10 vrijwilligers op festivals die we eeuwig dankbaar zijn

Gepubliceerd op 08/08/2019 in Epic

10 vrijwilligers op festivals die we eeuwig dankbaar zijn

Festivals zouden gewoon niet mogelijk zijn zonder de hulp van tientallen tot honderden vrijwilligers. Rock Werchter, Pukkelpop, … de meeste grote festivals zijn ieder jaar op zoek naar muziekliefhebbers die graag een handje komen toesteken. We staan er niet vaak genoeg bij stil, maar het zijn al deze vrijwilligers die ons festivalweekend zo geweldig maken. Dit zijn daarom tien soorten vrijwilligers die we heel graag eens ‘dikke merci’ willen zeggen.

Zelf ooit al eens overwogen om vrijwilliger te zijn op een festival? Oké, je werkt dan wel voor niets, maar je krijgt er een onvergetelijke ervaring voor terug. En je mag doorgaans ook gratis de rest van het festival bijwonen. Ideaal voor wie geld wil besparen en toch een festival wil bijwonen. Al je favoriete bands gratis in ruil voor een paar uurtjes werken? Wij zouden het wel weten!

Er is op de wei ook meer dan genoeg te doen. De volgende fantastische vrijwilligers zijn onmisbaar voor een festival:

1. Opbouwen en afbreken

Zo’n 51 weken per jaar valt er op de wei van een festival niets te beleven. Maar dan moet er plots een heel circus worden opgebouwd. Podiums, kraampjes, toiletten, … Soms lijkt het alsof er een hele stad uit de grond oprijst. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Heel wat vrijwilligers zijn al dagen voor het begin van een festival aan het zwoegen om alles op tijd klaar te krijgen.

En na een festival moet alles even snel weer verdwijnen. Ook hiervoor zijn heel wat vrijwilligers in de weer. Klinkt zwaar, maar je hebt één groot voordeel als je hierbij helpt: op de festivaldagen kan je gewoon van de muziek genieten, en eigenlijk duurt het festival op deze manier voor jou toch een paar dagen langer.


2. Op de parking

Heel wat mensen komen met de auto naar een festival, maar die moeten ze wel ergens kwijt geraken. Gelukkig zijn er meestal nog wel andere velden die effe als parkeerterrein dienst kunnen doen. Natuurlijk zijn ook hier vrijwilligers nodig die ervoor zorgen dat het geen chaos wordt.

Op de parking zit je ver van het festivalterrein, maar je herkent de bands op de achtergrond zeker wel. Of bereid je voor op de optredens door met je smartphone naar je favoriete muziek te luisteren. Met Epic beats heb je eindeloze data voor de belangrijkste muziekapps zoals Spotify en Apple Music.


3. Chauffeur

Sommige festivals zetten shuttles in tussen het terrein en een treinstation of een afgelegen parkeerterrein. Natuurlijk moeten deze vrijwilligers over het juiste rijbewijs beschikken om met zo’n busje te mogen rijden. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat iedereen ’s avonds veilig naar huis kan vertrekken. En het is ook voor de chauffeur zeker genieten wanneer festivalgangers in de bus het feestje gewoon verderzetten.


4. Festivalbandjes uitdelen

Dit is misschien wel een van de leukste taken. Festivalgangers staan aan de ingang te drummen om het belangrijkste item van het weekend in ontvangst te nemen: hun festivalbandje. In ruil voor een geldig ticket binden deze vrijwilligers non-stop bandjes rond de pols van bezoekers.

En dat dit belangrijk werk is, bewijst het feit dat sommige festivalgangers hun bandje met Kerstmis nog steeds niet hebben doorgeknipt.


5. Bier tappen

De vele drankstandjes op de wei zijn ook leuke plaatsen om als vrijwilliger te werken. Bier tappen, cocktails shaken, drankjes uitdelen, … Zij zorgen ervoor dat festivalgangers gehydrateerd blijven. En de echte gelukzakken staan vlakbij een podium zodat ze tijdens het werk gewoon alle optredens kunnen meepikken.


6. Eerste hulp toedienen

De vrijwilligers van het Rode Kruis mogen we zeker niet vergeten bedanken. De hele zomer lang komen we ze tegen, zowel op grote als kleine festivals. Natuurlijk moet je wel een opleiding volgen om de eerste hulp te mogen toedienen, maar van zodra je over dat diploma beschikt, ben je klaar om de held van het festival te worden.


7. Security

Grote festivals zullen waarschijnlijk beroep doen op professionele teams om de security op de wei te verzekeren. Maar iedere vrijwilliger die op het terrein loopt, houdt natuurlijk een oogje in het zeil. Uiteindelijk willen er toch allemaal samen voor zorgen dat een festival voor iedereen onvergetelijk wordt?


8. Merchandising

Iedereen wil op een festival wel een souvenir mee naar huis nemen. De echte fans gaan voor een T-shirt met de tourdatums van hun favoriete band. De merchandising wordt eveneens vaak door vrijwilligers verzorgd. Ook veel sponsors van een festival doen beroep op vrijwilligers om in hun kraampje te staan. Fijn wordt het sowieso, want je komt alleen maar blije gezichten tegen.


9. Podiumhulp

Ook tijdens een festival moet er nog veel opgebouwd en afgebroken worden. Op het podium moet tijdens de pauze vaak het decor van de volgende band worden opgezet. Of misschien hebben artiesten backstage hulp nodig om zich op het volgende optreden voor te bereiden? Dan kan je als vrijwilliger meteen effe vriendelijk om een selfie vragen!

En deel die foto dan maar meteen met al je jaloerse vrienden die ergens anders op de wei staan. Met Epic beats heb je eindeloze data voor apps van sociale media zoals Facebook en Instagram.


10. Opruimen

En last but not least misschien wel de belangrijkste mensen op een festival: zij die de wei opruimen, zodat we het terrein na het festival weer een jaar aan Moeder Natuur kunnen teruggeven. Na een festival kan je doorgaans over duizenden lege bekers lopen, en we staan er te weinig bij stil dat vrijwilligers na ons vertrek urenlang in de weer zijn om al dat afval weg te vegen. Dus bij deze: dikke merci!


Zijn we nog iemand vergeten? Dan willen we ook deze vrijwilligers graag bedanken. Misschien is het wel iets voor jou? En ook al moet je werken, met Epic beats hoef je sowieso nooit goede muziek te missen.

Je hebt eindeloze data om tijdens het werk naar je favoriete muziekapps (Spotify, Apple Music, …) te luisteren, en om je unieke foto’s te delen via de belangrijkste sociale media-apps (Facebook, Instagram, …). Je beschikt ook over 4GB voor alle andere apps, en je mag onbeperkt sms’en.

Kies nu voor Epic beats!

Timo

De nieuwste technologische snufjes hebben geen geheimen voor me. Van augmented en virtual reality tot the Internet of Things: you name it. M’n leven, dat spice ik met goeie Indie (en andere) muziek.

Andere artikels van Timo