, maar als je die ene bijzonder Instagram-foto wil, moet je dat er echt effe bijnemen. Zoek op de kaart naar 'Parliament Hill', want op die plek heb je een heel mooi zicht op de skyline van Londen. Je zult er gemakkelijk enkele beroemde gebouwen herkennen. The Shard kan je als hoogste wolkenkrabber van de stad natuurlijk echt niet missen.


3. Primrose Hill

Nu we toch over prachtige uitzichten bezig zijn, je kan ook iets dichter bij de stad blijven om een mooi beeld van de Londense gebouwen te krijgen. Primrose Hill – ja, ook dit is weer een heuvel – is een plek waar de inwoners van Londen in de zomer graag komen picnicken. De kleurrijke huisjes maken er bovendien een heel mooie buurt van. Ben je klaar met selfies nemen? Dan kan je terug afdalen en ben je meteen in Camden Town.


4. Little Venice

We zakken stilaan af naar het westen van Londen, en komen langs de slaperige wijk die Little Venice wordt genoemd. Je zal meteen zien waarom, want over de kanalen varen allerlei bootjes waarop je kunt lunchen of thee kunt drinken. Deze regio strekt zich uit van Camden tot Paddington, en ligt dus vlakbij het centrum, maar de meeste toeristen weten echt niet dat dit bestaat.

Als je de hele afstand langs het kanaal te voet aflegt, ben je al gauw een uurtje onderweg. Wedden dat je met een pak Instagram-foto's terugkeert? Verras zeker je vrienden met een foto van Little Venice. Met Epic stories heb je bovendien eindeloos veel data om in de hele EU foto's op bijvoorbeeld Facebook en Instagram te delen.


5. Saint Aymes Cafe

Dorst gekregen van al dat wandelen? Laten we dan naar één van de meest 'Instagram-proof' cafés van Londen gaan. Saint Aymes vind je net ten noorden van Hyde Park. Fashionista's in Londen zullen dit kleine café zeker kennen, maar toeristen hebben er geen flauw benul van.

En als je nog niet overtuigd bent, dan hebben we geweldig nieuws: ze hebben er unicorn cakes! De taartjes in de vorm van een eenhoorn zouden niet alleen lekker zijn, ze kosten naar Londense normen ook niet superveel. Alle kleuren van de regenboog spelen een hoofdrol in het interieur van dit café.


6. Kyoto Garden

Venetië hebben we al gehad, en je vindt ook een stukje Japan in Londen. We zitten nu vlakbij Kensington in het westen van de stad. Rond Holland House, dat ooit een oud kasteel was, ligt de tuin die Kyoto Garden wordt genoemd. Bij de opening in 1991 was de tuin symbool voor de vriendschap tussen het Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Je zal er met gemak een typische Japanse tuin in herkennen. Van de bloemen en de bomen tot watervallen en vissen, alles straalt Japan uit. Vooral in de lente is de tuin prachtig, wanneer de bloesems in bloei zijn. Gegarandeerd goed voor ongelooflijke foto's! En je mag helemaal gratis door de tuin wandelen.


7. Royal Botanic Gardens, Kew

In Brussel hebben we ook een botanische tuin, maar in het uiterste westen van Londen staat een hele bijzondere. Het is de grootste verzameling levende planten ter wereld. Deze attractie staat wel in zowat ieder boekje over Londen, maar de meeste toeristen lijken het gewoon te skippen. Waarschijnlijk is de trip een iets te grote omweg voor wie maar enkele dagen tijd heeft.

Toch is deze UNESCO Werelderfgoed-site een bezoek waard. Met de metro ben je er snel en je kan er een hele tijd rondwandelen. Bezoek zeker ook het glazen huis waar je enkele knappe foto's kunt maken. Best ook effe op voorhand checken wat je graag wil zien, want anders ben je er al gauw een dag kwijt.


8. Richmond Park

We bevinden ons intussen al een eind buiten het echte centrum van Londen, maar het loont absoluut de moeite om ook eens naar Richmond Park te gaan. Dat is het grootste koninklijke park van de stad en ook het grootste ommuurde stadspark in Europa.

En als dat nog niet straf genoeg is: er leven nog meer dan 600 edelherten en damherten in dit park. Ooit was het gebied de favoriete jachtplek van Engelse koningen, maar wees gerust: tegenwoordig wordt er niet meer gejaagd!


9. Battersea Park

Ga je vanuit het westen via de Thames terug naar het centrum van Londen, dan passeer je Battersea Park. Opnieuw zo'n gigantisch park zoals de stad er vele heeft, maar dit was altijd heel populair omwille van z'n speeltuinen, attracties en kermissen. De Peace Pagoda is een van de opvallendste monumenten in het park.

Een kermis vind je hier niet meer, maar er is nog meer dan genoeg te doen. Londenaars komen er sporten, er is minigolf, een meer met bootjes, een natuurreservaat, en zelfs een kleine zoo. Je kunt het al raden: ook hier breng je gemakkelijk veel tijd door zonder duizenden andere toeristen tegen te komen.


10. MI6

We zijn intussen niet ver meer van Big Ben, dus als je die verplichte selfie wil maken, dan kan dat natuurlijk. Maar vlakbij staat een ander gebouw dat je kan interesseren. MI6, de geheime dienst die je kent uit de films over James Bond, staat hier aan de oevers van de Thames. In de film 'Skyfall'wordt dit gebouw nog opgeblazen, dus je zal het zeker herkennen.

Het gebouw is uiteraard langs alle kanten sterk beveiligd, zodat alle geheime info goed bewaard blijft. Als je fan bent van James Bond, is een selfie voor het MI6-gebouw natuurlijk verplichte kost.


11. Neal's Yard

Ook in het centrum van Londen zijn er genoeg plekjes die de meeste toeristen niet kennen of niet kunnen vinden. Ideaal om effe aan de drukte te ontsnappen! Het is altijd een goed idee om de winkelstraten te verlaten via de kleinste steegjes. En vlakbij het altijd mooie Covent Garden vind je er zo eentje: Neal's Yard.

Je komt op een binnenplein terecht vol kleurrijke huizen, winkeltjes en bars met lekker gezond eten. Kom hier gerust even lunchen, want het zal er altijd rustiger zijn dan elders in de stad. En geef je ogen de kost, want misschien vind je hier wel dat originele cadeau voor de familie die thuis is gebleven.


12. Postman's Park

Nog een park? Ja, maar deze keer een klein en heel speciaal parkje. In de schaduw van St. Paul's Cathedral vind je Postman's Park. Het was vroeger een populair plekje voor de mensen die in het Londense postkantoor werkten. Nu kan je er onder andere een bijzonder monument zien. Dat eert alle gewone mensen die gestorven zijn terwijl ze het leven van iemand anders hebben gered.

Je ziet er bijvoorbeeld een gedenksteen voor een jongeman die omkwam toen hij een vreemdeling van de verdrinking redde. En zelfs voor een kind dat een ander kind ten koste van z'n eigen leven uit de Thames haalde.


13. Leadenhall Market

Ook overdekte markten vind je in Londen in overvloed, en deze is goed verborgen. In de financiële wijk van Londen moet je zeker eens naar Leadenhall Market. Alleen qua architectuur is dit een van de mooiste overdekte markten in de stad. Het gebouw zelf is afkomstig uit de 19de eeuw, hoewel er al meer dan 500 jaar markten worden gehouden.

En voor Harry Potter-fans is Leadenhall Market een must. In de film werd deze markt gebruikt als een van de toegangen naar Diagon Alley. Je snapt dus meteen waarom dit echt een magische plaats is!


14. Sky Garden

Een van de bekendste gebouwen van Londen staat bekend als 'The Walkie-Talkie'. De toren maakte furore toen bleek dat tijdens de zomer gedurende enkele weken het zonlicht door de glazen constructie zodanig wordt gereflecteerd dat geparkeerde auto's op straat beginnen smelten.

Maar wat weinig toeristen weten, is dat je de toren ook kunt bezoeken. Gratis en voor niets! Je moet er wel op tijd bij zijn, want de tickets vliegen de deur uit. Boven vind je er Sky Garden, een tuin op het dak van Londen. Daar kan je ook een hapje eten in een restaurant. En natuurlijk kan je andermaal van het uitzicht genieten. In The Shard, waar de meeste toeristen naartoe gaan, zou dit je 30 pond kosten!


15. Columbia Road Flower Market

We zitten intussen in het oosten van Londen, en ook de East End heeft een paar echte pareltjes. Hou je van bloemen? Dan moet je zeker naar de Columbia Road Flower Market, op wandelafstand van Brick Lane. Hier vind je ongeveer 50 kraampjes met alle bloemen en planten waar je van kunt dromen. Er zijn ook nog tientallen winkels en cafeetjes, en straatmuzikanten zorgen voor de sfeer.

De markt zelf staat er enkel op zondag tot ongeveer 15 uur. Ga best zo vroeg mogelijk, want de mooiste bloemen zijn al na enkele uurtjes uitverkocht. Natuurlijk ga je op een citytrip geen bloemen of planten kopen, maar een bezoekje is echt de moeite.


16. The Dickens Inn

Londen telt heel wat prachtige pubs, en dit is er eentje die niet op de weg van veel toeristen ligt. In het oosten van de stad kan je iets gaan drinken in een pub die naar de schrijver Charles Dickens verwijst. Het gebouw komt uit de 18de eeuw en ademt geschiedenis uit. Mogelijk was het ooit zelfs een brouwerij.

Als je naar St Katherine Docks gaat, kan je er niet naast kijken. En ver van het centrum is het niet, want je wandelt maar vijf minuutjes vanaf de Tower Of London. Binnen kan je ook iets eten, je vindt er een pizzeria en een grillrestaurant. Zeker in de lente is dit de moeite, omdat alle bloemen op de twee balkonnen dan in bloei staan.


17. Maltby Street Market

Ten zuiden van de Tower Bridge komen niet veel toeristen. Alsof de grens van de stad daar zou liggen. Maar eigenlijk is dit een hele coole wijk, die Bermondsey heet. Een van de eerste dingen die je er tegenkomt, is Maltby Street Market. Dit marktje staat letterlijk naast en onder de spoorweg die in de richting van het oosten van Londen loopt. Dit is een must voor alle liefhebbers van eten uit iedere hoek van de wereld.

Elk kraampje verkoopt er voor relatief zachte prijzen specialiteiten waar je verlekkerd op zal zijn. Soms zijn er in een inham onder de sporen zitplaatsen voorzien. Al negen jaar komen Londenaars hier tijdens het weekend een hapje eten. SUPER-gezellig!

Loop je iets verder door, dan zal je nog tal van craft breweries vinden waar je van verrassend lekkere bieren kunt gaan proeven. Ook voor de liefhebbers van gin is Bermondsey een echte aanrader.


18. Greenwich

Hier zal je wel iets meer toeristen zien, maar de meerderheid doet niet de moeite om de metro tot in het zuidoosten van Londen te nemen. Greenwich ken je vast en zeker van 'Greenwich Mean Time' (GMT), waarmee de Britten hun tijdzone aanduiden. Je vindt er dan ook de nulmeridiaan. Als de zon hierboven staat, is het exact 12 uur. Zeker een must voor een foto!

De wijk is een klein stadje waar je veel studenten zult vinden. Zoals altijd is er ook een mooi park, maar ga zeker eens binnen in enkele van de gratis musea, zoals het National Maritime Museum. Zoals je weet zijn de Britten trots op hun geschiedenis als zeevaarders.


En eigenlijk is er nog veel meer te ontdekken als je soms eens afwijkt van de echt toeristische plaatsen. Zin gekregen in een weekendje Londen? Perfect! Bezoek zeker een paar van deze bijzondere plekjes en laat je vrienden via Instagram of Facebook zien dat Londen veel meer is dan de Big Ben.

Met Epic stories krijg je bovendien eindeloos veel data voor de belangrijkste sociale media-apps, en dat in de hele Europese Unie. Deel dus zeker je mooiste reisherinneringen!

Kies nu jouw Epic stories!

Sofie

Hey, ik ben Marketeer van Epic. Ik hou van mijn vrienden, cafeetjes, muziek en technologie. Ik ben graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij innovatieve bedrijfjes en van leuke (social media) apps. Dit deel ik natuurlijk ook graag met jullie.

Andere artikels van Sofie