Fiber: alles over de installatie voor jouw woning

Gepubliceerd op 13/10/2020 in Uit eerste hand

Ook al is de overstap naar fiber op zich geen complexe zaak, je vindt in dit artikel alle informatie die je nodig hebt om de installatie rimpelloos te laten verlopen.

Fiber: alles over de installatie voor jouw woning

De twee belangrijkste installatiefasen

Fase 1: installatie van fiber in je straat

Tijdens deze eerste fase hoef jijzelf niets te doen. Onze technici installeren fiber in je straat. In verreweg de meeste gevallen worden onze fiberkabels discreet op de gevel van je huis of flat bevestigd (bijvoorbeeld in een holte, onder de kroonlijst of onder de vensterbank). Als we merken dat er al kabels van andere nutsbedrijven aanwezig zijn, voegen we onze kabel daarbij. Per twee of vier wooneenheden installeren we dan een distributiepunt, of een kleine zwarte doos (zoals op de foto hieronder).

In andere gevallen kan fiber echter ondergronds gaan en zo bij je huis of onderneming toekomen via een sleuf.

Fase 2: aansluiting van je woning op ons fibernetwerk

Is fiber beschikbaar op jouw adres? Dan is het nu aan jou! Om je de best mogelijke prestaties te garanderen, moet fiber tot in het hart van je huis worden doorgetrokken. Je zal dus je aansluiting op ons fibernetwerk moeten aanvragen, en kiezen voor het Fiber-pack dat het best bij je past. Bij je bestelling zal een afspraak worden gemaakt met een van onze technici voor de installatie van je fiberaansluitdoos en de activering van je producten. Deze interventie is volledig gratis1.

Houd er rekening mee dat als je in een flatgebouw met een syndicus woont, deze laatste ons vooraf toestemming moet geven om een fiberkabel verticaal naar elke verdieping te trekken. Pas als deze werkzaamheden zijn afgerond, kun je je aansluiting op ons fibernetwerk aanvragen.

Hoe gebeurt deze aansluiting concreet?

Onze technicus komt op de gekozen datum bij jou langs. Zorg ervoor dat jijzelf, of eventueel de eigenaar van je gebouw als je huurder bent, die dag aanwezig bent om samen met de technicus te bepalen welke weg de kabel moet volgen en op welke plaats je je modem wilt installeren. Er moeten wel twee stopcontacten of een verdeelstekker in de buurt voorzien zijn.

De installatie duurt tussen de 2 en 4 uur, maar geen nood, de verbinding wordt slechts enkele minuten verbroken zodat je je activiteiten kan voortzetten.

In slechts 4 stappen ben je huis aangesloten op fiber:

  • De technicus brengt de fiberkabel eerst je woning binnen; indien nodig zal hij voorzichtig een gat in de gevel boren. Hiervoor gebruikt hij een hoge ladder of een hoogtewerker.

  • Ten tweede, hij trekt deze kabel vervolgens door naar de plaats waar je modem moet komen, en installeert je fiberaansluitdoos in de buurt ervan.

  • Hij sluit dan al je verschillende toestellen (tv, tablet, computer, enz.) aan op het fibernetwerk.

modem

  • Hij controleert eindelijk of je wifi goed werkt en test je verbindingssnelheid. Indien nodig wordt een wifi-booster geïnstalleerd, om de dekking overal in uw huis te verbeteren. Je bent dan klaar om van alle voordelen van fiber te genieten!

vitesse

Meer ...

Had je graag nog meer info over fiber of wil je nagaan of deze laatste beschikbaar is op jouw adres?

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen