Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Alles wat je moet weten over de iPhone XS en iPhone XR

Gepubliceerd op 14/09/2018 in Bits & Bytes

Alles wat je moet weten over de iPhone XS en iPhone XR

Na de gekende stroom aan geruchten maakten Tim Cook en de zijnen eindelijk de opvolgers van de felgesmaakte iPhone X en iPhone 8 bekend. Een jaar geleden alweer maakte Apple een grote stap voorwaarts, met een scherm dat quasi de hele voorkant inpalmt, gecombineerd met draadloos opladen en gezichtsherkenning. En met de iPhone XS en XR gaan ze op dat pad verder.

Wil je liever eerst even checken wat nu precies allemaal in die nieuwe smartphones van Apple zit? Ik zet alles voor je op een rijtje, zodat je helemaal mee bent. Dit zijn 8 redenen waarom een iPhone XS of iPhone XR kopen de moeite waard is:

 1. Drie modellen: drie schermgroottes

  First things first: Apple komt om te beginnen met een iPhone XS, dat een touchscreen van 5,8 inch heeft. Om je een idee te geven: dit is exact dezelfde grootte als de iPhone X. Maar er is meer. Er is nu ook een iPhone XS Max, met een scherm van liefst 6,5 inch groot. En da’s direct het grootste touchscreen ooit op een iPhone. Toch blijft de smartphone makkelijk te bedienen, aangezien de XS en XS Max nog kleinere randen aan de zijkanten van het beeldscherm hebben. Daardoor is zelfs de grootste versie kleiner dan de iPhone 8 Plus.

  Beide versies van de XS hebben het gekende Super Retina HD-display uit de iPhone X. Never change a winning team, want dat oled-scherm was al geweldig in z’n kleurweergave en zwarttinten.

  Naast dit nieuwe duo komt Apple met een budgetvriendelijk derde model: de iPhone XR. Die komt met 6,1 inch qua grootte tussen beide XS-varianten te zitten. In de iPhone XR zit een geavanceerd led-scherm, dat door Tim Cook en co Liquid Retina werd gedoopt. Ook dit scherm staat garant voor een accurate en brede kleurweergave.

  Deze drie smartphone hebben hetzelfde randenloze touchscreen, dat we kennen van de iPhone X. Bij de iPhone XS en XS Max zijn de zogenaamde bezels rondom nog iets kleiner geworden, net als de uitsparing voor de camera en sensoren bovenaan.


 2. Een gefinetuned design, mét nieuwe kleuren

  Voor de zijkanten van de iPhone XS koos Apple voor roestvrij chirurgisch staal, dat er erg stylish uitziet. Maar de afwerking rondom de iPhone XR in mat aluminium, die mag er ook zijn. Wat beide modellen gemeenschappelijk hebben, is de glazen achterkant. Dat glas zou volgens onze vrienden in Californië ook het sterkste ooit zijn.

  Leuk is dat je nu meer keuze hebt in afwerkingskleuren. De nieuwe iPhone XS en XS Max komen in drie tinten, waarbij goud het meeste in het oog springt. Verder kan je gaan voor zilver en spacegrijs.

  De iPhone XR komt dan weer in liefst zes kleuren: blauw, wit, zwart, geel, koraal en rood. Dit doet ons erg denken aan de tijden van de goedkope iPhone 5c. Maar wees gerust: de glazen achterkant zorgt ervoor dat ook deze smartphone er stijlvol en vooral niet cheap uitziet.


 3. Nieuwe snufjes voor de camera

  Apple werkte dit jaar niet zozeer aan de lenzen zelf, maar aan de technologie die erachter zit. Op die manier worden er nu liefst 1 miljard bewerkingen per foto uitgevoerd, om zo tot het beste resultaat te komen.

  Wat wij met name zelf willen uittesten, is het verbeterde bokeh-effect in portretmodus. Nieuw ook is dat je deze mogelijkheid om de achtergrond van je onderwerp waziger te maken, nu ook na het nemen van de foto kan doen. En deze diepteregeling kan zowel voor- als achteraan.

  Verder werd de kwaliteit in alle omstandigheden nog wat gefinetuned. Concreet zorgt een slimme HDR voor foto’s voor nog minder ruis bij weinig licht. En nog meer details bij licht en schaduw.

  Achteraan vind je bij de iPhone XS een dubbele 12 megapixel-camera, dat een combinatie is van een groothoek- en telelens. De iPhone XR krijgt een enkele 12 MP-lens achteraan, die we kennen uit de iPhone 8. Maar: de iPhone XR is weldegelijk voorzien van alle achterliggende snufjes uit de iPhone XS en de TrueDepth-selfiecamera vooraan.


 4. Inclusief een geavanceerde Face ID

  De gezichtsherkenning als beveiliging van je smartphone, het is ondertussen redelijk ingeburgerd aan het geraken. Apple zegt nu de veiligste technologie in deze vorm van gsm-vergrendeling te hebben. De kans op fouten is dus wel héél klein geworden. Bovendien zouden de iPhone XS en iPhone XR nog sneller zijn in het ontgrendelen via gezichtsherkenning.


 5. Een nieuwe A12 Bionic-chip

  Over nog sneller zijn gesproken: naar goede gewoonte verbeterde Apple het hart van hun smartphones: de processor. Centraal daarbij is de 8-core Neural Engine, in combinatie met een verbeterde ISP beeldsignaal-processor. Leuke nerdpraat, maar wat levert het je concreet op? Want de iPhone X was toch ook al heerlijk vloeiend? Wel, vooral in het multitasken gaat bij de iPhone XS en XR alles zo mogelijk nog vlotter dan ooit.

  Maar wat met name straf is: A12 Bionic is tot wel 50% sneller in grafische prestaties. Zeker in combinatie met de 6,5 inch grote iPhone XS Max zorgt dat voor een ongeziene game-ervaring op een smartphone. Bovendien zijn deze iPhones helemaal klaar voor de verdere ontwikkelingen op het vlak van kunstmatige intelligentie of AI.


 6. Met een langere batterijduur

  Mede dankzij de verbeterde chip zingen zowel de nieuwe iPhone XS als de iPhone XR het langer uit dan hun voorgangers. Bij de iPhone XS betekent dit 30 minuten extra speeltijd tegenover de iPhone X, terwijl de iPhone XS Max zelfs 1,5 uur beter doet. De iPhone XR doet dan weer anderhalf uur meer met een batterijlading, dan de iPhone 8.

  Bovendien gaat opladen nu nog sneller. Met snelladen kan je nu tot 50% opladen binnen het halfuur. Makkelijk als je tussendoor vlug even wil bijtanken, dus.


 7. En meer opslagruimte

  De iPhone XS en iPhone XS Max komen namelijk niet alleen in een versie van 64 GB en 256 GB, maar heeft ook een nagelnieuwe variant met een riante 512 GB aan boord. Ideaal, want foto’s en filmpjes van die kwaliteit maken met je iPhone, betekent natuurlijk ook grotere bestanden.

  Bij de iPhone XR is naast dezelfde 64 GB en 256 GB ook een tussenmaat van 128 GB beschikbaar.


 8. Plus een nog straffere water- en stofbestendigheid

  image

  Last but not least slaagde Apple erin om de IP-score voor de iPhone XS en iPhone XS Max nog te verbeteren, naar IP68. Dit betekent dat je beide smartphones tot een halfuur lang 2 meter diep onder water kan houden. Geen stress dus als je smartphone per ongeluk in het zwembad valt. Bovendien beweert de smartphonebouwer deze waterbestendigheid ook op zout water, koffie en andere veelvoorkomende vloeistoffen te hebben getest.

  De iPhone XR houdt de toch ook degelijke IP-rating van IP57, die we kennen uit de iPhone X. Concreet overleeft de smartphone zo een verblijf in het water van maximaal een halfuur, tot een meter diep.


 9. En de prijs?

  Natuurlijk is de vraag dan: quanta costa? Wel: de iPhone XS kan je al vanaf € 1.159,99 scoren. Wil je liever een groter scherm en een nog sterkere batterij? Dan is de iPhone XS Max jouw perfecte keuze, met een beginprijs van € 1.259,99.

  Daarnaast wil Apple veel van de iPhone X ook toegankelijk maken voor het grote publiek. Daarom is de iPhone XR al te krijgen vanaf € 859,99.


Goesting gekregen in de iPhone XS of iPhone XR? Gelijk heb je!

En wat nog beter is: tot eind januari kan je de iPhone XR (64 GB) scoren voor maar € 229, in combinatie met een Mobilus M of Epic naar keuze met DataPhone van 2,5 GB.

Of wil je toch een dubbele camera achteraan? Dan hebben we tot eind januari de iPhone XS (64 GB) scoren voor maar € 499, in combinatie met een Mobilus of Epic naar keuze met DataPhone van 2,5 GB.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: