11 duurzame festivals waar je ecologisch kunt feesten

Gepubliceerd op 16/08/2019 in Epic

11 duurzame festivals waar je ecologisch kunt feesten

Muziekfestivals proberen allemaal om hun steentje bij te dragen voor het milieu, en sommige gaan daar heel ver in. Deze 11 duurzame festivals uit de hele wereld pakken stuk voor stuk uit met innovatieve ideeën die onze ecologische voetafdruk tijdens een festivalweekend serieus verminderen. Feesten op het ritme van de natuur!

1. Shambala (Verenigd Koninkrijk)

Op sommige festivals is duurzaamheid de echte headliner, en dat kan zeker van Shambala in het Verenigd Koninkrijk gezegd worden. De afgelopen vijf jaar heeft het festival zijn ecologische voetafdruk met 81% verminderd. Intussen wordt enkel nog duurzame energie gebruikt. Bezoekers drinken uit herbruikbare bekers, dus geen plastic exemplaren die na iedere drankje worden weggegooid. Meer zelfs, gasten krijgen de raad om hun eigen koppen en flesjes mee te brengen.

Shambala gaat ieder jaar op het einde van augustus op een geheime locatie door. Wie een kaartje koopt, is verplicht om 10 pond extra voor recyclage te betalen. Maar wanneer gasten bij het verlaten van het festival bewijzen dat ze al hun afval netjes gerecycleerd hebben, krijgen ze dat geld meteen terug.


2. Lollapalooza (Verenigde Staten)

Het grootste muziekfestival van Chicago doet ieder jaar z’n best om bezoekers tot recyclage aan te zetten. Hun programma heet toepasselijk ‘Rock & Recycle’. Behalve ontelbaar veel vuilnisbakken zijn er ook centrales voorzien waar gasten water komen halen. Zo spaart het festival bijna 1,5 miljoen plastic flesjes uit.

Veel festivals bieden gratis drankjes aan in ruil voor een bepaalde hoeveelheid lege bekers. Op Lollapalooza gaan ze nog een stapje verder. Als je voldoende materiaal recycleert, krijg je een T-shirt van het festival en maak je kans om een fiets te winnen. Het festival heeft begin augustus plaats en intussen worden wereldwijd lokale edities van Lollapalooza gehouden, onder andere in Berlijn.


3. Splendour in the Grass (Australië)

Dit festival wordt midden juli nabij Brisbane, aan de Australische oostkust, gehouden. Wie het geluk heeft om een ticket te kunnen bemachtigen, krijgt de mogelijkheid om drie dollar extra te betalen. Die toeslag wordt door de organisatoren in allerlei duurzame energieprojecten geïnvesteerd.

Ook al betaal je dat extra bedrag niet, dan nog ontsnap je op het terrein niet aan de milieuvriendelijke maatregelen. Kampeerders moeten de camping netjes houden en worden verplicht om deel te nemen aan een boomplantsessie. Wie dat niet doet, kan een boete krijgen van de “Eco Cops” (ecopolitie) op het festival.


4. Fuji Rock Festival (Japan)

Het laatste weekend van juli organiseren de Japanners een festival dat genoemd is naar de beroemde vulkaan die niet ver van Tokio ligt. Toch zullen de luide beats geen uitbarsting veroorzaken, want het festival wordt op enkele honderden kilometers van Mount Fuji gehouden, in een skigebied.

Het festival lanceerde zelf een project om de natuur rond het terrein te beschermen: het Fuji Rock Forest Project. Zo wordt bijvoorbeeld hout dat bij het onderhoud van het bos gehakt is en anders toch verloren zou gaan, gebruikt om flyers en posters voor het festival te drukken. Jaarlijks verzamelen ook meer dan 300 vrijwilligers die de natuurlijke wandelpaden voor bezoekers onderhouden. Het is namelijk verboden om met bussen door het gebied te rijden.


5. We Love Green (Frankrijk)

Met zo’n naam kan dit festival, dat in het eerste weekend van juni bij Parijs wordt gehouden, niet anders dan duurzaam zijn. Zo is het terrein voorzien van ecologische toiletten en wordt voedselafval gebruikt als compost. Maar het festival doet er ook alles aan om de mindset van bezoekers te veranderen.

Je kunt op het festival deelnemen aan allerlei workshops en gesprekken die een groen en duurzaam leven promoten. Maar wees gerust: dit is in de eerste plaats een muziekfestival waar heel wat grote namen op afkomen. Het is de voorbije jaren zelfs uitgegroeid tot een van de populairste festivals in Frankrijk.

Zin om zelf eens te gaan kijken? Warm jezelf dan op tijdens de reis naar Parijs, want met Epic beats heb je in de hele EU eindeloze data voor muziekapps zoals Spotify en Apple Music. En ook voor de belangrijkste sociale media-apps zoals Facebook en Instagram.


6. Secret Solstice (IJsland)

De IJslandse hoofdstad Reykjavik is het decor van een van de weinige CO2-neutrale muziekfestivals ter wereld. De uitstoot die het festival met zich meebrengt, wordt immers gecompenseerd door bomen die zijn aangekocht voor een project in Madagaskar.

En veel energie verbruikt het festival sowieso niet, want het wordt jaarlijks gedurende 72 uur rond 21 juni gehouden. Dat is de langste dag van het jaar, iets wat je in IJsland letterlijk mag nemen. De zon schijnt er dan liefst 21 uur, waardoor verlichting amper nodig is. De naam Secret Solstice verwijst dan ook naar de zonnewende.

Bovendien is IJsland erg vulkanisch, en die aardwarmte wordt gebruikt om energie voor het festival op te wekken. Natuur en goede muziek gaan hier dus hand in hand.


7. EDP Cool Jazz (Portugal)

Op enkele minuten van Lissabon komen gedurende meer dan drie weken in juli liefhebbers van jazz, funk, soul, rock en pop samen om te genieten van artiesten uit de hele wereld. EDP verwijst naar de Portugese energieproducent die het festival een groen imago wil geven. En dat gaat verder dan het neutraliseren van de uitstoot.

Zero waste, dat is waar het festival naar streeft. Zo zijn alle bekers herbruikbaar. En voedsel dat niet geserveerd wordt, gaat naar arme gezinnen. Op die manier wint dus iedereen!


8. Northside Festival (Denemarken)

Al van in 2010, toen de eerste editie van het Northside Festival werd gehouden, dragen ze hier duurzaamheid hoog in het vaandel. Bijna het volledige festival is opgebouwd in houten constructies, drankjes en eten zijn van lokale afkomst, … En er is geen parkeerplaats voor auto’s voorzien. Op die manier wil de organisatie bezoekers dwingen om te voet te komen, te fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken.

Northside Festival is nu al een 100% biologisch festival, en ze willen er in de toekomst ook zero waste nastreven. Dit groene feestje wordt in het begin van juni nabij Aarhus gehouden. Dat is trouwens ook een van de meest duurzame steden van Denemarken.


9. Glastonbury (Verenigd Koninkrijk)

Glastonbury is een van de grootste muziekfestivals ter wereld, maar ze denken er wel iedere keer aan de impact op het milieu. Vaak vindt dit festival tegelijk met Rock Werchter plaats. Er komen zo’n 175.000 mensen op af, en dat is het ideale moment om duurzaamheid op de kaart te zetten.

Niet alleen heeft Glastonbury een lange lijst met groene maatregelen, het festival werkt ook nauw samen met organisaties zoals Oxfam, Greenpeace en WaterAid. Dat geldwinst hier niet het belangrijkste is, bewijst ook het feit dat om de zeven jaar een break wordt gehouden. Zo was er in 2018 geen festival, zodat het terrein en de natuur tijd kregen om te herstellen.


10. POHODA Festival (Slovakije)

In 2017 werd het POHODA Festival, vlakbij de luchthaven van Trencin, nog met een groene award bekroond. Samen met een Slovaakse energieproducent gebruikt het festival onder andere mobiele centrales op zonne-energie. Het publiek wordt ook opgeroepen om de auto thuis te laten. In samenwerking met de nationale spoorwegmaatschappij worden er speciale festivaltreinen ingelegd. Er rijden ook bussen en het festival heeft een eigen carpoolsysteem.


11. Oya Festival (Noorwegen)

Ook dit festival is al meermaals bekroond voor z’n groene initiatieven. In een historisch park in de Noorse hoofdstad Oslo komen begin augustus jaarlijks tal van grote namen optreden. Het festival wordt zelfs een beetje als voorbeeld voor andere festivals gezien.

Liefst 70% van het restafval wordt gerecycleerd voor de editie van het volgende jaar. De organisatie werkt samen met verschillende belangrijke milieuverenigingen in Noorwegen.


Kleur jij ook helemaal groen tijdens een festivalweekend? Laat anderen dan maar zien wat je voor onze planeet doet en deel je foto’s op Instagram. Met Epic beats heb je eindeloze data voor de belangrijkste sociale media-apps. En je kunt de liedjes al van thuis meebrullen, want ook voor muziekapps zoals Spotify en Apple Music krijg je eindeloos veel data om te gebruiken.

Je hebt ook 4 GB voor al de rest, je belt 120 minuten en je sms’t onbeperkt.

Kies dus snel voor Epic beats!

Timo

De nieuwste technologische snufjes hebben geen geheimen voor me. Van augmented en virtual reality tot the Internet of Things: you name it. M’n leven, dat spice ik met goeie Indie (en andere) muziek.

Andere artikels van Timo