Fairphone 3+: meest duurzame smartphone wordt nóg beter

Gepubliceerd op 01/10/2020 in Smartphones

Fairphone 3+: meest duurzame smartphone wordt nóg beter

Een tijdje geleden was Fairphone een vreemde naam op de smartphonemarkt. En hoewel we de telefoons intussen beter hebben leren kennen, blijft het merk een buitenbeetje. In positieve zin dan wel, want Fairphone is nog steeds het meest duurzame toestel voor mens en planeet. Niemand koopt deze smartphone in de eerste plaats voor de specs, en toch mogen ze er zeker zijn. De nieuwe Fairphone 3+ gaat op alle vlakken een stap vooruit.

De Fairphone 3+ is de opvolger van de Fairphone 3 die vorig jaar werd uitgebracht. Het is dus geen nieuwe generatie in het gamma van het merk, maar wel een geoptimaliseerde versie van het vorige model. Daarbij ging vooral aandacht uit naar een betere camera en audio, toch twee features die iedere smartphonegebruiker belangrijk vindt. Bovendien is de smartphone nog beter voor het milieu geworden.

Wat is Fairphone?

Voor wie nog nooit van Fairphone gehoord heeft, leggen we eerst nog even uit wie de fabrikant precies is. Het is in tegenstelling tot de meerderheid van de smartphones geen Chinees of Koreaans merk. We moeten de makers van deze smartphone véél dichter bij huis zoeken: in Nederland. Het allereerste apparaat verscheen in 2013 in kleine oplage na het organiseren van een crowdfunding. Het uitgangspunt van de initiatiefnemers was een faire smartphone die goed is voor zowel mens als milieu.

Enkele jaren later verscheen een tweede versie op de markt en vorig jaar kwam het derde model uit. Waar de meeste fabrikanten tegenwoordig één tot twee modellen per jaar uitbrengen, doet Fairphone het dus iets rustiger aan. Dat is ook geen probleem, want de apparaten zijn ontworpen om zeker vijf jaar mee te gaan. Gaat er toch iets stuk? Dan kan je dat onderdeel gemakkelijk vervangen. Scherm, batterij, camera, luidspreker, … Is een van deze dingen op een gemiddelde smartphone defect, dan ben je bijna genoodzaakt om naar een nieuw toestel uit te kijken. Daar wil Fairphone verandering in brengen.

De materialen van de telefoons zijn duurzaam en komen uit conflictvrije gebieden. En er is ook rekening gehouden met de mensenrechten. Zo mogen de smartphones enkel gemaakt worden door fabrieken waar de arbeiders in goede omstandigheden kunnen werken. Niet voor niets werd Fairphone door Greenpeace geprezen als de groenste elektronicafabrikant ter wereld.

Het spreekt voor zich dat Fairphone nooit de doelstelling heeft om met spectaculaire specs uit te pakken, maar dat betekent niet dat je een minderwaardig toestel in huis haalt. Dat bewijst de Fairphone 3+, een smartphone die op verschillende vlakken verbeteringen heeft gekregen. Hieronder overlopen we de belangrijkste features van dit toestel.


1. De Fairphone 3+ heeft een verbeterde camera

Als één feature de laatste jaren de beste smartphones van elkaar is gaan onderscheiden, dan is het wel de camera. De meest hoogwaardige toestellen hebben tegenwoordig vier tot vijf lenzen om haast professionele kwaliteit te garanderen. Zelfs goedkopere smartphones doen het al lang niet meer met één camera. Fairphone houdt wel vast aan het concept van één camera aan de achterkant en een selfiecamera aan de voorkant van het apparaat. Meer moet dat natuurlijk niet zijn, zeker als die camera van goede kwaliteit is.

In vergelijking met z’n voorganger heeft de Fairphone 3+ aan beide kanten een sterkere lens gekregen. Achteraan zit een hoofdcamera van 48 MP, vooraan doet de selfiecamera het met 16 MP. In beide gevallen gaat het om een ruime vermenigvuldiging van het aantal megapixels, dus zou het resultaat op je foto’s heel goed zichtbaar moeten zijn.


2. Ook de audio is van hogere kwaliteit

Aangezien het streamen van muziek en filmpjes populair is, wil je ook een smartphone die dit probleemloos kan doen. De Fairphone 3+ heeft op dat vlak eveneens een grote sprong gemaakt. Zo is de audio van betere kwaliteit dan z’n voorganger en het 5,7 inch-scherm speelt beelden in Full-HD af.

Ook de batterij is goed genoeg om een hele dag mee door te komen, zelfs als je de smartphone intensief gebruikt. En zoals je intussen al weet, kan je de batterij eenvoudig vervangen als de accu van je telefoon toch versleten geraakt. Zo haal je dus gegarandeerd een smartphone in huis waarmee je nog jaren verder kunt.


3. De Fairphone 3+ is nog duurzamer voor het milieu

De Fairphone 3 was al een pionier op het vlak van duurzaamheid en z’n opvolger gaat hier nog een stapje verder in. Zo bestaat dit toestel voor maar liefst 50% uit gerecycleerd plastic. We weten intussen allemaal hoe schadelijk plastic kan zijn, bijvoorbeeld door opeenhoping in de oceanen. De Fairphone 3+ geeft plastic dus een tweede en duurzamer leven.

Ook de verpakking is vernieuwend en bovendien ecologisch dankzij gerecycleerd materiaal. In de doos van de Fairphone 3 zit alle informatie die je nodig hebt, afgeprint op gerecycleerd papier en karton. Bij het toestel krijg je ook een kleine schroevendraaier.

Goed om weten: er zitten geen lader en kabel in de doos. Daarmee wil de fabrikant ons aanmoedigen om een oude lader te gebruiken. Uiteindelijk stapelen de laders zich vaak op wanneer je regelmatig een nieuwe smartphone aanschaft.


Alle specs van de Fairphone 3+

Conclusie: de Fairphone 3+ is nóg milieuvriendelijker en heeft ook steeds betere specs voor te leggen. Hieronder kan je ze nog eens rustig nalezen. De prijs van deze mooie smartphone zal 469,99 euro bedragen.

  • Scherm: 5,7 inch – Full HD – 18:9 Gorilla Glass 5
  • Camera: 48 MP
  • Frontcamera: 12 MP
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 632
  • Opslagruimte: 64 GB (+ microSD)
  • RAM-geheugen: 4 GB
  • Systeem: Android 10
  • Batterij: 3.000 mAh (verwisselbaar)

Overtuigd door deze mooie smartphone met een hart voor onze planeet? Gelijk heb je! Bestel hem dan maar snel in onze webshop.

Ja, ik wil een Fairphone 3+

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim

Categorieën