Facebook en je privacy: waar je op moet letten

Gepubliceerd op 04/11/2016 in Gouden tips van…

Facebook en je privacy: waar je op moet letten

Want een goed afgeschermd profiel gaat voor alles.


Ik geef het toe: ook ik ben in het verleden te nonchalant omgesprongen met mijn Facebook-profiel. Maar als je dan leest over wat er zoal kan gebeuren, ga je toch eens twee keer nadenken. Denk maar aan die gênante dronken foto’s die iedereen zomaar zou kunnen bekijken. Of inbrekers die je doen en laten kunnen meevolgen. Daarom heb ik enkele tips voor jullie, om de privacy van je account te verhogen.

First things first: Zet je Facebook-vrienden in lijstjes

Superhandig, deze. Zodra al je vrienden netjes in groepen verdeeld zijn, is het heel simpel om bijvoorbeeld jeugdfoto’s alleen te delen met je familie en foto’s over je laatste cafébezoek alleen met je beste vrienden. Oké, het vraagt even wat werk, maar het is het waard, geloof me.

Hoe je eraan begint? Wel, je doet het als volgt:

 1. Ga via je laptop of computer naar je profiel.
 2. Klik bovenaan op ‘Vrienden’.
 3. Klik naast de vriend die je in een lijst wil zetten op ‘vrienden’.
 4. Selecteer de lijst of lijsten. Je kan ook een nieuwe maken door op ‘Toevoegen aan een andere lijst…’ te klikken.

En dan aan de slag …

Als je dit eenmaal klaar hebt, is het echt wel simpel om de nodige Privacy-instellingen aan te passen voor elke lijst afzonderlijk:

 1. Klik rechts bovenaan naast het vraagteken op het pijltje naar beneden.

 2. Klik vervolgens op ‘instellingen’ en nadien op het tabblad ‘privacy’.

 3. Nu kan je bijvoorbeeld instellen wie je toekomstige berichten mag zien. Of wie dit net niet mag zien. Dit wordt dan de standaard instelling.

Wil je nadien toch nog andere mensen laten meegenieten van je bericht, dan kan je dit nog altijd aanpassen voor dat ene bericht, op de startpagina:

Wie mag je fotoalbums zien?

Voor elk fotoalbum kan je bepalen wie deze kiekjes mag bewonderen. Handig als je baas en collega’s meekijken en je hen liever niet de foto’s van je laatste kroegentocht wil laten zien. Ga naar je foto’s, selecteer ‘albums’ en klik rechtsonder het album in kwestie op het tandwiel.

En je vriendenlijst? Wie mag dat zien?

Een andere keuze die je best even maakt. Maak je het enkel zichtbaar voor je beste kameraden? Of mag gewoon de hele wereld het zien? 

 1. Ga op je laptop of computer naar je profiel en klik op ‘vrienden’.
 2. Klik nu op het potloodje rechts, naast ‘vrienden zoeken’.
 3. Klik op ‘privacy bewerken’.

 4. Pas nu het nodige aan. Ik raad je aan om dit allebei op ‘alleen ik’ te zetten.

The final check: hoe zien anderen mijn profiel?

Normaal gezien heb je nu alles goed dichtgetimmerd. Maar om op zeker te spelen kan je altijd nog even checken wat je Facebook-contacten nu precies kunnen zien van jouw profiel. Dat doe je zo:

 1. Klik rechts bovenaan naast de sleutelhanger op het pijltje naar beneden.
 2. Klik vervolgens op ‘Instellingen’ en nadien op het tabblad ‘Tijdlijn en taggen’.
 3. Klik nu op ‘Weergeven als’.

En om helemaal los te kunnen gaan, is er nu Tuttimus. Da’s de sterkste all-in van België. Ieder krijgt z’n eigen hoop aan mobiele data en maakt gratis en onbeperkt gebruik van zijn of haar favoriete app, samen met onbeperkt snel internet thuis en onbeperkt vast én mobiel bellen binnen het gezin. En als kers op de taart: gratis extraatjes voor digitale tv. Doe dus gewoon je goesting en stel hier jouw Pack samen.

Of heb je genoeg aan een abonnement voor je smartphone? Dan is Mobilus écht de max. Da’s genieten van een eigen grote hoop mobiele data, plus onbeperkt jouw favoriete app gebruiken. En dat allemaal via hét meest ongeduldige netwerk. Check it out!

Peter

Internet en communicatie zijn mijn passie! Ik ben een enorme fan van ons merk.

Blog topics